CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kamol

#361 Post autor: kamol »

kubutek pisze:Schowałem dzisiaj radio CB - nie przeszkadza, jest pod ręką i chyba nikt mi go nie skubnie z samochodu.
Mikrofon trzymam na drzwiach na uchwycie magnetycznym.
Do radia podpięty jest zewnętrzny głośnik schowany pod fotelem kierowcy.

Efekt końcowy (prawie) - jeszcze czeka mnie kosmetyka :)
[url=http://images39.fotosik.pl/746/306a0925732e035dm.jpg]Obrazek[/URL]
Ja rozbieram osłonę pod kierownicą ( najwięcej namęczyłem się z tym małym pod uszczelką :roll: )ale do rzeczy :lol: wszystko pościągałem i patrzę :shock: gdzie on "kubutek" zamontował te CB, myślę sobie niemożliwe, nie ma szparki na 2 cm, jakieś plastiki jakieś blachy... myślę sobie przecież nic nie wycinał :P przez chwilę użyłem szarych komórek :lol: i doszedłem do wniosku :mysli: , że tam gdzie kubutek wsadził CB ja mam moduł UWA i pełno plastików trzymających ten moduł, więc nici z pomysłu :roll:
Jeśli się mylę niech mie ktoś poprawi.
jacek76

#362 Post autor: jacek76 »

Tooomuss zlituj się nad sobą , albo bardziej , swoimi uszami i nie kupuj unidena 520. Domyśl się dlaczego mój kolega nazwał tego unidena szumiden i sprzedał go z bananem na twarzy.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#363 Post autor: Bodek »

jacek76 pisze:Tooomuss zlituj się nad sobą , albo bardziej , swoimi uszami i nie kupuj unidena 520. Domyśl się dlaczego mój kolega nazwał tego unidena szumiden i sprzedał go z bananem na twarzy.
Miałeś takie radyjko :?:

Zaproponuj coś innego.
jacek28

#364 Post autor: jacek28 »

ja mam od 4 lat unidena 510 i mogę polecic z całą odpowiedzialnością, a gdyby ktoś chciał z moich okolic mogę załatwić od kolegi handlującego CB po 170zł
jacek76

#365 Post autor: jacek76 »

Bodek_K pisze:
jacek76 pisze:Tooomuss zlituj się nad sobą , albo bardziej , swoimi uszami i nie kupuj unidena 520. Domyśl się dlaczego mój kolega nazwał tego unidena szumiden i sprzedał go z bananem na twarzy.
Miałeś takie radyjko :?:

Zaproponuj coś innego.
Tak miałem. Co prawda krótko ale mialem. Szumiało i pierdziało bardziej niż alan 28 , który tez do malo szumnych nie należy , chociaż mam go jeszcze z sentymentu (alana).
Kolega też miał unidena i sprzedał a kupił cobrę 29. Nawet nie musialem go namawiać , wystarczyło że posłuchał jak ta cobra dziala.
jacek28

#366 Post autor: jacek28 »

jacek76 pisze:Tak miałem. Co prawda krótko ale mialem. Szumiało i pierdziało bardziej niż alan 28
a może kolego pasowało by go poprawnie podłączyc :?: u mnie śmiga jak złoto a przeszło juz przez kilka marek samochodów ;)
maglo18

#367 Post autor: maglo18 »

Jak kolega jacek28. Ubot to dobre radio i na pewno nie szumofon. Musiałeś mieć uszkodzone bo akurat w zafirze dobrze działa.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#368 Post autor: Bodek »

maglo18 pisze:Jak kolega jacek28. Ubot to dobre radio i na pewno nie szumofon. Musiałeś mieć uszkodzone bo akurat w zafirze dobrze działa.
Amen :!: , przeniosłem z Astry G do ZB i naprawdę nie widzę problemów, radyjko działa bardzo dobrze, nawet korekty antenki nie robiłem.
jacek76

#369 Post autor: jacek76 »

Kolego Jacek28 , a jak dobrze podłącza sie radio? Plus do plusa , minus do minusa i wtyczkę do gniazda zapalniczki a antenę przykręca się z tyłu? Jeśli tak , to z całą pewnością podłączyłem dobrze.
Gwoli ścisłości miałem doczynienia z trzema U520 i wszystkie szumiały bardziej niż wszystkie inne radia , które miałem a kilka ich już było. Czyżby wszystkie trzy były popsute? Wątpię.

Bardzo sie cieszę , że z unidenów jesteście zadowoleni. Ale warto może by było posłuchać czegoś lepszego niż ten uniden.
maglo18

#370 Post autor: maglo18 »

Kolego jacek76 ile trzeba mieć radii żeby czyjeś zdanie się liczyło. Podaj radio lepsze od ubota tego samego gabarytu. Radio to zawsze kompromis parametrów. Ja mam dwa zestawy i ten lepszy się do zafiry nie nadaje bo filtry z dieslem sobie nie radzą (taka złośliwość losu). W zafirze mam Herberta I i tak strasznej przepaści nie ma z ubotem. No chyba że dla ciebie to też szajs.
johny34

#371 Post autor: johny34 »

Witam.
Dużo tych stron o CB, ale moje pytanie dotyczy montażu anteny CB w Irokezie/panoramie.
Cały dach jest z tworzywa i dotychczas stawiałem antenę na tylnej klapie, ale to za mało stali i kiepski mam zasięg. Wiecie może jak temu zaradzić? Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#372 Post autor: MieHor »

johny34, tu jest temat poświęcony antenie w panoramie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... t=panorama
johny34

#373 Post autor: johny34 »

Dzięki :)
Trutniak

#374 Post autor: Trutniak »

Koledzy czy ktoś z Was próbował lub myślał nad zastąpieniem zestawu popielniczka/zapalniczka na miejsce do radia cb? nigdy tego nie rozkręcałem ale może jest tam miejsce na jakieś radio lub radio + kieszeń + ramka na 1din?
ja nie palę więc myślałem o tym miejscu......
jacek76

#375 Post autor: jacek76 »

Trutniak pisze:Koledzy czy ktoś z Was próbował lub myślał nad zastąpieniem zestawu popielniczka/zapalniczka na miejsce do radia cb? nigdy tego nie rozkręcałem ale może jest tam miejsce na jakieś radio lub radio + kieszeń + ramka na 1din?
ja nie palę więc myślałem o tym miejscu......
Myślałem o tym ale to ciężka sprawa. Na chwilę obecną nie potrafię Ci powiedzieć dlaczego ale rozkręcałem cały ten tunel i doszedłem do wniosku , że się nie da.
Coś mi się wydaje , że po prostu z braku miejsca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”