Problem z pierwszym odpaleniem auta - przyczyny i naprawa

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
zafirka00

#466 Post autor: zafirka00 »

Jaymzarf pisze:zafirka00, przepraszam, że Cię uraziłem, ale to wina mojego złego doświadczenia z różnymi mechanikami a nie to, że jesteś kobietą :oops: .

Niestety, to jak napisałaś poprzedniego posta zabrzmiało tak a nie inaczej. Nieważne.

Jeśli Twój mechanik ma dojście do komputera i interfejsu do Opli, niech sprawdzi wartości żądane i rzeczywiste kąta wtrysku na zgaszonym silniku przy włączonym zapłonie oraz w trakcie chwilowej próby odpalenia. Jeśli będzie różnica w wartościach większa niż +/-0,4 przy zgaszonym silniku lub +/-0,6 w trakcie próby rozruchu, świadczyć to będzie silnie na niekorzyść pompy a dokładniej nastawnik kąta wtrysku - rzecz najczęściej padającą w tych pompach. To są dane, które zapamiętałem w trakcie diagnozy mojej pompy.
Powód częstego zapowietrzania to też uszkodzony zaworek zwrotny pompy w połączeniu z "puszczającym" uszczelnieniem wałka pompy od strony rozrządu.

PS: Jeśli możesz to napisz w którym miejscu została podłączona pompka ręczna przy odpowietrzaniu układu. Są dwie szkoły, ale tylko jedna jest skuteczna na 100% i odpowietrza całość układu.

Tak więc chwilę mnie na forum nie było i dlatego musiałam zacytować wypowiedź Jaymzarf'a. Moja zafcia została podłączona do kompa i jak się okazało wyskoczyło kilka błędów. M.in. okazało się, że czujnik położenia wału jest uszkodzony. Mój mechanik to naprawił, odpowietrzył auto i zapaliła. Chodziła 5 dni i znowu du** - pełno powietrza w wężyku. Zanim ją odebrałam od mechanika to mi wspomniał, że nie podoba mu się obudowa filtra paliwa, bo jak w nią lekko pukał to jakby powietrze ciągnęło (ale powiedział, że mam ją przetestować a nóż będzie dobrze) - no i stało się, że tego szóstego dnia powietrze było w wężyku. Zadzwoniłam do niego i jego pierwsze pytanie: było powietrze w wężyku? - a ja mu na to że tak - no to mówi, że mam mu ją przywieźć i musi zbadać obudowę filtra. Teraz czekam na info od niego. Co wy o tym myślicie?
TUX

#467 Post autor: TUX »

tiaa
moja się dzisiaj też zbuntowała
rano zapaliła pochodził silnik 4-5 sekund i zgasł
kolejne kręcenia - zachowywała się tak jakby paliwa nie dostawała
po 40tu minutach spróbowałem ponownie - i po ok 10 - 20s załapała i nic jej nie dolega :)
mam nadzieję, że rano też bedzie dobrze :P
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#468 Post autor: Harry200 »

Obudowy filtra paliwa często się odkształcają jak przy wymianie dekielek jest za mocno dociągnięty,zapowietrzać się także może przez uszkodzoną uszczelkę..
DaRek7

#469 Post autor: DaRek7 »

H,Łajszczak pisze:Obudowy filtra paliwa często się odkształcają jak przy wymianie dekielek jest za mocno dociągnięty
...a także powstają mikropęknięcia trudno zauważalne gołym okiem, przez które także dostaje się powietrze!
Jaymzarf

#470 Post autor: Jaymzarf »

zafirka00, no tak, na obudowę filtra nie wpadłem... Mea culpa...

Niemniej, cieszę się, że udało się zdiagnozować niedomaganie i oby to było to.
Czy możesz mi potwierdzić moje myślenie, że wężyk przezroczysty był wpięty pomiędzy filtr i pompę?
zafirka00

#471 Post autor: zafirka00 »

Jaymzarf mogę potwierdzić, że wężyk przezroczysty był wpięty pomiędzy filtr i pompę ;)
artb zero

#472 Post autor: artb zero »

No i wszystko jasne :lol:
Kabel od plusa się nie grzał.
Masy sprawdzone przeczyszczone.
Pomiary zrobione ładownie piękne 14.38.
Kable zdrowe.

