Niegasnąca kontrolka od pasów
-
Moller
umnie objawy takie same. Tzn. test kontrolki niezapiętych pasów OK. Opcja sygnalizacji niezapiętych pasów WŁĄCZONA ale efektów brak.
Podpowie ktoś gdzie w opcomie szukać ustawienia rozmiaru kół/opon ?
Jak to jest z włączeniem funkcji BC. (na CIDzie wyświetla się tylko Timer), który z indeksów wybrać (niemam 00803) ?
Podpowie ktoś gdzie w opcomie szukać ustawienia rozmiaru kół/opon ?
Jak to jest z włączeniem funkcji BC. (na CIDzie wyświetla się tylko Timer), który z indeksów wybrać (niemam 00803) ?
-
tico0
To zapamiętaj jaki masz zobacz czy jest taki na liście byś mógł do niego wrócić i próbuj programować którymś z ostatnich indeksów jakie masz na liście.... ja tak robiłem.... i wiem że mogę BC aktywować także drugim indeksem ale nie wiem jaka jest różnica między nimi....Moller pisze:Jak to jest z włączeniem funkcji BC. (na CIDzie wyświetla się tylko Timer), który z indeksów wybrać (niemam 00803) ?
[ Dodano: Pon Lis 22, 2010 09:13 ]
Aby pomóc w rozwiązaniu problemu kontrolki i „pikacza” nie zapiętych pasów, po krótce opiszę jakie kable i do którego fotela idą. Swe dywagacje opieram na schematach zawartych w TIS2000.
Więc sercem jest Moduł sterujący poduszką powietrzną A63 z niego do foteli idą:
Fotel kierowcy - zapłonnik bocznej poduszki powietrznej kierowcy A24 (kabel pomarańczowy), zapłonnik napinacza pasa bezpieczeństwa kierowcy Y133 (kabel czarny), włącznik pasa kierowcy Y128 (kabel czarny) i to wszystko co może iść do fotela kierowcy nie ma w nim żadnych czujników obecności !
Fotel pasażera - zapłonnik bocznej poduszki powietrznej pasażera A79, Zapłonnik napinacza pasa bezpieczeństwa pasażera Y135, Czujnik, rozpoznanie położenia siedzenia pasażera B145 i Prosty układ rozpoznania zajętego miejsca - przedni pasażer B145A, z tego co się dopatrzyłem idą do tego fotela na pewno dwie wiązki takim ciemnym oplocie.
Także czujnik obecności jest ale tylko w fotelu pasażera!.
Moim zdaniem włączyć i wyłączyć tą funkcję można w każdym aucie (ZB) dlatego że włącznik pasa kierowcy Y128 występuje w każdym aucie a to on jest odpowiedzialny za działanie kontrolki i „pikacza” i nic więcej!. Dlatego należy skupić się na nim i jego działaniu aby to uruchomić, jest jeszcze jeden problem który może mieć wpływ na to a jest to moduł sterujący poduszką powietrzną A63, czytałem notkę serwisową nie pamiętam już gdzie ale chyba w EPC4 że do bodajże do rocznika 2007 któregoś nr seryjnego z modułem poduszki A63 występowały problemy i serwis od razu wymieniał je na nowe (wariował procesor) i w związku z tym może być kłopot z programowaniem...... .
I ostatnia możliwość to sam op-com niektóre wersje niby wszystko ok. łączą się programują ale nie ma efektu, pozostaje wtedy szukać innej wersji programu.
-
tico0
Ja uważam że wystarczy jeden a konkretnie ten:Mihó pisze:Czyli dla aktywacji kontrolki trzeba mieć 3 przewody pod fotelem
Kod: Zaznacz cały
włącznik pasa kierowcy Y128 (kabel czarny)-
tico0
To są trzy które powinny iść do fotela,ale nie wiem czy wychodziły wersje np bez poduszki powietrznej w fotelu lub bez napinacza, jeśli tak to kabli może być mniej ale ten jeden który nas interesuje czyli :Mihó pisze:Y128 + A24 + Y133. Te trzy mam na myśli
włącznik pasa kierowcy Y128 (kabel czarny)Trzeba sprawdzić czy ten kabel fizycznie jest i włacznik działa po zapięciu pasa... kabel znajdziesz pod fotelem kierowcy po prawej stronie ( u mnie razem z kablem od napinacza).
