Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zafek80 pisze:Pojawił się pierwszy pomiar ze spalania LPG. Poniżej 10L/100km
Kapelusznik
Zafek80 pisze:Dzisiaj zatankuję kolejny raz ale tym razem będzie sporo bo goniłem ostro. Dwa odcinki A2 po 100km: w jedną 2 osoby ale pod wiatr i 150-160km/h na tempomacie, z powrotem 140km/h na tempomacie ale za to 5 dorosłych osób + bagażnik do pełna.
Spalił ok 41 litrów na 368km co powinno dać wynik ponad 11L LPG na 100km ale dokładnie się okaże jak zatankuję.
E tam - normalne spalanie. Co ma więcej brac jak komp pokładowy pokazał średnie z tego dystansu 7,6 benzyny...
cns80 pisze:Coś ubogie to spalanie
A z tego 8,7 czy 8,8 benzynowy pokazał...
Czyli "katalogowe" 20% więcej LPG w stosunku do benzyny. Nie wiem co jest ale (nie narzekam) nawet jak śmigałem dotychczas na benzynie mało mi paliła. Obstawiałem średnie ok 9,5L na taką budę i jakby nie patrzył mocny silnik a wychodziła 8-8,5 średnio i to wszystko jazda 10-15km odcinki
A teraz Wam pokażę jak wyglądały te wyjęte...
Zdjęcia nie bardzo oddają skalę zniszczeń ale przerwa to dobre 2mm. Że to chodziło bez problemów... Środkowe elektrody to już ledwo z porcelanek wystawały a masowe wypalone takie że się okrągłe porobiły...
136175 km wymieniłem
Obstawiam że wcześniej przy 60ciu były wymieniane... choć mój mechanik twierdzi że ostatnio po 70ciu wymieniał w innym aucie i lepiej wyglądały...
No przygotowałem. Teraz, wczoraj, z małym poślizgiem
Wiesz, a co tam będę grzebał jak wszystko sprawne i działa bez zarzutów i nawet przebieg ori ... co prawda miałem nadzieję że przy 120tyś km świece zapłonowe były zmieniane... złudną jak się okazuje.
Przy 128 zmieniali (w NL) rozrząd (bo napisane) ale to sprawdziłem zdejmując osłony i faktycznie wszystko nowe. To mnie zwiodło że świece zapłonowe też były zmienione. Jak się okazuje niestety nie.
Teraz tylko wolną chwilkę znaleźć i ta kontrola luzów zaworowych
Zafek80 pisze:To mnie zwiodło że świece zapłonowe też były zmienione. Jak się okazuje niestety nie.
Moim zdaniem to raczej powinny być zmienione (ciężko mi uwierzyć że ktoś to pominął). I teraz pojawia się pytanie czemu silnik je tak skatował albo czy ten przebieg jest jednak prawdziwy ?
Po tej wymianie świec być może będzie potrzebna lekka korekta lpg.
Serwisowanie w ASO na zachodzie to pojęcie względne.
Poprzedni Scenic też miał pełną historie przebiegu, sprowadzając go miał 133 tyś km przebiegu a rozrządu ASO nie wymieniało przy 120tyś km przy jakich był ostatni raz na serwisie. Wróciłem nim na kołach do kraju, po 2 czy 3 m-cach zabrałem się za to a tam fabryka jeszcze. Wszystkie rolki itp 08 bite, pasek też wytarty. Czyli od fabryki wszystko latało. A co 120 tyś km Renault zaleca wymianę rozrządu w sowich silnikach 1.6 16V.
Serwis serwisem ale to klient płaci i bez jego zgody podkładki jednej Ci nie wymienią w samochodzie - to nie to co u nas gdzie siedzisz w poczekalni drżąc o rachunek jaki ci przyniosą do uregulowania czy będzie 600 czy 1600 bo ktoś se jakieś klocki hamulcowe znalazł i postanowił wymienić...
Podejrzewam że na serwisie na 60 tyś km świece zostały jednak wymienione a do teraz po prostu przejechały 76tyś km i dlatego wyglądają tak a nie inaczej. Nie sądzę aby siedziały tam od fabryki jeszcze bo to zwykłe świece - żadne tam platyny. Ori już by dawno zdechły.
Ostatni wpis w bazie danych Opla jest chyba z października 2012r i auto wówczas miało 118tyś km co się zgadza z papierami które dostałem wraz z autem a duży przegląd na 120tys km został już odpuszczony w ASO. Kolejny zabieg to już nalepki że w lutym tego roku przy przebiegu 128tyś km został zmieniony kpl rozrząd (zestaw Febi). Dodatkowe papiery mówiły o kpl hebli z przodu (faktycznie nowe tarcze i klocki) i kpl nowych opon letnich (które są na alu).
Ja kupiłem auto w czerwcu z przeb. prawie 131 tyś km, sprawdziłem to i faktycznie wszystko w rozrządzie + pasek wieloklinowy osprzętu jest zmienione, podobnie hamulce. Wszystko było nowe i wszystko firmowane logiem Febi.
Czyli na bardzo kosztowny przegląd duży połączony z wymianą rozrządu i świec zapłonowych i wielu innych zapewne już do ASO nikt nie pojechał tylko wykonał to w warsztacie niezależnym. Wszystko zmienili poza świecami zapłonowymi o których albo zapomnieli albo wyszli z założenia że ASO je wymieniło przy 118tys km.
Zafek80 pisze:Czyli na bardzo kosztowny przegląd duży połączony z wymianą rozrządu i świec zapłonowych i wielu innych zapewne już do ASO nikt nie pojechał tylko wykonał to w warsztacie niezależnym. Wszystko zmienili poza świecami zapłonowymi o których albo zapomnieli albo wyszli z założenia że ASO je wymieniło przy 118tys km.
Może faktycznie tak było. Gdyby to było ASO to są procedury i jeśliby nie wymienił świec to by nie dostał pieczątki o wykonanym przeglądzie, a że przegląd robił w serwisie niezależnym to tego nie wymagali.
Powiedzcie mi czy moja ZB może mieć jakiś dodatkowy wentylator w kabinie włączany wraz z włączeniem klimy ?
Bo po załączeniu AC w środku zaczyna być słyszalny metaliczny dźwięk jakby wentylatora.
Pierwsze podejrzenie padło na sprężarkę klimy ale na zewnątrz auta, w komorze silnika cisza - co jakiś czas załącza się na chwilkę went. chłodnicy jak potrzeba (przy takiej pogodzie) ale cisza, a w środku wyraźnie słychać coś metalicznego które jeszcze zmienia swoje brzmienie wraz ze wzrostem lub spadkiem obrotów silnika.
Wyłączam AC - dźwięk znika.
Klima działa bez zarzutów - z resztą po pełnym serwisie olejowo-czynnikowym. Jak wspominałem wymieniałem chłodnice klimy na fabrycznie nową.
Co to może być ?
No dzisiaj akurat lecę na pierwszy serwis LPG (ten po tysiącu) to powiem żeby sprawdzili.
Ale co to mogłoby mieć wspólnego z klimą ?
Jak pisałem - to wyraźnie dobiega gdzieś z konsoli środkowej - zupełnie jakby się jakiś wentylator tam załączał...