Ale problem został :(

Więc aku na widełki i jest sprawca zamieszania,zaledwie ok 5 pokazuje ale po postoju i nie chciał palić po dłuższej jeździe palił jak nowy :lol:

Tylko został jeden problem,a więc cofających się wskazówek podczas odpalania.Spośród trzech elektryków i mechaników nikt nie wie o co chodzi.Jedyne stwierdzenie to że może one tak mają ;)
Anony Mous

#473 Post autor: Anony Mous »

artb pisze:Tylko został jeden problem,a więc cofających się wskazówek podczas odpalania.Spośród trzech elektryków i mechaników nikt nie wie o co chodzi.Jedyne stwierdzenie to że może one tak mają ;)
Cofające się wskazówki to właśnie słaby aku. Czy przy nowym aku też się cofają ??
artb pisze: Więc aku na widełki i jest sprawca zamieszania,zaledwie ok 5 pokazuje ale po postoju i nie chciał palić po dłuższej jeździe palił jak nowy :lol:
Możesz jaśniej ?? Bo jakoś ciężko to zrozumieć. Jakie 5 ?? Czego ??
marco74

#474 Post autor: marco74 »

Witam, zbliża się zima - moja pierwsza z samochodem napędzanym olejem napędowym :-\ stojącym na parkingu osiedlowym pod chmurką.
Mam w związku z tym pytanka, niektóre pewnie dla Was wydają się śmieszne ale dla mnie są dosyć ważne;
1. na jakich stacjach najlepiej zimą tankować, macie jakieś sprawdzone ?
- ja najczęściej tankuję w NESTE.
2. czy stosować jakieś dodatki do oleju napędowego na zimę, jeśli tak to jakie polecacie.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i wyrozumiałość :-)

Pozdrawiam
Marek
olo018

#475 Post autor: olo018 »

witam
1.Schel,BP
2.do -15 nic nie trzeba a potem to jakiś markowy z tych stacji.
Jaymzarf

#476 Post autor: Jaymzarf »

Jako despersator do ON polecam SKYYD'a. Stosowany w poporzedniej firmie do 3 Fiatów Doblo (2 x 1.9D i jeden 1.9 MultiJet). Auta nigdy nie miały problemów z mrozem a nie zawsze ropka była "firmowa". Innym to samo paliwo zakrzepło przy -16 a nasze autka paliły jak w lato.
Aczkolwiek, w ubiegłą zimę niczego do Zosi nie stosowałem i było ok, lecz tankowane było pół na pół BP Ultimate i zwykły ON z BP (w zbiorniku zawsze minimum 3/4 paliwa na noc zostawało)
norbert_p

#477 Post autor: norbert_p »

Koledzy, mam padnięty rozrusznik. (Z19DT - 120KM). Szukam w necie jakiegoś nowego lub regenerowanego. Niestety dość słabo mi to idzie. Znalazłem tylko taki:

http://www.4start.eu/rozrusznik-opel-za ... -5449.html

Jest to regenenerowany z półroczną gwarancją. Czy ktoś miał do czynienia z rozrusznikami regenerowanymi (niekoniecznie z tej firmy). Warto kupić taki za 400zł? Nówka to wydatek 1000zł z np foty, a 2300zł z GM...

Możecie podać jakieś linki z inymi? Numer wg GM to 6202074.

Proszę o przeniesienie do stosownego działu w ZB (nie przypatrzyłem się dobrze, że to temat o ZA)... :oops:
Anony Mous

#478 Post autor: Anony Mous »

rozruszników do cdti jak psów.....
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... cription=1

a tu masz dokładnie Twój numer:

nr częsci: 55353857, nr kat: 6202074
http://allegro.pl/opel-astra-h-1-9-cdti ... 39812.html

http://allegro.pl/rozrusznik-opel-vectr ... 56374.html

http://allegro.pl/opel-czesci-astra-h-r ... 85209.html

i fota rozrusznika do z19dt
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

norbert_p

#479 Post autor: norbert_p »

Tylko nowych lub po regeneracji już nie... A ja takiego szukam. Jakiegoś szrota, który mi padnie może po kilku miesiącach nie chcę.
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#480 Post autor: timi68 »

marco74 pisze:2. czy stosować jakieś dodatki do oleju napędowego na zimę, jeśli tak to jakie polecacie.
Ja używam Castrola dta ( całorocznie ) a le polecam na zimę.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”