-
tico0
Po konsultacjach z kolegą Mihó można stwierdzić że wychodziły także wersje gdzie był napinacz ale w zapięciu pasa nie ma drugiego czarnego kabla i wtedy niestety raczej już nic nie zrobimy....

Nie przyszło mi to do głowy by można tak "oszczędzać".... Rozumiem brak poduch w fotelu i napinacza bo to koszty ale żeby brakło małego "włącznika"
za takie coś.... .
włącznik pasa kierowcy Y128 (kabel czarny)
Nie przyszło mi to do głowy by można tak "oszczędzać".... Rozumiem brak poduch w fotelu i napinacza bo to koszty ale żeby brakło małego "włącznika"
-
lechu
Pozwole sobie odgrzac temat. Mam ZB, nowka, rok modelowy 2012. Dzis zorientowalem sie, ze nie dziala mi kontrolka pasow. Nie zapala sie po wlaczeniu kluczyka jak i nie ma sygnalizacji niezapietych pasow. Bede w serwisie to dopytam, wstepnie juz zasygnalizowalem temat. IMHO to dziwne by bylo zeby nie bylo tej sygnalizacji ale jak widac jej nie ma.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
W VIN-ie powinien być taki zapis:lechu pisze:.... Dziś zorientowałem się, ze nie działa mi kontrolka pasów. Nie zapala się po włączeniu kluczyka jak i nie ma sygnalizacji niezapiętych pasów.
UH0 OSTRZEŻENIE O ZAPIĘCIU PASÓW BEZPIECZEŃSTWA, LEWA STRONA
jak nie masz rozkodowanego VIN-u to wrzuć TTUU - rozkodujemy.
-
lechu
Chętnie wpisze do rozkodowania jak wrócę do domu. Dziś byłem u dealera i rozmawialiśmy o tym. Wygląda na to, ze w astrach III i zafirach B z roku modelowego 2012 tego nie ma, bo tak i już.
[ Dodano: Sob Lut 18, 2012 18:56 ]
No i mam pecha z tym WINem
Ale w kontekscie tematu, moze ktos potwierdzic albo zdementowac to, ze w modelach 2012 Astra III i Zafia B nie ma kontroli zapiecia pasow? Mam na mysli "organoleptyczne" spradzenie na autach roku moedlowego 2012.
[ Dodano: Sob Lut 18, 2012 18:56 ]
No i mam pecha z tym WINem
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 16:04 przez lechu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
sajmer
Ja w swojej Zafirze też tego nie mam ale będę to reklamował w serwisie - w instrukcji obsługi jak wół pisze , że to jest , nie ma wzmianki , że dotyczy jakiś konkretnych wersji więc ma być.
Taki sam przypadek miałem z nie działającym domykaniem i otwieraniem szyb z pilota , interweniowałem i mi zaprogramowali.
Taki sam przypadek miałem z nie działającym domykaniem i otwieraniem szyb z pilota , interweniowałem i mi zaprogramowali.
-
sajmer
Panowie w moim samochodzie po przesłaniu mi specyfikacji przez handlowca , u którego kupiłem samochód nie ma UH0 - Indicator Seat Belt Warning , LH , jest to natomiast w samochodzie DEMO , który mają na placu.
Kolejny raz GM wali w człona i sieje dezinformację w instrukcji podając coś co nie występuje we wszystkich samochodach i nie ma żadnej wzmianki , odnośnika , że występuje w wersji takiej a takiej.
Czy w 21 wieku normalne jest pytać sprzedawcy o każdą podstawową opcję w tym przypadku sygnalizacja nie zapiętych pasów ? Do czego zmierzam , jak myślicie czy w moim samochodzie da się to uruchomić programowaniem kompa czy jest to bardziej skomplikowane ??
Pozdrawiam
Kolejny raz GM wali w człona i sieje dezinformację w instrukcji podając coś co nie występuje we wszystkich samochodach i nie ma żadnej wzmianki , odnośnika , że występuje w wersji takiej a takiej.
Czy w 21 wieku normalne jest pytać sprzedawcy o każdą podstawową opcję w tym przypadku sygnalizacja nie zapiętych pasów ? Do czego zmierzam , jak myślicie czy w moim samochodzie da się to uruchomić programowaniem kompa czy jest to bardziej skomplikowane ??
Pozdrawiam