[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#331 Post autor: czarekcw »

DeZ pisze:Czy jest jakaś metoda na dezaktywację czujnika pochylenia w ZB easytronic ?
Kompletnie niedopracowany "wynalazek" i do tego całkowicie zbędny a niemiłosiernie wkurzający.
Chodzi o motyw, że jadąc z większej górki np na 5 biegu i zahamujesz to zmienia na 3 bieg? Bo to też irytuje i właśnie nie wiem czy coś się popsuło czy tak ma być. Jeżeli tak ma być to są jakieś artykuły o tym?

DeZ
Świeżak
Imię: Tomek
Auto: ZB 1.8 - nr 2 :)
Oznaczenie silnika: A18XER

#332 Post autor: DeZ »

czarekcw pisze:
DeZ pisze:Czy jest jakaś metoda na dezaktywację czujnika pochylenia w ZB easytronic ?
Kompletnie niedopracowany "wynalazek" i do tego całkowicie zbędny a niemiłosiernie wkurzający.
Chodzi o motyw, że jadąc z większej górki np na 5 biegu i zahamujesz to zmienia na 3 bieg? Bo to też irytuje i właśnie nie wiem czy coś się popsuło czy tak ma być. Jeżeli tak ma być to są jakieś artykuły o tym?
Dokładnie. Jeszcze gorzej jak jest wzniesienie i piłuje na którymś biegu do 4,5 tys obrotów zanim zmieni na wyższy.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#333 Post autor: rafant4011 »

DeZ pisze:
czarekcw pisze: Chodzi o motyw, że jadąc z większej górki np na 5 biegu i zahamujesz to zmienia na 3 bieg? Bo to też irytuje i właśnie nie wiem czy coś się popsuło czy tak ma być. Jeżeli tak ma być to są jakieś artykuły o tym?
Dokładnie. Jeszcze gorzej jak jest wzniesienie i piłuje na którymś biegu do 4,5 tys obrotów zanim zmieni na wyższy.
Jest to chyba celowa robota, żeby samochód który jedzie pod górkę nie przerzucić biegu na wyższy, co się z tym wiąże, może jak będzie duża górka, to może się zadławić i zgasnąć :mysli:
I odwrotnie, jadąc z górki...

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
#334 Post autor: czarekcw »

Tylko nie do końca przemyślany bo jak masz zapięty 5 bieg i okolice 100km/h to jak zrzuci na 3 bieg to obroty wchodzą bardzo wysoko. Oczywiście jest możliwość "oszukania" elektroniki poprzez zmiana trybu zmiany biegów z automatycznego na ręczny ale ja ogólnie staram się nie hamować hamulcami a silnikiem jak jadę z górki.

Awatar użytkownika
Kowal1981
Bywalec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira 1.9 CDTI Automat
Model: B
#335 Post autor: Kowal1981 »

Mam to samo przy hamowaniu z góry redukcja na 3. Skrzynia zachowuje się też dziwnie przy zamianie na 4 bieg raz zmienia przy 55 km/h raz powyżej 60 km/h, czasami mam wrażenie jakby myślała że będę wyprzedzał :lol: i se redukuję. Nie wiem czy to czasem nie wina tego że mam niezaktualizowany(kiedyś mnie uczyli że osobno też poprawnie) soft w skrzyni. Mam też pytanie czy aktualizacji softu w skrzyni w ASO wywali "program" usunięcia klap wirowych ?
czarekcw, Mi zmienia przy 60km/h na 4 bieg. Przy zmodzonym aucie mam spalanie teraz 6.7l/100km średnie.
To masz bardzo fajne spalanie mi pali autostrada 160-170 km/h 7,7-8l/100 km,zajda w koło komina 9-10l/100km, na trasie do 90km/h to 6,5-7,5l/100km. Jazda krótkie dystanse po Rumunii to i 11l/100km łyknie.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2017, 22:43 przez Kowal1981, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
#336 Post autor: czarekcw »

W ogóle ta skrzynia robi cuda. Czasem 6 bieg wbija mi przy prawie 100 km/h a czasem dopiero przy 130 km/h bądź jeszcze dalej :lol:

kaczmar52

#337 Post autor: kaczmar52 »

Witam
Ja mam zamiar kupić zafirę b ale w benzynie i z easytronic. Kilka osób tu pisało, ze ta skrzynia to tragedia ale nie widzę żadnych konkretnych przykładów i opisów. Ktoś może mi powiedzieć czemu to niby taka tragdia? Regeneracja sterownika kosztuje 700zł,w typowym automacie za takie pieniądze możemy wymienić co najwyzej olej....

