Wymiana tarcz hamulcowych i klocków przód i tył
Moderator: Sebu$
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Jak to bywa jedni chwalą inni nie ale sporo zależy od stylu jazdy ...
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Od lat w różnych samochodach montuję ATE i klocki i tarcze. Nigdy na nie nie narzekałem. Może jedyną wadą jest to że mocno pylą i brudzą felgę.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira A 1.8 NJOY
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Dołączę się do tematu:
Jakie obecnie klocki i tarcze koledzy polecają do Zafirki 18 Njoy z 2003r (model na 2004)? Jeżdżę głównie po mieście, 2x do roku morze, góry. Raczej nie jeżdżę agresywnie - nie hamuję na ostatnią chwilę.
Będę wdzięczny za podpowiedzi
Pozdrawia
Rafał
Dołączę się do tematu:
Jakie obecnie klocki i tarcze koledzy polecają do Zafirki 18 Njoy z 2003r (model na 2004)? Jeżdżę głównie po mieście, 2x do roku morze, góry. Raczej nie jeżdżę agresywnie - nie hamuję na ostatnią chwilę.
Będę wdzięczny za podpowiedzi
Pozdrawia
Rafał
-
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Auto: Opel zafira 2.2DTI
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y2DTR
Witam. Ostatnio po zdjęciu koła przedniego zauważyłem ze na tarczy zrobił sie rant koło 2 mm. Czy ktoś wie czy jest jakaś minimalna grubość tarcz. Bo nie wiem czy to sie da przetoczyć czy kupić nowe tarcze.
-
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A 2.0T z20let
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Witajcie, mam pytanie.. czeka mnie wymiana tarcz i klocków przód i tyl wygląda na to póki co zaczynam od tyłu.. na tył raczej nie chce wsadzać nic specjalnego bo myślałem o tarczach z TRW i jakieś klocki.. co polecilibyście do tych tarcz? różne opinie są o TRW dlatego w sumie zastanawiam się czy to dobry wybór?
druga sprawa przód.. mam bicia na kierownicy przy ok 120 km/h to mogą być tarcze zwichrowane ale nie koniecznie, zweryfikuje to nie długo przy zmianie kół na letnie.. ale prawdopodobnie będzie i tak czekać mnie wymiana ich.. i kolejne pytanie czy ktos mial z Was do czynienia z tarczami MIKODA? Opinie ktore do tej pory slyszalem sa bardzo podzielone..zdecydowany jestem na cos nawiercanego i nacinanego do przodu bo na litych tarczach to auto dla mnie nie hamuje.. oprocz MIKODY rozwazam na przod zalozyc ewentualnie ROTINGERY nawiercane i nacinane rowniez i tu znalazlem juz duzo wiecej opini na temat tej naszej Polskiej firmy i musze przyznac ze w zasadzie wszystkie sa bardzo pozytywne. Tu link do takich tarcz:
http://allegro.pl/tarcze-rotinger-gt-za ... 64707.html
Dla sprecyzowania: na tył zamierzam wrzucić tarcze lite na przód przychylam się bardziej do nawiercanych i nacinanych. Co z wymienionych opcji polecicie? Wasze doswiadczenia? Kazda opinia cenna:)
druga sprawa przód.. mam bicia na kierownicy przy ok 120 km/h to mogą być tarcze zwichrowane ale nie koniecznie, zweryfikuje to nie długo przy zmianie kół na letnie.. ale prawdopodobnie będzie i tak czekać mnie wymiana ich.. i kolejne pytanie czy ktos mial z Was do czynienia z tarczami MIKODA? Opinie ktore do tej pory slyszalem sa bardzo podzielone..zdecydowany jestem na cos nawiercanego i nacinanego do przodu bo na litych tarczach to auto dla mnie nie hamuje.. oprocz MIKODY rozwazam na przod zalozyc ewentualnie ROTINGERY nawiercane i nacinane rowniez i tu znalazlem juz duzo wiecej opini na temat tej naszej Polskiej firmy i musze przyznac ze w zasadzie wszystkie sa bardzo pozytywne. Tu link do takich tarcz:
http://allegro.pl/tarcze-rotinger-gt-za ... 64707.html
Dla sprecyzowania: na tył zamierzam wrzucić tarcze lite na przód przychylam się bardziej do nawiercanych i nacinanych. Co z wymienionych opcji polecicie? Wasze doswiadczenia? Kazda opinia cenna:)
-
- Przeglądacz
- Imię: Mariusz
- Auto: Zafira
- Model: A
Ja osobiście używam od dawna i polecam tarcze/klocki TEXTAR.
o Mikodzie kiedyś słyszałem,że podobno robią części dla Brembo ale nie wiem ile w tym prawdy
o Mikodzie kiedyś słyszałem,że podobno robią części dla Brembo ale nie wiem ile w tym prawdy
-
- Przeglądacz
Mam zamontowany system LUCASa w swojej zafirze i mam pytanie.. jak wymieniam tarcze klocki to czujniki zużycia tez musze wymienic w komplecie?
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Ja polecam wymienic.
Koszt nie jest wielki a czujniki i kabelek moga sie uszkadzac z biegiem czasu.
Moze pomoze
viewtopic.php?t=238
Koszt nie jest wielki a czujniki i kabelek moga sie uszkadzac z biegiem czasu.
Moze pomoze
viewtopic.php?t=238
bazyliszek72
-
- Przeglądacz
Kupilem TEXTAR-a tarcze i klocki i jestem bardzo zadowolony, zestaw na tyl kosztowal mnie cos 230zl tarcze plus klocki. Na temat TRW jak czytalem sa rozne opinie.. na temat textara nie znalazlem zlych opinii.. uwazam ze naprawde dobre a z TRW bywa roznie.. ja osobiscie polecalbym textara.. przejechalem na nich juz ok 500km i przezyly juz hamowanie z 200km/h i nic nie za piszczaly..
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
Dzięki za odpowiedzi. Tak myślałem przez chwilę o BREMBO ale Brembo warto..... tylko te sportowe wersje.
Zimmerman też był dobry, ale jak teraz-to nie wiem.
Zimmerman też był dobry, ale jak teraz-to nie wiem.