Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nie wiem o co chodzi. Po odpaleniu auta ( po dłuższym postoju np. kilka godzin ) świecą się kontrolki ABS i ESP i nie gasną w trakcie jazdy. Zatrzymuję się , wyłączam silnik i uruchamiam ponownie, i gasą. Wystarczy również wyłączyć silnik zaraz po pierwszym uruchomieniu i ponownie odpalić, i gasną. Co to może być?????
Akumulator jest ok, kręci jak oszalały i nie ma problemów z uruchamianiem silnika, więc skoro akumulator jest właściwie naładowany tzn., że alternator ładuje
sprawdz sobie z pelnym obciazeniem czy dobrze ci laduje alternator,u mnie aku byl za stary i nieprzyjmowal juz tyle pradu z altka,tyle ze u mnie kontrolka abs lekko żarzyła
krasnal, pierwszy z objawów kończącego się aku. Przy rozruchu napięcie w instalacji spada do około 10 V a dla układu ABS i ASP jest to znak że nie ma dla niego odpowiednich warunków do normalnej pracy i stąd zapalenie kontrolek. Ewentualnie posprawdzałbym bym jeszcze masy w aucie tzn przejścia pomiędzy aku a silnikiem i nadwoziem. Pozdrawiam
firek pisze:Przy rozruchu napięcie w instalacji spada do około 10 V a dla układu ABS i ASP jest to znak że nie ma dla niego odpowiednich warunków do normalnej pracy i stąd zapalenie kontrolek.
To dlaczego po ponownym uruchomieniu silnika ( za kilka sekund ) wszystko jest ok?