[B] - Rafoooo - 2.0 Turbo, Sport 200KM, 2006 Lpg BRC
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
Rafoooo
Dziś zadzwoniłem do serwisu w celu ustalenia terminu naprawy, po szkodzie którą opisywałem parę stron wcześniej ... Pan Kierownik z serwisu powiedział, że MTU zgodziło się na Ich kosztorys i mają już wszystkie zamówione części ... po czym powiedział żebym przyjechał jutro rano
... widzę, że tu się nie cackają jak w NFZ z terminami, tylko odrazu robotę robią ... i to jest na duży plus
Ps. odnośnie wyceny rzeczoznawcy z MTU którą mi wypłacili (1536 zł) ... zapytałem z ciekawości w ASO ile ich wycena wyszła ... gość mi powiedział ... 7560zł ...
... parę złotych więcej 
Ps. odnośnie wyceny rzeczoznawcy z MTU którą mi wypłacili (1536 zł) ... zapytałem z ciekawości w ASO ile ich wycena wyszła ... gość mi powiedział ... 7560zł ...
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Niestety firmy ubezpieczeniowe oszukują w majestacie prawa. Wiedzą, że części powinny być naliczane wg oryginału, które najczęściej dostępne są tylko w aso, a liczą zamienniki. Mnie chcieli naciągnąć na zderzak przedni cena w aso 2500, a oni mi policzyli 215. Sprawa oparła się orzecznika finansowego i dopłacili złodzieje z pzu resztę.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
-
Rafoooo
-
Rafoooo
We wtorek mój altek wylądował na warsztacie, ponieważ nie domagał w ładowaniu :> .... w test mode pokazywało 12.6 - 13.1V co skutkowało wyładowywaniem akumulatora. Męczyłem się z tym już dobrych parę miesięcy
... w alternatorze wymieniony został regulator na nowy od Boscha i łożysko, które było w opłakanym stanie.
Po ponownym włożeniu altka i poprawieniu wszystkich styków od masy, ładowanie wyskoczyło na 14.1V przez pierwsze 10min.... później to samo ... poniżej 13V ....
Hmmm... No to biorę miernik i mierze tu i tam .... ładowanie między klemą dodatnią a ujemną 12.7V i w tym momencie poczułem ciepłą kleme od masy.... wręcz gorącą
... a wszystkie styki poprawiałem.
Więc jazda po nową klemę, stara odcięta, nowa założona.... pomiar 14.1V
.... i tak już od wtorku, przy największym obciążeniu spadnie do 13.8. Jest dobrze. Ale wydaje mi się że chyba wymienię przewody masowe, lub dołoże dodatkowe jak Rafant4011 i będzie jeszcze lepiej 
... w alternatorze wymieniony został regulator na nowy od Boscha i łożysko, które było w opłakanym stanie.
Po ponownym włożeniu altka i poprawieniu wszystkich styków od masy, ładowanie wyskoczyło na 14.1V przez pierwsze 10min.... później to samo ... poniżej 13V ....
Hmmm... No to biorę miernik i mierze tu i tam .... ładowanie między klemą dodatnią a ujemną 12.7V i w tym momencie poczułem ciepłą kleme od masy.... wręcz gorącą
Więc jazda po nową klemę, stara odcięta, nowa założona.... pomiar 14.1V
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
wampir11111
-
Rafoooo
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
Rafoooo
Dziś tak sobie jadę i się zastanawiam ... którym wskazaniom BC bardziej wierzyć pod kątem spalania ilości L/100Km 
BC1
BC2

Może BC1 to jazda mojej Żony, a BC2 to moja jazda
...
A tak przy okazji Zafira się wzbogaci o pewien zestaw który dziś mi przyszedł:
Jak tylko znajdę czas to montujemy ... czujnik deszczu, czujnik zmierzchu, lustro fotochromatyczne, oraz daszki przeciwsłoneczne z lampkami....
BC1
BC2

Może BC1 to jazda mojej Żony, a BC2 to moja jazda
...
A tak przy okazji Zafira się wzbogaci o pewien zestaw który dziś mi przyszedł:
Jak tylko znajdę czas to montujemy ... czujnik deszczu, czujnik zmierzchu, lustro fotochromatyczne, oraz daszki przeciwsłoneczne z lampkami....