[A] Inspekcja - kasowanie
Moderator: Mariusz
Witam. Przepraszam że się wtryniam tu do tematu ale z niewiadomego mi powodu nie mogę założyć własnego wątku. Jeśli ktoś by mógł takowy za mnie założyć był bym wdzięczny...
Od jakiegoś czasu moja Zafira nie pokazuje przebiegu km... W czym może być problem?? Czy da radę to naprawić??
Samochodzik z 99r wersja elegance z silnikiem benzynowym 1,8.
Tu sa zdjęcia jak wygląda problem tzn jak odpalam samochodzik pokazuje się napis InSP a następnie przejechane kilometry na baku lecz dawno go nie resetowałem. A pod spodem kreski. Czemu nie wyświetla mi przebiegu???
Od jakiegoś czasu moja Zafira nie pokazuje przebiegu km... W czym może być problem?? Czy da radę to naprawić??
Samochodzik z 99r wersja elegance z silnikiem benzynowym 1,8.
Tu sa zdjęcia jak wygląda problem tzn jak odpalam samochodzik pokazuje się napis InSP a następnie przejechane kilometry na baku lecz dawno go nie resetowałem. A pod spodem kreski. Czemu nie wyświetla mi przebiegu???
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
o jakie inne Insp może Ci chodzić Ten napis przypomina o konieczności wykonania przeglądu po określonym przebiegu, w szczególności wymiany oleju. Nawet jak dokonałeś tego, to trzeba wprowadzić informację dla sterownika, że to zostało zrobione, inaczej mówiąc skasować ten napis i komputer przyjmie nową wartość. W pierwszym poście i następnych postach masz dokładnie krok po kroku jak to zrobić, po tym wskazania licznika wrócą do normyrafcik_er pisze:nie chodzi mi o te InSP... tylko o to by pokazywał całkowity przebieg samochodu
Sęk w tym że nie chodzi mi wogole o te InSP. Chodzi mi o kreski które sa pod nim. Na screenach z pierwszego postaw widać tam wartość 14625 km przejechanych. U mnie własnie to się nie wyświetla. Nie wiem ile mam przejechanych całkowiecie kilometrów bo pokazuje te poziome kreski.MieHor pisze:o jakie inne Insp może Ci chodzić Ten napis przypomina o konieczności wykonania przeglądu po określonym przebiegu, w szczególności wymiany oleju. Nawet jak dokonałeś tego, to trzeba wprowadzić informację dla sterownika, że to zostało zrobione, inaczej mówiąc skasować ten napis i komputer przyjmie nową wartość. W pierwszym poście i następnych postach masz dokładnie krok po kroku jak to zrobić, po tym wskazania licznika wrócą do normyrafcik_er pisze:nie chodzi mi o te InSP... tylko o to by pokazywał całkowity przebieg samochodu
Uploaded with ImageShack.us
W mojej Z. można sprawdzić ile zostało do następnego przeglądu (... a właściwie to nie wiem co, ale o tym za chwilę) dopiero przy włączonym zapłonie. Bez włączonego zapłony włącza się tylko informacja o przejechanych km. Z włączonym zapłonem przechodzi to tej drugiej informacji, ale najpierw kasuje przebieg "licznika dziennego"Przemcio pisze:...
1.Bez włączania zapłonu naciśnij i przytrzymaj przycisk kasowania przebiegu dziennego ( wyświetli się ile zostało km. do INSP),
...
Ale udało się to rozgryźć, i w związku z tym mam kilka pytań:
a) co ile kilometrów w benzyniaku z rocznika '00 z silnikiem X16XLE powinny być przeglądy i wymiana oleju?
b) na wyświetlaczu pokazuje mi:
023.1
14972
Rozumiem, że druga linijka to km do następnego przeglądu. Tylko że po przejechaniu 40 km stan ten się nie zmienił i pokazywana jest ta sama wartość. Czy ktoś już się z tym spotkał i to rozszyfrował? A może to nie jest informacja ile zostało do następnego przeglądu?