Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bezpiecznik jest ok, jak rozpoznam ten multimer?
P.S.
radio jest oryginał i jak napisałem wcześniej nie da się go włączyć
[ Dodano: Sob Kwi 09, 2011 15:51 ]
Naprawiłem. wcześniej sprawdzałem bezpieczniki 13 i 21 a okazało się że był to 34, choć nie wyglądał na spalony to go wymieniłem. pozdrawiam i dzięki za pomoc.
[ Dodano: Nie Kwi 10, 2011 15:21 ]
ha. teraz nie świeci popielniczka. napewno bezpiecznik
Witam, z racji tego że nie znalazłem podobnego tematu w wyszukiwarce czy też wzrok mi szwankuje, zwracam się z prośbą o pomoc.
Od dwóch miesięcy posiadam moją Zośke. 1 Miesiąc temu pojawił się pierwszy problem, lewe tylne drzwi nie reagują na centralny zamek, zaczeło się od tego kiedy umyłem ją i wtedy zaraz po umyciu już nie reagowały.. po jakichś 2 godz. jak samochód przeschnoł. wszystko byto dobrze, przez pare aż padł kompletnie.
Natomiast dzisiaj kolejny raz miałem problemy z odpaleniem, rano odpalała normalnie żeby po 2 godz. nie reagowała. Po przerwie jakiejś godzince odpaliła na strzała i jest ok. lecz zauważyłem że gdy włącza światła mijania wtedy właśnie GAŚNIE WYŚWIETLACZ komputera i stanu km przy prędkościomierzu. Do tej pory tego problemu nie było.
Czy można ocenić z przyczyn tu podanych że siada mi elektryka? Zaznaczam że gdy ją kupiłem nic takiego nie miało miejsca.. Proszę was o pomoc.
Sprawdź w jakiej pozycji masz pokrętło regulacji jasności podświetlenia wskaźników - jak masz skręcone na minimum, to włączenie świateł może powodować taki efekt
MieHor pisze:Sprawdź w jakiej pozycji masz pokrętło regulacji jasności podświetlenia wskaźników - jak masz skręcone na minimum, to włączenie świateł może powodować taki efekt
Święta racja, żona dzisiaj jechała więc pewnie przez nieuwage musiała "wyciszyć" podświetlenie. Dzięki, niby taka błachostka a człowiek z stresie nie potrafi pomyśleć.
A co do tego centralnego może jakaś podpowiedź pozatym, że trzeba by było zdjąć boczek? Zaznaczam że pierwsza taka sytuacja była po umyciu, a teraz w ogóle nie ma
Z tym centralnym to też tak miałem.... możliwe że masz pozrywane przewody w tylnym słupku.. bo mi nie chodziły też tylne drzwi, pojechałem do gościa co się tym zajmuje szarpął tą wiązką, i nagle już nic nie działało, pozrywał wszystkie polutowałem kabelki i wszystko było ok.
Komputer reaguje tylko na przycisk reset w manetce, nie oblicza spalania w ogóle, to co wyświetla komputer uruchamia się samo losowo przy włączeniu stacyjki, ja sam nic nie mogę zmienić bo działa tylko reset.
Radio tez nie wyświetla RDSu, a jak wyłączę radio całkowicie to data wyświetlana jest prawidłowo.
[ Dodano: Pon Kwi 18, 2011 20:31 ]
Problem rozwiązany. Najpierw wcisnąłem obydwa przyciski na manetce od komputera a następnie przekręciłem kluczyk w stacyjce. Wyświetliły mi sie jakieś cyferki (chyba wersja oprogramowania) i wszystko wróciło do normy.
Zafiromaniacy, własnie jestem na etapie końcowym montażu MIDa w miejsce TIDa w mojej Zofii.
Trwało to za długo, ponieważ opisy na stonie klubowej zawierają błędy powielane przez koleżanki i kolegów, którzy w dobrej wierze chcąć pomóc, dezorientują ambitne,"młode wilczki". Konkretnie chodzi o skan w języku niemieckim opisujący różnice pomiędzy MID a TID.
Jednak schemat prawdę Ci powie!
Nie mogę zamieścić załączników, ponieważ nie mam uprawnień, ale zawsze można napisać.
Według opisu:
AnschluBbelegung MID Zafira A
Pin
...
27 braun/schwarz Motorsteuergerat jest X2 pin 27 powinno być X2 pin 23
...
dotyczy to wersji z roku modelowego 2001:
Z16XE
X18XE
Z22SE
D(diesel)
-czy da się tanim kosztem zamontować do mojej Zosieńki coś co by wyświetlało chwilowe spalanie?
mam ten najprostszy wyświetlacz a to chwilowe spalanie by się przydało aby pilnować spalania bo teraz trochę z tym przesadzam bo tego nie widzę jak to wygląda a mam teraz dojazd do pracy ponad 30 km w jedną stronę i powoli spalanie zaczyna grać poważną rolę
dajcie jakieś pomysły byle tanie w zakupie i montażu
Naszło mnie takie pytanie. Czy da się włożyć MID-a z Vectry/Omegi do Zafiry ?? Nie mówię tutaj o fizycznym włożeniu ale czy można elektrykę z tego od VB włożyć do obudowy Zafiry i zaprogramować. Będzie to działać ??
No właśnie ja też czytałem i z tego co się dowiedziałem to jeżeli jest od vectry to należy wgrać program do odpowiednika ale od vectry. Np u mnie X20DTL ale program vectry.