Lewarek zmiany biegów ZAFIRA A

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Todek

#46 Post autor: Todek »

Ja załatwiłem to w 30 min. :D Trzeba wypiąć mieszek, zdemontować plastykowy pierścień trzymający ta kulę na dźwigni zmiany biegów, odkręcić kasetę, 4 śruby mocujące, następnie wyjąć plastykowy kołek z lewej strony kasety, wypiąć mocowanie jednej z linek wpięte na wcisk na końcu drążka zmiany biegów i wyjąć do góry cały drążek. Założyć nowy lub wymienić tylko to gniazdo kuli. I nie zapomnieć nasmarować całego mechanizmu kuli. :D
przemas25

#47 Post autor: przemas25 »

Witam. Szukam tego plastikowego gniazda w którym pracuje ta kulka od lewarka i powiem ze jest problem ze znalezieniem tej części w sklepach motoryzacyjnych :( A jeżeli chodzi o przebieg to jak go przyprowadziłem z Niemiec( sam go sprowadzałem) to miał 130000 tys przebiegu a na o obecna chwile ma 141000 tys ! I na tyle wygląda , mimo ze nie mam pełnej dokumentacji do niego( sprawdzałem w serwisie opla) . Wczesniej tego problemu z biegami nie miałem zaczęło się w sumie coś dziać od kilku tygodni. No a teraz wiem juz co sie stało i szuka tego gniazda. pozdrawiam :)
KOPERNIK

#48 Post autor: KOPERNIK »

przemas25, czy chodzi ci o tę cześć ????????????

Obrazek
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#49 Post autor: MieHor »

Możesz kupić, np. u tego sprzedawcy:

http://moto.allegro.pl/item967481198_ze ... vectr.html
przemas25

#50 Post autor: przemas25 »

KOPERNIK tak o Ta cześć!!, już ja zamówiłem na allegro od tego kolesia co mi stronke podawaliście, powinna do weekendu dojść wiec może przed świętami ja wymienię:) I mam nadzieje ze problemy miną. Dziekuję wszystkim Za pomoc .pozdrawiam :D
lukaszek_0583

#51 Post autor: lukaszek_0583 »

licznik pisze:
dejo pisze:
Czy ktoś robił tą regenarację u tego Gościa? http://www.allegro.pl/item745473858_gal ... regen.html
ja robiłem ale kupiłem sama tulejkę i sam przekładałem ( spokojnie w godzinę można się wyrobić)
luzy zniknęły
zrobiłem około 7 tyś i jest OK
Możesz dokładnie opisać jak wymienić tę tulejkę? ew. opis krok po kroku byłby wskazany, o zdjęciach pewnie mogę pomarzyć
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#52 Post autor: Mattai »

samson pisze:Czasami powodem zle wchodzacych biegow jest nie tylko sam lewarek ale tez zapiekajacy sie sworzen w deklu skrzyni biegow.Tak bylo w mojej zafirze ,biegi wchodzily z oporami i w jalowym polozeniu lewarek stracil sprezystosc.Wyczyscilem sworzen i nasmarowalem.Najlepiej robi sie to wbijajac wsteczny poniewaz sworzen na tym biegu jest najbardziej wysuniety.Po nasmarowaniu troche popracowac lewarkiem i gotowe.
Ktory sworzen, jest gdzies fotka?
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#53 Post autor: Mattai »

Chodzilo mi o to co pogrubilem, jak wyglada koszyczek to wiem :-)

Nota bene szukam aktualnie takiego nowego bo moj ma dosc pracy
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
el_guapo

#54 Post autor: el_guapo »

KOPERNIK pisze:mattai, specjalnie dla Ciebie :D

[url=http://images39.fotosik.pl/239/2fd803a7bedce10dm.jpg]Obrazek[/URL]
Cena za ten kawałek plastiku jest porażająca - 110zł :shock:

Gdyby ktoś podesłał mi swój zużyty "koszyk" albo ew. podał dokładne wymiary zgodne z zasadami wymiarowania, to byłbym w stanie zrobić kilka takich koszyków z teflonu - koszt: nie więcej niż 1ozł :mrgreen: na piwo dla tokarza + koszty przesyłki
el_guapo

#55 Post autor: el_guapo »

KOPERNIK pisze:
szkoda że dopiero teraz to mówisz :/ jak już jestem po na prawie.pozdrawiam
A mógłbyś dla potomnych sklecić opis wymiany tej wkładki? :piwo:
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#56 Post autor: Mattai »

Poszukam, sprubuje pomierzyc, moze ktos wczesniej zwymiaruje co trzeba. To co jest na allegro jest dobrze wytoczone, ale 110 to mala przesada...ale jak nie uda sie to bedzie trzeba zabulic bo szkoda sprzyni.

Przydaloby sie chociaz z opisu jak sie dobrac bezszkodowo do tego dekla nad tuleja...strasznie ciasno to siedzi

W razie czego jestem zainteresowany tematem
Todek

#57 Post autor: Todek »

mattai pisze:Poszukam, sprubuje pomierzyc, moze ktos wczesniej zwymiaruje co trzeba. To co jest na allegro jest dobrze wytoczone, ale 110 to mala przesada...ale jak nie uda sie to bedzie trzeba zabulic bo szkoda sprzyni.

Przydaloby sie chociaz z opisu jak sie dobrac bezszkodowo do tego dekla nad tuleja...strasznie ciasno to siedzi

W razie czego jestem zainteresowany tematem
Dekiel nad tuleją, chodzi o ta okrągłą nakładkę?
Ona siedzi w kasecie na takich trzech zatrzaskach, one są prostopadłe do tej nakładki. Trzeba je zlokalizować, są rozstawione mniej więcej co 180 stopni, i delikatnie wcisnąć cienkim śrubokrętem w kierunku lewarka.
Wciskasz jeden zatrzask i w tym miejscu podciągasz tą nakładkę do góry, i tak po kolei wszystkie trzy.
Następnie trzeba odkręcić śruby mocujące kasetę do podłogi, 4 sztuki.
Kasetę unieść do góry i przesunąć w prawo.
Z lewej strony kasety wycisnąć z obudowy taki plastikowy kołek, o średnicy około 10 mm i długości około 30 mm.
Trzeba sięgnąć ręką na sam dół lewarka i z przegubu kulistego zdjąć końcówkę cięgła.
Następnie wyjmujemy cały lewarek do góry, zwracamy uwagę na to cięgło które jest zamocowane na tym plastikowym kołku, trzeba z niego wyjąć taką tulejkę w której siedzi metalowy bolec wychodzący z kuli znajdującej się na lewarku.
Jak mamy lewarek wyjęty, to gniazdo schodzi do dołu.
Przy składaniu największym problemem dla mnie było zapięcie cięgna na przegub kulowy na końcu lewarka.
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#58 Post autor: Mattai »

Kufel dla tego Pana! :-)
Jeszcze tylko wysmyczyc taka tuleje w normalncyh przedzialach cenowych i ide klecic

Z ta nakladka kombinowalem ale balem sie ze sie te uchwytki polamia, zawsze lepiej dopytac niz pozniej uslyszec w ASO ze trzeba calosc kupic
PAWL

#59 Post autor: PAWL »

Witam

właśnie zamówiłem ten '" dzinks" za 110 pln nie ma szans znalezć taniej . Jak dzwoniłem do sklepu oplowskiego to koleś mi mówił że nie słyszał o takim czymś .Zobaczymy jak przyjdzie i jak mi to pójdzie

pzdr
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#60 Post autor: Mattai »

Bo ta czesc nie wystepuje osobno...caly lewarek z otoczeniem..nie ma innej opcji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”