[A] Problemy z kluczykami - programowanie, kodowanie, dorabianie
Moderator: Sebu$
Jeżeli nie otwiera-zamyka ci auta to mogą być następujące przyczyny
-rozładowane baterie w pilotach
-rozprogramowanie po wymianie baterii
-zimny lut na płytce
-problem ze stykiem gniazda baterii
Sprawdź
-baterie
-obsadzenie gniazda baterii w pilocie
Jeżeli bateria nowa i gniazdo dobrze się trzyma wsiadasz do auta wkładasz kluczyk w stacyjkę i teraz nie pamiętam dokładnie ale możesz spróbować tak i tak.
1)Przekręcasz kluczyk na zapłon i przytrzymujesz przycisk zamykania drzwi.
Drzwi powinny się zaryglować i po chwili odryglować.
2)Przytrzymujesz przycisk zamykania drzwi. Drzwi powinny się zaryglować i po chwili
odryglować.
Procedura działa w autach bez CAN czyli starsze ople np ZA, Omega B, Astra itp..
Jeżeli klucz nie będzie zamykał-otwierał będąc w stacyjce polecam podjechać do jakiegoś elektronika aby sprawdził klucze pod kątem zimnych lutów.
-zimny lut na płytce
Sprawdź
-baterie
Jeżeli bateria nowa i gniazdo dobrze się trzyma wsiadasz do auta wkładasz kluczyk w stacyjkę i teraz nie pamiętam dokładnie ale możesz spróbować tak i tak.
2)Przytrzymujesz przycisk zamykania drzwi. Drzwi powinny się zaryglować i po chwili
odryglować.
Procedura działa w autach bez CAN czyli starsze ople np ZA, Omega B, Astra itp..
Jeżeli klucz nie będzie zamykał-otwierał będąc w stacyjce polecam podjechać do jakiegoś elektronika aby sprawdził klucze pod kątem zimnych lutów.
Na początku się witam!
Panowie co prawda mam Astrę ale problem identyczny.
Jakieś pół roku temu jeden z pilotów (drugiego prawie nie używam bo nie mam tej plastikowej oprawki na baterię) przestał działać. Kupiłem nową baterię, zaprogramowałem i działał lecz tylko przez kilka dni. Po tym czasie po naciśnięciu przycisku dioda świeciła ale bardzo słabo i nie otwierała drzwi. Programowanie pomagało tylko na ok 1-2 otwarcia/zamknięcia drzwi, potem dioda dalej słabo świeciła. Myślałem że to bateria (choć miała ok dwóch tygodni-Energizer), ale poszedłem do elektronika, sprawdził baterię i była w 100% dobra. Problemem okazały się zimne luty. Naprawił to i na pół roku miałem spokój.
Ostatnio na dniach problem (diody słabo świecą i nie otwiera drzwi) wrócił, więc nic nie sprawdzając kupiłem nową baterię ale to nic zmieniło nic. Poszedłem do elektronika, sprawdził luty i powiedział że są ok. Nawet przylutował mi na stałe dwa kabelki zamiast tej oprawki. Niestety po podłączeniu baterii (na 100% sprawnej) dioda znów słabo świeci. Co więcej, nie zawsze, ale jak nacisnę przycisk to dioda słabo się zaświeca i nie gaśnie przez kilka sekund. Dodam iż na drugim pilocie jest identycznie...
Nie bardzo wiem co dalej robić... Czy mieliście podobną przypadłość?
Z góry dzięki za wsparcie!
Panowie co prawda mam Astrę ale problem identyczny.
odryglować.
Mam astrę od 2 lat i generalnie często programowałem w stacyjce obydwa kluczyki, ale po tej operacji wszystko było ok.Jeżeli nie otwiera-zamyka ci auta to mogą być następujące przyczyny
-zimny lut na płytce
Sprawdź
-baterie
odryglować.
Jakieś pół roku temu jeden z pilotów (drugiego prawie nie używam bo nie mam tej plastikowej oprawki na baterię) przestał działać. Kupiłem nową baterię, zaprogramowałem i działał lecz tylko przez kilka dni. Po tym czasie po naciśnięciu przycisku dioda świeciła ale bardzo słabo i nie otwierała drzwi. Programowanie pomagało tylko na ok 1-2 otwarcia/zamknięcia drzwi, potem dioda dalej słabo świeciła. Myślałem że to bateria (choć miała ok dwóch tygodni-Energizer), ale poszedłem do elektronika, sprawdził baterię i była w 100% dobra. Problemem okazały się zimne luty. Naprawił to i na pół roku miałem spokój.
Ostatnio na dniach problem (diody słabo świecą i nie otwiera drzwi) wrócił, więc nic nie sprawdzając kupiłem nową baterię ale to nic zmieniło nic. Poszedłem do elektronika, sprawdził luty i powiedział że są ok. Nawet przylutował mi na stałe dwa kabelki zamiast tej oprawki. Niestety po podłączeniu baterii (na 100% sprawnej) dioda znów słabo świeci. Co więcej, nie zawsze, ale jak nacisnę przycisk to dioda słabo się zaświeca i nie gaśnie przez kilka sekund. Dodam iż na drugim pilocie jest identycznie...
Nie bardzo wiem co dalej robić... Czy mieliście podobną przypadłość?
Z góry dzięki za wsparcie!
Witam. W dniu wczorajszym znajomy zgubił dokumenty a wraz z nimi oba kluczyki do Zośki. Z dorobieniem dokumentów nie będzie problemu lecz jakie kroki musiałby poczynić aby dorobić kluczyk do swego auta? Proszę o pomoc.
to ładna impreza byłaFlakun pisze:zgubiłem portfel ze wszystkimi możliwymi dokumentami (w tym i od samochodu)
no niestety a w takich przypadkach chęć dorobienia kluczy powinna być natychmiastowo zgłaszana na policję w celu weryfikacji czy ktoś nie chce dorobić kluczyka do naszego autkaLiczy się kasa.... nie dowód....
Ta a wcześniej na wzór odkręcił sobie od auta stacyjkę albo zamek w drzwiach i idzie dorobić klucz, złodzieje nie dorabiają raczej kluczy .TUX pisze:w takich przypadkach chęć dorobienia kluczy powinna być natychmiastowo zgłaszana na policję w celu weryfikacji czy ktoś nie chce dorobić kluczyka do naszego autka
w bydgoszczy na długiej dorabiają klucze . jak wcześniej miałem vw golfa to też mi zginął kluczyk. pojechałem sam po gościa na długą zawiozłem go 25km gdzie stał golf. po minucie otworzył auto zabrał stacyjkę pojechaliśmy na długą i za pół godziny miałem kluczyk. skasował mnie dość tanio bo 120zł. pozdrawiam.