Akumulator wymieniony na: Futurę CA722, a stary aku poszedł do laboratorium na doświadczenia, choć testery GM mówiły że całkiem zdrów on jeszcze, a tu areometr wskazał dwie celki gorsze od pozostałych. Piątego razu nie będzie..........
--scalone--
Mam pytanie jak wygląda u Was, teraz w okresie zimowym, ładowanie zaraz po odpaleniu zimnego silnika. Po jakim czasie u Was napięcie się stabilizuje. Najbardziej interesuje mnie jak to wygląda w ZB z funkcją szybkiego nagrzewania wnętrza Quickheat.
--scalone--
U mnie teraz wygląda to mniej więcej tak, odpalam zimne autko to napięcie spada do ok 12V, (następuje pobór prądu z akumulatora) jadę napięcie rośnie do ok 12,8 i dopiero jak silnik się już zagrzeje (ok. 80C*) to ładowanie mam prawidłowe 14-14,4V.
Czy w ZB jest jakiś układ zabezpieczający przed przeciążeniem alternatora i czy pod dużym obciążeniem typu świece, podgrzewanie filtra albo nawet grzałka systemu Quickheat (1kW) auto pobiera prąd z akumulatora? Jak to u Was wygląda, czy podobnie, czy też w mojej ZB jest coś nie tak???