Tempomat w Zafirze A - czy można zamontować

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#301 Post autor: Maciek »

ekmir pisze:
Maciek pisze:Lampki omówione na przykładzie Opla Insignia.
Maciek pisze:Miałem trzy ZA z fabrycznym tempomatem i żadna nie miała kontrolki od tempomatu :idea:
Podane przez mnie informacje to tylko przykłady. Zebrane zostaly z różnych źródeł i dotyczą różnych modeli Opla.

Skoro więc są takie rozwiązania a licznik /zegary pozwalają na adaptację takiego rozwiązania to dlaczego nie. ?

Spoko, jeżeli chcesz to domontować to ok, myślałem że pytasz czy tak powinno być, że nic się nie świeci na desce ;)

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Model:

#302 Post autor: ekmir »

Trochę informacji na temat kontrolek m. in. tempomatu można znaleźć również tutaj:
http://www.astra-g.pl/viewtopic.php?p=114866
http://www.astra-g.de/showthread.php/15652

Awatar użytkownika
toka
Mieszkaniec
Model:

#303 Post autor: toka »

czy ma ktoś z okolić Warszawy op com?
założyłem dziś manetkę, ale nie mogę uruchomić tempomatu. chciałbym sprawdzić, czy nie jest wyłączona opcja...

Bakuch

#304 Post autor: Bakuch »

Witam :)
Wychodze do Was z takim oto pytaniem : czy moja zafira moze byc wyposazona w tempomat ?
Jesli byloby to mozeliwe to jak mam to sprawdzic ?
Jakies dodatkowe wejscie obok pinow od manetki ma byc czy jak ma to wygladac ?
Zafira z 2000r. :lol:

Arczi

#305 Post autor: Arczi »

Kolego Bakuch poczytaj chocby ten temat a jesli to Cie nie usatysfakcjonuje to tutaj znajdziesz pomoc.

Terror-Machine

#306 Post autor: Terror-Machine »

Mam ogromną prośbe bo poczytałem sobie tu o tempomacie :) i manetce do sterowania komputerem ale za cholerę nie mogę znaleźć zdjęcia tego wyswietlacza żebym mógł określić czy mam MIT czy TID :/ Dodam, że jestem lamusem w tym temacie :lol: i czy przy wymianie manetek trzeba ściągać koło kierownicy i odpinanie poduszek? Bo nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem że wystarczy tylko samą obudowę zdjąć bez ruszania koła kierownicy :(
Z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość :piwo:

pablo2374

#307 Post autor: pablo2374 »

Terror-Machine, masz tu linka z typami wyświetlaczy: http://www.zafira-forum.de/showthread.p ... t-Zafira-A

Terror-Machine

#308 Post autor: Terror-Machine »

czyli mam MID-a dzięki za linka :) :piwo:

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Model:

#309 Post autor: ekmir »

Terror-Machine pisze:...i czy przy wymianie manetek trzeba ściągać koło kierownicy i odpinanie poduszek? Bo nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem że wystarczy tylko samą obudowę zdjąć bez ruszania koła kierownicy :(
.
Zdejmujesz tylko obudowę przy kierownicy. Koła kierownicy i poduszek nie ruszasz i nic nie odpinasz poza manetką z lewej strony.

Terror-Machine

#310 Post autor: Terror-Machine »

:ok:
ekmir pisze:
Terror-Machine pisze:...i czy przy wymianie manetek trzeba ściągać koło kierownicy i odpinanie poduszek? Bo nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem że wystarczy tylko samą obudowę zdjąć bez ruszania koła kierownicy :(
.
Zdejmujesz tylko obudowę przy kierownicy. Koła kierownicy i poduszek nie ruszasz i nic nie odpinasz poza manetką z lewej strony.
:piwo: dzięki :D

mostek1981

#311 Post autor: mostek1981 »

