Nawigacja - polecane i niepolecane urządzenia i mapy
Moderator: Sebu$
-
Anony Mous
Ja używam AutoMapy i jak narazie mnie nie zawiodła. Mam też OVI Maps ale jak narazie nie testowałem.
Róznież polecam AutoMapę, a co do Ovi jedyne co jest na + to że jest za FREE (może kiedyś po testuję i sprawdzę jej dokładność.).
Róznież polecam AutoMapę, a co do Ovi jedyne co jest na + to że jest za FREE (może kiedyś po testuję i sprawdzę jej dokładność.).
-
sQcha
Ja również mogę piać peany na temat AutoMapy, ale sądzę, że większość użytkowników ma podobne zdanie.
Z programów dających się wgrywać na samochodowe urządzenia GPS przetestowanego mam TomTom'a, ale niestety największą dokładnością map wykazuje się za granicą.
NaviGO (mapy Copernicusa) dokładność bardzo dobra, ale mało przystępna obsługa i ekspozycja danych. Dużym plusem są informacje o korkach i innych zdarzeniach drogowych zgłaszanych przez użytkowników, ale funkcja ta wymaga połączenia z internetem.
Z aplikacja na telefony komórkowe, to jak dla mnie, najlepsze jest Google Maps (najlepiej gdy telefon ma gps) - program darmowy, mapy pobiera z internetu.
Dobrym rozwiązaniem na telefony z systemem Android i nie tylko jest NaviExpert (program płatny i wymaga połączenia z internetem)
Z programów dających się wgrywać na samochodowe urządzenia GPS przetestowanego mam TomTom'a, ale niestety największą dokładnością map wykazuje się za granicą.
NaviGO (mapy Copernicusa) dokładność bardzo dobra, ale mało przystępna obsługa i ekspozycja danych. Dużym plusem są informacje o korkach i innych zdarzeniach drogowych zgłaszanych przez użytkowników, ale funkcja ta wymaga połączenia z internetem.
Z aplikacja na telefony komórkowe, to jak dla mnie, najlepsze jest Google Maps (najlepiej gdy telefon ma gps) - program darmowy, mapy pobiera z internetu.
Dobrym rozwiązaniem na telefony z systemem Android i nie tylko jest NaviExpert (program płatny i wymaga połączenia z internetem)
-
sQcha
-
Anony Mous
Ja standardowo dorzucę do pieca "rodzimą" mapę Navteq do CD70Navi, wersja 2010/11. Jechałem do i z HR i zakręciła się tylko na fragmencie drogi oddanej kilkanaście tygodni wcześniej w Austrii. Poza tym super, na Peljesacu pokazywała drogi szutrowe. Jeżdże na niej po PL i mapy Navteq są b. dobre. Plusem są informacje TMC-tam gdzie są. Minusem CD70Navi jest oczywiście grafika.
Aby ominąc autostradę w Słowenii i nie pogubić się w BiH korzystałem z AdriaRoute, wersja bodajże 2.3, na Garminie. Mapa dobra, ma POI i mniejsze drogi.
Aby ominąc autostradę w Słowenii i nie pogubić się w BiH korzystałem z AdriaRoute, wersja bodajże 2.3, na Garminie. Mapa dobra, ma POI i mniejsze drogi.
-
Anony Mous
-
Anony Mous
-
sQcha
Na mapkach navteq'a opiera się automapa, więc jeśli chodzi o dokładność, to nie ma zastrzeżeń, jedynie sposób ekspozycji tego na ekranie pozostawia wiele do życzenia.tycik pisze:Ja standardowo dorzucę do pieca "rodzimą" mapę Navteq do CD70Navi, wersja 2010/11. Jechałem do i z HR i zakręciła się tylko na fragmencie drogi oddanej kilkanaście tygodni wcześniej w Austrii. Poza tym super, na Peljesacu pokazywała drogi szutrowe. Jeżdże na niej po PL i mapy Navteq są b. dobre. Plusem są informacje TMC-tam gdzie są. Minusem CD70Navi jest oczywiście grafika.
-
jarojk
-
sQcha
Żartujesz? Włączasz nagrywanie śladu i możesz wszystko odtworzyć i zerknąć w statystyki (są nawet międzyczasy postojów). Na dodatek, czego nie znalazłem w garminie, można to wszystko na komputerze odtworzyć. AM daje duże możliwości, tylko trzeba się wgryźć lub zerknąć do instrukcji ze strony AM, która nie jest dostarczana w wersji drukowanej. W nowszych wersjach instrukcję w pdf można wrzucić na pamięć podczas wgrywania AMjarojk pisze:Do jazdy samochodem używam najnowszej Automapy - i też mnie nigdy nie zawiodła, ale np do jazdy rowerem zdecydowanie lepszy jest Garmin - fajne statystyki można zrobić, bardzo dobrze rozrysowany ślad po jakim się jechało itp czego w automapie brak...
-
Anony Mous
Dla mnie też bardzo duży plus dla AM, że mogę ją zainstalować na PC-cie i na dużym ekranie zaplanować dokładnie trasę, włączyć sobie demo tej trasy, popatrzeć gdzie będą bankomaty, stację benzynowe, radary itd, bo w przypadku tak długiej trasy jak na Chorwacje, przegladanie trasy na małym ekranie nawigacji jest ciężkim zadaniem. Oprócz wielkości ekranu, mapa na PC śmiga jak szalona a w urządzeniu wszystko chodzi powoli.
-
sQcha
Tutaj pojawia się kwestia, kto ma jakie urządzenie. Ja mam Lark'a 50.1 z 5" wyświetlaczem i dobrym prockiem i nie mam takich problemów, jak znajomy z navi GoClever'a o przekątnej 4,3", gdzie mapa się strasznie tnie.kaliope pisze:...Oprócz wielkości ekranu, mapa na PC śmiga jak szalona a w urządzeniu wszystko chodzi powoli.
-
kubutek
Ja od dawna jeżdżę na AM - obecnie na 5.5 , jeździłem kilka dni na 6-ce i planuje przesiadkę. Wielkie uznanie dla tej aplikacji no i oczywiście tę mapę polecam.
Miałem okazje podróżować zarówno z IGO jak i z Garminem. Żadna z nich nie przekonała mnie do przesiadki.
Jedynym mankamentem AM jest dostępność aktualizacji tylko przez pewien czas, a są modele Garmina z dożywotnią aktualizacją map, a ich koszt to MAX 2 x cena AM.
W przyszłym tygodniu zajmę się testowaniem OVI (bonus z nowej umowy u operatora). Jak dorobię się opinii to oczywiście coś napiszę.
a na koniec cytacik:
...."jesteś poza trasą - nowa będzie lepsza".... i tego wam życzę
Miałem okazje podróżować zarówno z IGO jak i z Garminem. Żadna z nich nie przekonała mnie do przesiadki.
Jedynym mankamentem AM jest dostępność aktualizacji tylko przez pewien czas, a są modele Garmina z dożywotnią aktualizacją map, a ich koszt to MAX 2 x cena AM.
W przyszłym tygodniu zajmę się testowaniem OVI (bonus z nowej umowy u operatora). Jak dorobię się opinii to oczywiście coś napiszę.
a na koniec cytacik:
...."jesteś poza trasą - nowa będzie lepsza".... i tego wam życzę