[A] Blow off Zafira OPC
Moderator: Mariusz
-
ja37
Tyle to tez wiem.
Zadam pytanie inaczej.
Jeśli turbo w z20let "budzi się" przy 1950 obrotów, to czemu "grucha" trzyma zamkniety zawór obejściowy w kolektorze(nie wiem, jak to sie nazywa).
Na zdrowy rozum ta klapka powinna się zamykać przy 1950 obrotów, a tak nie jest.
Jest zamknieta nawet na jałowych.
Czyli od jałowych cała energia spalin idzie cały czas na wirnik turbiny.
To wtedy co "włącza" turbinę?
Tego nie kumam właśnie......
Może DV jakąś rolę tu pełni też?
Przepraszam za pytania laika, ale chcę poznać zasadę działania.
Tak samo ciekaw jestem, jaką rolę spełnia ten "akumulator" czy co to jest, co staruje turbiną, to czarne, kwadratowe.
Zadam pytanie inaczej.
Jeśli turbo w z20let "budzi się" przy 1950 obrotów, to czemu "grucha" trzyma zamkniety zawór obejściowy w kolektorze(nie wiem, jak to sie nazywa).
Na zdrowy rozum ta klapka powinna się zamykać przy 1950 obrotów, a tak nie jest.
Jest zamknieta nawet na jałowych.
Czyli od jałowych cała energia spalin idzie cały czas na wirnik turbiny.
To wtedy co "włącza" turbinę?
Tego nie kumam właśnie......
Może DV jakąś rolę tu pełni też?
Przepraszam za pytania laika, ale chcę poznać zasadę działania.
Tak samo ciekaw jestem, jaką rolę spełnia ten "akumulator" czy co to jest, co staruje turbiną, to czarne, kwadratowe.
-
Michał2008
-
ja37
-
ja37
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Michał2008, Nie wiem czy już założyłeś BOV-a ale jak nie to przeczytaj mój temat. BOV i zaślepka DV z ProPerfekta. Wszystko śmiga aż miło. Dźwięk kapitalny. Ja mam do tego założony jeszcze MBC żebym mógł płynnie sterować doładowaniem. Też posiadam ZB OPC
Jak coś to pisz na PW, chętnie odpowiem na pytania.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
Po dostrojeniu u każdego chodzi dobrze po zaślepieniu dv.ja zrezygnowałem bo po zaślepieniu DV walił bledami.z DV chodziło dobrze.jeszcze mam innego blo-off-a po złożeniu fury jeszcze przetestujęja37 pisze:Obserwacji ciag dalszy.
Najlepiej silnik pracuje na seryjnym DV.
Pewnie, jakby pogrzebać w mapach, to i z bOV by jeździł dobrze, ale seria najlepiej DV.
- Sumik
- Zafiromaniak
Chodzi dobrze nawet bez strojenia, to kwestia dobrania odpowiedniego zaworu BOV ( musi być dwutłoczkowy, żeby podczas otwarcia zaworu nie łapał "lewego"powietrza). Polecam polski produkt firmy ProPerfekt z Bydgoszczy. Zaślepki DV również posiadają. Dobra cena i wszystko DZIAŁA !ryba1 pisze:Po dostrojeniu u każdego chodzi dobrze po zaślepieniu dv
Z tego co piszesz to wychodzi że nie stroiłeś sterownika po modzeniu. No bo skoro "wali błedami" to nie stroiłeś... Powiedz mi skąd ta moc w opisie. Coś tu nie gra... Fikcja ??ryba1 pisze:ja zrezygnowałem bo po zaślepieniu DV walił bledami
-
ja37
Gdzieś już opisywałem, ale napisze jeszcze raz.
Strzały z wydechu jeszcze bym przeżył.
Ale najgorsze to gaśniecie silnika.
Najbardziej niebezpieczne, bo przez to załatwiłem jeden silnik - korba poszła na spacer.
Najjaskrawiej opisać to można na przykładzie stania w korku.
Póki ruszałem i hamowałem nie przekraczając progu włączenia turbiny, to było wsio ok.
Ale wystarczyło, że na pół sekundy turbo złapało, to zawsze gasł przy puszczeniu gazu.
Co ciekawe tego efektu nie było, jak zapomniałem założyć na przepustnicę podciśnienie z trójnika od regulatora ciśnienia paliwa.
No i mi błędami nie sypie.
Zestaw DV + BOV razem również nie działa jak trzeba, auto słabnie.
Strzały z wydechu jeszcze bym przeżył.
Ale najgorsze to gaśniecie silnika.
Najbardziej niebezpieczne, bo przez to załatwiłem jeden silnik - korba poszła na spacer.
Najjaskrawiej opisać to można na przykładzie stania w korku.
Póki ruszałem i hamowałem nie przekraczając progu włączenia turbiny, to było wsio ok.
Ale wystarczyło, że na pół sekundy turbo złapało, to zawsze gasł przy puszczeniu gazu.
Co ciekawe tego efektu nie było, jak zapomniałem założyć na przepustnicę podciśnienie z trójnika od regulatora ciśnienia paliwa.
No i mi błędami nie sypie.
Zestaw DV + BOV razem również nie działa jak trzeba, auto słabnie.
-
dany1107
Witam. Mam pytanie do was, otóż od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Zosi B VXR, niestety myślę że ma ona problem. Otóż podczas puszczania pedału gazu słychać jak by coś się jeszcze krecilo i tarło o coś, dźwięk dochodzi( tak mi się wydaje) od strony turbiny, jest to dość głośne i występuje podczas jazdy jak i na biegu jałowym. Podczas jazdy ale tylko przy zmianie biegów ponieważ jednak trzeba puścić gaz. Pani od której kupiłem auto dopiero po fakcie powiedziała że jest to jakiś zawór koło turba i że mogę go zdjąć. Czy możliwe jest że to właśnie będzie ten zawór o którym tu mowa? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
nie bo nie widać żebyś miał zamontowany blo-off.ale masz stożek i z niego wydostają się dość głośne dźwięki.@Sumik gdzieś dawał filmik jak to chodzidany1107 pisze:Czy możliwe jest że to właśnie będzie ten zawór o którym tu mowa?
- Sumik
- Zafiromaniak
Ja stawiam na zajechana turbine. Ten dzwiek to moze wirnik ocierajacy o muszle.
A to filmik: https://www.youtube.com/watch?v=nS70_bjKG9E
A to filmik: https://www.youtube.com/watch?v=nS70_bjKG9E
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, 10:45 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.