[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Piasek

#556 Post autor: Piasek »

tomek evo pisze:Potwierdzasz tylko to co napisałem - niewłaściwe smarowanie.
masz swoje teorie...
:)
tomek evo pisze:Tego 10w40 jesteś pewny w 100%?
nawet na 200%. Widziałem faktury.
tomek evo pisze: Bo raczej serwisy tego nie leją
to nie ASO tylko serwis niezależny (specjalizujący się w Renault)
tomek evo pisze:Po drugie 400 tys. to jeszcze żaden wynik. Znam auto co ma 1,4 mln bez remontu
Jak na DCI to wyczyn bo o nim mówimy.
tomek evo

#557 Post autor: tomek evo »

Nie teorie tylko niewłaściwy interwał doprowadził do niewłaściwego smarowania. :)
Ten 1,4 mln to nie dci. Ale sam ma 2 dci z przebiegami ponad 700 tys. bez remontu. Oba na syntetykach od nowości. Teraz na tym Specolu Goldzie za 57 zł za 4l - pracują najlepiej i oleju praktycznie nie ubywa.
Ale podejrzewam, że jest wiele dci z przebiegami grubo ponad milion. Tyle, że nie 1.5 dci.
Z tym 10w40 , że to lali to dziwna sprawa :/
CorsaE2017

#558 Post autor: CorsaE2017 »

Witam :-) zakupiłem niedawno Opla Corsę E z silnikiem 1.4 75km :) cały czas czekam na obiór autka a w miedzy czasie sporo czytam ... Sporo jest negatywnych opinii na temat oleju dexos 2 do tego silnika moje pytanie zatem jaki inny oczywiście lepszy olej (moze byc premium) byście polecali , oczywiście mowa o takim przy którym nie stracę gwarancji :) chciałbym go juz zmienić po pierwszych 2 tys km czytałem ze warto wykonać taki zabieg. pozdrawiam .Piotr
tomek evo

#559 Post autor: tomek evo »

Meguin Efficency 5w30 ma oficjalną aprobatę Dexos 2 - nie mają za bardzo prawa odmówić jego zastosowania. Podobnie Liqui Moly Top Tec 4600 5w30 - odpowiednik Meguina i Penrite Enviro+5w40. To wszystko bardzo dobre oleje o wiele lepsze od GM Dexos 2. Wymiana po 2 tys. to jak najbardziej dobry pomysł.
CorsaE2017

#560 Post autor: CorsaE2017 »

Dzieki za konkretną odpowiedz ;) a co powiecie o oleju "Millers Oils EE Longlife C3 5w30" ? cena dośc wysoka i duzo osob polecało wczesniej ten olej ale czy do mojej corsy bedzie pasowac?
cns80

#561 Post autor: cns80 »

Jak Cię stać to weź Penrite. Będzie też lepiej znosił wysokie temperatury.
Jak weźmiesz Millersa to nie wierz w to, że on jest LongLife i wymieniaj co 10-15 tys km.

W mojej subiektywnej ocenie Penrite będzie lepszy.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2016, 07:58 przez cns80, łącznie zmieniany 1 raz.
CorsaE2017

#562 Post autor: CorsaE2017 »

I tak wymieniał bym co 10-15tys km to wiadomo ale powiedz mi bo nie mogłem znaleść Penrite 5w30 z aprobata dexos2 :-(
Crazy

#563 Post autor: Crazy »

cns80 pisze:Jak Cię stać to weź Penrite
Jeżdzę na tym już w 3cim aucie i nie jest drogi przecież :)
cns80

#564 Post autor: cns80 »

5W30 jest za słaby i robi się wodnisty gdy są upały, a Ty wpadasz rozpędzony z trasy prosto w korek. Najszybsza droga do zabicia silnika.
Dlatego podlinkowałem Ci 5W40 bo bedzie lepszy i ma aprobatę Dexos 2
Tam gdzie masz klasę SAE masz nawet napisany że jest rekomendowany jako zamiennik 5W30

