[B] Szarpanie silnika

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#61 Post autor: Anony Mous »

ASO to banda wymieniaczy nie mechaników !!! I zdania nie zmienię :P
Potrzebny dobry zawór EGR patrzeć stopka :P :piwo:
zbigor

#62 Post autor: zbigor »

tEREk pisze: Potrzebny dobry zawór EGR patrzeć stopka :P :piwo:
A czasami też fiatowska blaszka. Mi nowty soft i nowy zawór nie pomogły. Dopiero blaszka złatwila sprawę
Tomek-77

#63 Post autor: Tomek-77 »

A mi blaszka i nowy EGR niestety nie pomogły. Zastanawiam się nad nowym softem, ale mam wirusa i nie wiem, czy nowy soft nie spowoduje, że znów będę miał 100KM?
Anony Mous

#64 Post autor: Anony Mous »

Jak wgrasz nowy soft w ASO to będziesz miał 100KM.
Tomek-77

#65 Post autor: Tomek-77 »

To się przemęczę z tym szarpaniem :cry:
Anony Mous

#66 Post autor: Anony Mous »

Możesz jeszcze wyczyścić okolice EGR, czyli metalowe rurki dochodzące i przepustnicę.
Tomek-77

#67 Post autor: Tomek-77 »

To też czyściłem. Nie rozbierałem jedynie kolektora a po wyjęciu bootsensora widziałem, że jest tam sporo syfu. Ktoś demontował kolektor? Dużo roboty z jego wyjęciem?
Anony Mous

#68 Post autor: Anony Mous »

Tomek-77 pisze:A mi blaszka i nowy EGR niestety nie pomogły.
mi z blaszką to dopiero zaczęło szarpać....i musiałem ją wyrzucić...także....różne są reakcje na blaszkę. Ale po wyciągnięciu blaszki i po wyczyszczeniu egra, przepustnicy też lekko szarpało....wydaje mi się...że sterownik w pamięci ma gdzieś zakodowane stare nastawy na brudny egr. W tej chwili zrobiłem 3 tyś km po czyszczeniu....egr sie już pewnie lekko przybrudził i nie szarpie. Było już wiele przypadków, że auto zaczęło szarpać po czyszczeniu egr.....tak więc ten typ tak ma... albo może mieć
ocrmind

#69 Post autor: ocrmind »

Strasznie panowie kombinujecie z EGR :)
Oczywiście, przepustnicę i boost warto wyczyścić, ale po piątym czyszczeniu EGR stwierdziłem że koniec z nim - zaślepiłem go blaszką na głucho.
Zrobiłem na tym patencie ponad 10000km, w tym długie trasy niemcy / węgry oraz wakacje po chorwacji. Od chwili zaślepienia ustrojstwa ani jednego szarpnięcia - astra gładko i mocno przyspiesza od 1500obr/min. Polecam chociażby spróbować ;)
Minus? - kotrolka silnika się świeci - zatem warto raz na jakiś czas "wypedałować" dodatkowe błędy silnika(planuję się z tym udać do jakiegoś tunera). Kolejny patent zastosowałem na spadającą listwę z 3 i 4 klapy wirowej, ale to już nie ten temat ...
Anony Mous

#70 Post autor: Anony Mous »

Teraz można już programowo wyłączyć EGR-a więc jeśli padnie to nie ma sensu kupować drugiego.
ocrmind pisze:... Kolejny patent zastosowałem na spadającą listwę z 3 i 4 klapy wirowej, ale to już nie ten temat ...
Pochwal się co tam wykombinowałeś,bo moja listwa jeździ ale w bagażniku ;)
szmurlo

#71 Post autor: szmurlo »

Witam,

A czy jest możliwe, że takie szarpanie przy 2000-2200 obr/min jest spowodowane zepsuciem się turbiny? U mnie tak właśnie niedawno zaczęło się auto zachowywać i nie słyszę wcześniej mi znanego włączania się turbo w tym zakresie obrotów.

WS
Anony Mous

#72 Post autor: Anony Mous »

Ciśnienie doładowania można bardzo szybko sprawdzić...ale potrzebny jest do tego fejs.
Gdyby turbo padło to zamulałby w cały zakresie obrotów powyżej 2tys.
szmurlo

#73 Post autor: szmurlo »

OP-COM i laptop nie wystarczy?
Anony Mous

#74 Post autor: Anony Mous »

Właśnie ten zestaw miałem na myśli :)
szmurlo

#75 Post autor: szmurlo »

Podłączę opcoma po południu.
Nie wiem, czy może mi to robić EGR, auto ma niewiele przebiegu, poniżej 60 000 km.
Może zdarzać się usterka tego zaworu wcześniej, wskutek jakiejś nieprawidłowej eksploatacji?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”