Wyciek płynu chłodzącego z układu chłodzenia

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#46 Post autor: Anony Mous »

Nie wiem jak w Waszych rejonach ale w Toruniu InterCars jest najdroższą hurtownią.W detalu i hurcie.Tomkey w Focie pytałeś lub w BHMD?

Szymon78

#47 Post autor: Szymon78 »

tomkey pisze:ntercarsie kosztuje do automatu 1400
z odswiadczenia wiem ze te ceny ze skelpu internetowego nijako mają sie do tego co podają mi jak u nich wizytują.

Zawsze sprzedają mi za mniejsza kwotę i mam większy wybór zamienników. Spróbuj udać sie do nich osobiście i popytac. wg mnie do automatu to koło 900pln powinna kosztowac na rynku.. kwestia zdobycia (bo nie jest ona zbyt popularna)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#48 Post autor: MieHor »

Jakiś czas temu gosia poszukiwała chłodnicy do swojego automatu i ktoś jej polecił Nissens'a http://www.nissens.com.pl/pokaz.php?kat=103

Łysy

#49 Post autor: Łysy »

No niestety i u mnie gdzieś ten płyn ubywa, tylko za cholerę nie wiem gdzie.Pod autkiem sucho jak na pustyni....

BartekNS

#50 Post autor: BartekNS »

Witam, u mnie z lokalizowałem wyciek na odpowietrzniku układu który znajduję się pod plastikowym deklem silnika zaraz z przodu wisa wi pasa przedniego na samym środku, samo dokręcenie pomogło. Zalecam sprawdzić.

Pozdrawiam

DaRek7

#51 Post autor: DaRek7 »

W większości przypadków, powodem wycieku płynu chłodzącego jest uszkodzenie chłodnicy spowodowane wadliwym zamocowaniem IC i tam w pierwszej kolejności należy szukac wycieków(wystarczy zdjąc atrapę)
W pierwszej fazie kiedy ubywa niewiele płynu można takie uszkodzenie naprawic poprzez zalutowanie i zaoszczędzic dużo kasy.

A poza tym w związku z tą usterką opel ogłosił akcję serwisową
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=6807

Piotrek1115

#52 Post autor: Piotrek1115 »

marcolub pisze:Koledzy i koleżanki proszę o opinie:
Ubywa systematycznie płynu w zbiorniku wyrównawczym układu chłodzenia
zauważyłem że chłodnica klimatyzacji jest mokra od spodu - czy jest tam czynnik borygo czy tylko płyn chłodniczy
szukam miejsca wycieku bo pod samochodem co jakiś czas mała plamka
Będę wdzięczny za opinie
w oplu maja teraz taką akcję serwisową gdyż w niektórych modelach jest to wada fabryczna i podajesz vin naprawiają to za free,
pozdrawiam

tomkey

#53 Post autor: tomkey »

Szymon78 pisze:
tomkey pisze:ntercarsie kosztuje do automatu 1400
z odswiadczenia wiem ze te ceny ze skelpu internetowego nijako mają sie do tego co podają mi jak u nich wizytują.

Zawsze sprzedają mi za mniejsza kwotę i mam większy wybór zamienników. Spróbuj udać sie do nich osobiście i popytac. wg mnie do automatu to koło 900pln powinna kosztowac na rynku.. kwestia zdobycia (bo nie jest ona zbyt popularna)
No i już po wymianie . Patrząc od przodu auta , lewy dolny narożnik puścił w chłodnicy . Kupiłem Nissensa za !#%^&*!!!!!!!! JEDYNE 1500 ZŁ . Nie chciałem brać jakiegoś badziewia za 300-400 . Po za tym naprawdę ciężko nabyć taką do automatu i za pewne dla tego też wyższa cena :cry:
Wymiana u Kwietniaka kosztowała mnie 600 zł .

Łysy

#54 Post autor: Łysy »

To teraz ja się szykuję do wymiany :(
U mnie to chyba kometa przywaliła w lewy róg(patrząc od przodu)-w ciągu 30 minut cały zbiorniczek jak jadę....dobrze że jest lato i można wodą zalać.... :)

Krzysiek

#55 Post autor: Krzysiek »

Mi też lutowali chłodnicę od klimy bo za blisko była osadzona względem właściwej chłodnicy i po prostu się w tym miejscu przetarła.Na razie prawie rok i jest ok.

Łysy

#56 Post autor: Łysy »

Panowie potrzebuję informacji...czy ta chłodnica będzie pasowała do mojej 1,9 cdti 100 KM?Potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
http://moto.allegro.pl/nowa-chlodnica-o ... 18205.html

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#57 Post autor: MieHor »

Łysy, przecież w opisie masz, że jest do 150 KM a u Ciebie jest 100 KM

Łysy

#58 Post autor: Łysy »

Wiem, tylko wcześniej było,że chłodnica do 100KM i do 120 KM jest jednakowa.Gdzieś znalazłem, że do 19DT można zastosować tą do 150 KM i się trochę pogubiłem.Chciałbym się upewnić.
Poza tym, w opisie aukcji jest dopisane,że chłodnica może pasować także do innych modeli.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#59 Post autor: MieHor »

Łysy, sprawdziłem w EPC

- chłodnice do Z19DT, Z19DTL do nr nadwozia - 62087950 (Bochum) i 6G099332 (Gliwice) oraz do wszystkich Z19DTH i A17DTR z ręczną skrzynią biegów mają ten sam nr: części = 13714432 i katalogowy = 1300275 - rdzeń chłodnicy o wymiarach 600 x 409 mm

- chłodnice do Z19DT, DTL od nr nadwozia - 62087951 (Bochum) i 6G099333 (Gliwice) oraz do A17DTJ i Z17DTJ z ręczną skrzynią biegów mają nr: części = 13143750 i katalogowy = 13002269 - rdzeń chłodnicy o wymiarach 600 x 371 mm

Łysy

#60 Post autor: Łysy »

To chyba jestem tępy :?:
Rozumiem,że numer nadwozia, to ostatnie cyfry VIN-w moim przypadku 62003187, czyli mnie interesuje chłodnica z pierwszej wersji?Ta która ma 409mm wysokości?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”