Dla zafiry Z18XER szczególnie ważne jest to:

Kod: Zaznacz cały

Penrite Enviro+ 5W-40 ze względu na wyśmienite właściwości w niskich temperaturach oraz wyjątkowo niski poziom depozytów jest polecany także do silników wyposażonych w hydraulicznie sterowane zmienne fazy rozrządu.
Crazy pisze:nie jest drogi przecież :)
Ja Moblia 0W40 mam za ok 18 zł a takiego samego Totala za 13,50 zł to się rozbestwiłem i zalewam nawet do frytkownicy ;) Takiego za 40-50 zł to by mi było szkoda :D
Ostatnio zmieniony 03 lis 2016, 14:57 przez cns80, łącznie zmieniany 2 razy.
Crazy

#565 Post autor: Crazy »

do siebie właśnie leje 5W-40 :)

Patryk te ceny to masz oczywiście za Litr ? :lol:
CorsaE2017

#566 Post autor: CorsaE2017 »

To czemu fabrycznie zalewają corsę mi dexos2 5w30? A lepiej 5w40 nie za bardzo rozumiem :) szkoda ze ten Penrite 5w30 jest bez aprobaty dexos2 to bym kupił a tak to chyba Millersa kupie z dexos 5w30 :) sam nie wiem trudny wybór
Crazy

#567 Post autor: Crazy »

Piotr wejdź na bestoils.pl pytaj o Daniela na pewno Coś dobrego Ci znajdzie
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#568 Post autor: SD72 »

Crazy pisze:Piotr wejdź na bestoils.pl pytaj o Daniela na pewno Coś dobrego Ci znajdzie
Piotr jest na ZKP wiec po co polecac mu jakies inne strony :>

Pisales posty i uczestniczysz w w temacie wiec :>

Ps Do polecania firm i stron internetowych sa inne tematy albo PW ;) :!:

bazyliszek72 :uklon:
Ostatnio zmieniony 03 lis 2016, 21:36 przez SD72, łącznie zmieniany 4 razy.
bazyliszek72
Crazy

#569 Post autor: Crazy »

Sylwek nie skumalem OCB dokladnie chodzi
tomek evo

#570 Post autor: tomek evo »

Millers EE longlife z technologią nanodrive i Penrite Enviro+5w40 to absolutna ścisła czołówka jeśli chodzi o oleje z normą C3. Penrite jest nieco tańszy, Millers ma za to nanaotechnologie ale to akurat można nadrobić z nawiązką stosując Archoil AR9100 lub Ceratec od Liqui Moly (Archoil lepszy jak by ktoś pytał).
Natomiast Meguin Efficency 5w30 jest bardzo dobrym olejem, co najmniej tak dobrym (wg. mnie lepszym) jak Motul X-Clean C3 a koszt jego zakupu jest stosunkowo niewielki (w relacji do Millersa czy Penrite).
http://lejolej.pl/pl/p/Meguin-Efficency-5W30-5L/80
Dobrym olejem specjalnie dedykowanym pod normę Dexos2 jest olej Shell Helix Ultra Professional AG 5w30 :
http://lejolej.pl/pl/p/Shell-Helix-Ultr ... AG-5-l/187
Cena forumowa za ten olej to 100 zł za 5 litrów.
Shell jest wykonany w technologi GTL, Meguin Efficency to zaawansowana technologia HC, natomiast Penrite i Millers sa w technologi zbliżonej do HC ale bardziej zaawansowanej (HT).
Na pewno interesującym produktem, który z czystym sumieniem mogę polecić jest Specol Spec Premium C3 5w30 lub 5w40 - oba spełniają normę Dexos2.
http://lejolej.pl/pl/p/SPECOL-Spec-Prem ... W40-4L/119
Co ciekawe baza olejowa zawiera spora ilość PAO, co jest raczej niespotykane w olejach C3.
Mobila, Castrola czy Elfa/Totala raczej bym sobie odpuścił.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”