Chodzi o tempomat w zafira 2001 rok , kupilem czujnik pod sprzeglo, nowa manetke , zamotowalem wszystko i jak auto zostalo podlaczone do komputera to niestety pojawil sie problem, nie moglismy aktywowac tempomaty tzn wchodzil w programowanie wybieral tempomat i ustawial jako aktywny i zapisywal , po chwili bylo to samo tempomat nie aktywowany,wiec poradzcie co moze byc przyczyna ze nie da sie zaprogramowac,czy tempomat ma swoj bezpiecznik i to moze byc przyczyna ze nie da sie go aktywowac prosze poradzcie cos co mam zrobic dziekuje bardzo ze kazda wskazowke.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2013, 22:41 przez mostek1981, łącznie zmieniany 1 raz.

robertgl17
Przeglądacz
Imię: Rob
Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#312 Post autor: robertgl17 »

Witam.

Też chciałem poprawić swoje auto i doposażyć w tempomat.
Już jakieś dwa lata temu rozbierałem obudowę kolumny kierownicy i znalazłem 4-pinową wtyczkę. Pomyślałem dobrze jest :)
Ostatnio kupiłem manetkę ( zamiennik ) wraz z przełącznikami tempomatu.
Sama manetka działa tj. światła długie, kierunkowskazy- niestety tempomat nie.
Poprosiłem kolegę o uaktywnienie przy pomocy komputera.
Kiedyś kupił na allegro wtyczkę zo złącza diagnostycznego i programy ABCom i Opel Tech 2.
Niestety po podłączeniu nic nie da się ustawić. Przy Techu2 pokazuje dane w tym numer VIN i to, że nie ma błędów ;przy ABComp wyskakuje tylko error.
Czyżby coś ze złączem serwisowym :?:
Za tydzień mam jechać nad morze i myślałem, że uprzyjemnię sobie drogę ale chyba nic z tego :x a miało być tak fajnie i prosto z dokładką tempomatu.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Oznaczenie silnika: Z18XE

#313 Post autor: SD72 »

Jesli przeczytales dokladnie caly temat i zrobiles co nalezalo zrobic to sproboj uaktywnic tempomat OP-comem albo wymienic manetke na oryginalna.

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#314 Post autor: GOTI »

robertgl17 pisze:Witam.

Też chciałem poprawić swoje auto i doposażyć w tempomat.
Już jakieś dwa lata temu rozbierałem obudowę kolumny kierownicy i znalazłem 4-pinową wtyczkę. Pomyślałem dobrze jest :)
Ostatnio kupiłem manetkę ( zamiennik ) wraz z przełącznikami tempomatu.
Sama manetka działa tj. światła długie, kierunkowskazy- niestety tempomat nie.
Poprosiłem kolegę o uaktywnienie przy pomocy komputera.
Kiedyś kupił na allegro wtyczkę zo złącza diagnostycznego i programy ABCom i Opel Tech 2.
Niestety po podłączeniu nic nie da się ustawić. Przy Techu2 pokazuje dane w tym numer VIN i to, że nie ma błędów ;przy ABComp wyskakuje tylko error.
Czyżby coś ze złączem serwisowym :?:
Za tydzień mam jechać nad morze i myślałem, że uprzyjemnię sobie drogę ale chyba nic z tego :x a miało być tak fajnie i prosto z dokładką tempomatu.
Spróbuj tak jak napisał przedmówca Op-Comem - niech Ci ktoś zmieni na wystepuje i gitara.
A swoją drogą to dziwne, bo słyszałem, że Techem tez można to zrobić :mysli:

Jeszcze małe pytanko do Ciebie - jak kupiłeś zamiennik to sprawdzałeś czy ma tyle samo pinów/złącz, może w tym tkwi sekret, bo zamienniki często (te lipne) mają tylko 6 pinów, a powinno ich być 10 :)
Obrazek

Arczi

#315 Post autor: Arczi »

bazyliszek72 pisze:albo wymienic manetke na oryginalna.
Co ma orginal do tego ? U siebie mam zamiennik i tylko przelozylem manetke i niczego nie musialem aktywowac : tempomat dziala od razu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”