Awatar użytkownika
arkadiusz301
Imię: Arek
Auto: Zafira Tourer Cosmo 2012
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

#338 Post autor: arkadiusz301 »

Witam. POMOCY. Niedawno zakupiłem ZC w automacie AF40 2.0 TDCI 121KW, zauważyłem że podczas ruszania z pod świateł tzn. puszczania hamulca jest szarpnięcie,🤔 dosyć mocne... tęperatura oleju przekładniowego 100/110 C Po jakieś czasie wszystko wróciło do normy. Wymieniłem olej w skrzyni, nie ma żadnych szarpnięć (przynajmniej na razie) ale jechałem w trasę i skrzynia zaczeła fiksować, najpierw komunikat - sprawdź skrzynię biegów, później jadąc 120 nie chciała wyskoczyć 6, na tiptroniku komunikat - zmiana biegu niemożliwa, ani + ani - więc pozostało jechać tylko na 5. Zatrzymałem się, bieg spadł do 3 i to samo, ani wyżej ani niżej 😕 ruszanie i jazda na 3 biegu. Zatrzymalem się wyłączyłem silnik na 0.5h, odpaliłem i wszystko ok. Lecz po jakimś czasie znów komunikat- sprawdź skrzynię biegow. Moje pytanie, czy ktoś z Was miał może taki przypadek, wie co to może być i ile kosztować, gdzie najlepiej w Warszawie lub okolicach można naprawić (jakiś dobry zaufany serwis)??? Pozdrawiam Arek

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#339 Post autor: rafant4011 »

Poczytaj/poszukaj lub napisz swój post w tym dziale...
viewforum.php?f=75

Dodano po 3 minutach 48 sekundach:
Jeśli chodzi o serwis, to;
http://www.samko.pl/serwis-asb/ są dobrzy ale swoje kosztują...

dadi3337
Model:

#340 Post autor: dadi3337 »

Witam, potrzebuje info ile ząbków jest na różnicowym i na głównym w AF40 z silnika Z19DT.
Ewentualnie kupie sterownik z takiej skrzyni.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2018, 10:24 przez GOTI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Regulamin forum §2 pkt 6

GRYGA4
Bywalec
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH
#341 Post autor: GRYGA4 »

Polecicie jakis warsztat na Slasku od skrzyn automatycznych?

MIRKO8
Przeglądacz
Model:

#342 Post autor: MIRKO8 »

:witam: Witam wszystkich. Skrzynka AF 40 zrobiła mi taki numer. Jak dojeżdżam do skrzyżowania, redukuje na 1 bieg, ale jak się zatrzymam ,to nie wysprzęgla silnika ( jak a manualu, bym nie wcisnął sprzęgła,) i silnik gaśnie. Po podpięciu opkoma wywala błąd 0400 czyli coś z EGR-em (wcześniej tego nie było.) Nadmieniam, że mam emulator EGR-a i być może dlatego taki błąd. Nie sądzę ,by to miało związek ze skrzynią biegów. Radzę sobie tak, że przy 20 km na godzinę ,przełączam na NEUTRAL, i jakoś się ratuję na skrzyżowaniu. Dzisiaj dolałem na wszelki wypadek 1 litr oleju do skrzyni biegów, ale nic to nie poprawiło. Gdzie szukać przyczyny ? Poza tym skrzynia pracuje prawidłowo. Pomóżcie !!!!! :witam:

Dodano po 9 minutach 20 sekundach:
Aha......opkom w w zakładce skrzynia biegów pokazuje zero błędów
MIRKO8

Awatar użytkownika
Kowal1981
Bywalec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira 1.9 CDTI Automat
Model: B
#343 Post autor: Kowal1981 »

Powiedz proszę czy jak puścisz gaz, to czy po chwili masz obroty na zero ? Czy ci auto hamuje silnikiem i gaśnie?

MIRKO8
Przeglądacz
Model:

#344 Post autor: MIRKO8 »

Auto hamuje silnikiem i gaśnie. Jak już mówiłem , jak w manualnej skrzyni ...nie wciśniesz sprzęgła a hamujesz...to i zgaśnie

Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
moim zdaniem, powinna się skrzynia odłączać jak mam wolne obroty i trzymam hamulec...a tak się nie dzieje,...czuję jak ciągnie samochód do przodu
MIRKO8

MIRKO8
Przeglądacz
Model:

#345 Post autor: MIRKO8 »

Czyli koledzy nie mają pomysłu , co z tym zrobić ?
MIRKO8

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”