LPG - polecane instalacje gazowe do Zafiry A_B
Moderator: Mariusz
-
jacek76
firek , w stolicy dostajesz homologację na rok a jeśli butla jest w idealnym stanie to max na 3 lata. Tak słyszałem od klientów , bo sam tam nie jeździłem.
Co do grubości ścianki to na pewno jest to więcej niż 3 mm. Ostatnio robiłem piec na zużyty olej z dwóch walców po LPG , więc musiałem je ciąć. Suwmiarką tego nie mierzyłem ale dam sobie palca obciąć , że było z 5mm co najmniej.
Duplikat dokumentu na zbiornik wystawia producent a nie TDT. Płacisz 50 pln i dostajesz kwit. Nawet na nieważną butlę ( był taki przypadek).
Co do grubości ścianki to na pewno jest to więcej niż 3 mm. Ostatnio robiłem piec na zużyty olej z dwóch walców po LPG , więc musiałem je ciąć. Suwmiarką tego nie mierzyłem ale dam sobie palca obciąć , że było z 5mm co najmniej.
Duplikat dokumentu na zbiornik wystawia producent a nie TDT. Płacisz 50 pln i dostajesz kwit. Nawet na nieważną butlę ( był taki przypadek).
-
firek
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
jacek76, ja nie wiem co wyprawia sie w stolicy(jesli tak jest to ktos tam łamie prawo !!!!!) ale przepisy sa jednoznaczne i dotycza cxałego Kraju zwanego dalej RP
. I nie opisuje tego bo tak mówi ktoś tylko z perspektywy osoby która bierze udziałw takich badaniach i w sposób posredni odpowiada za to co jest robione.Kilka lat praktyki robi swoje 
Jeszcze nie spotkałem sie z butla na, czy właściwie po LPG która miałaby grubość większa niż 4 mm(Butla Holenderska) , a najcieńsza jaka mieliśmy(nowa) firmy SOTEK-PL miała 2,2 mm.
A co do duplikatu (wystawiaja je i producent i TDT) to niestety nie wszyscy producenci sie w to bawią, a wtedy pozostaje urzędnik i dokument jest w 15 min w ręcę.
Pozdrawiam.
Jeszcze nie spotkałem sie z butla na, czy właściwie po LPG która miałaby grubość większa niż 4 mm(Butla Holenderska) , a najcieńsza jaka mieliśmy(nowa) firmy SOTEK-PL miała 2,2 mm.
A co do duplikatu (wystawiaja je i producent i TDT) to niestety nie wszyscy producenci sie w to bawią, a wtedy pozostaje urzędnik i dokument jest w 15 min w ręcę.
Pozdrawiam.
-
Koenig
Zofija już zagazowana.
Dzięki za odpowiedzi. Gazownik stwierdził, że niema potrzeby dodatkowego zabezpieczania butli. Z drugiej strony coś kojarzę, że butla jest chyba firmy SOTEK, a wg poniższych informacji...
Dzięki za odpowiedzi. Gazownik stwierdził, że niema potrzeby dodatkowego zabezpieczania butli. Z drugiej strony coś kojarzę, że butla jest chyba firmy SOTEK, a wg poniższych informacji...
2,2 mm to dość mało więc nie wiem czy jednak czymś nie pokryć butli. I tu pojawia sie pytanie: czy pokrywając zbiornik jakąś warstwą antykorozyjną nie będzie problemów przy ew. przeglądzie okresowym z tytułu, że nałożona warstwa np. maskuje ew. pęknięcia czy wżery?firek pisze:(...) a najcieńsza, jaka mieliśmy(nowa) firmy SOTEK-PL miała 2,2 mm.(...)
-
firek
- Zafiromaniak
Koenig, Ciekwe stwierdzenie tego mechanika, ciekawe co powiedziałby za np 2lata gdys przyjechał ze skorodowana butlą : Wie Pan to normalne butla na zewnątrz, sól, piach i skorodowała..
Napewno na przegladzie zadnych problemów nie bedziesz miał, a nawet z tego co pamietam to chyba butla powinna być obowiązkowo zabezpieczona antykorozyjnie. Pozdro
Napewno na przegladzie zadnych problemów nie bedziesz miał, a nawet z tego co pamietam to chyba butla powinna być obowiązkowo zabezpieczona antykorozyjnie. Pozdro
-
Koenig
-
firek
- Zafiromaniak
ja bym jednak proponował zrobic to przed Zimą bo sół zacznie szukać wolnych rodników staliKoenig pisze:Dzięki. Chyba się jednak zdecyduję na zakonserwowanie zbiornika. Ale z tym Zofija musi poczekać do lata, bo w obecnych okolicznościach przyrody to nie dam rady.
Pzdr.
-
Koenig
-
jacek76
Wtryskiwacze są istotne tak w zafirze jak i w innych autach - bez wtryskiwaczy jeździc nie będzieMARCEL! pisze:Ja zamontowałem BRC... Facet w zakładzie instalującym LPG powiedział, że wtryskiwacze są bardzo istotne w Zafirach (tzn. mówił coś o czasie wtryskiwacza)....
-
Kacperuch
-
Skasowany użytkownik 8511
-
bartbarca