Wymiana wyświetlacza w Zafirze B

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
leonov

#61 Post autor: leonov »

Bodek Marwinowi chodziło jak rozpoznać taki wyjęty z auta, np. ten na foto jaki to jest CID, GID, BID ? Obrazek ,

i jeszcze pytanko jakie znaczenie przy zakupie mają oznaczenia na nich ? np.

Obrazek

Obrazek

marwin

#62 Post autor: marwin »

leonov masz rację dokładnie o to chodzi jak rozpoznać wyświetlacze z allegro po tych oznaczeniach?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#63 Post autor: Bodek »

marwin pisze:leonov masz rację dokładnie o to chodzi jak rozpoznać wyświetlacze z allegro po tych oznaczeniach?
Wygląda to tak:

TID: KQ, AF, HA

BID: KR, AT, BA, AC, AY, BR, UA, ACSW

GID: KP, BM, SE, AT, AN, BG, TC

CID: KS, BN, AP, AU, BF

ale z tego co widzę, to i tak w w BID i GID powtarza się ten sam symbol, może trzeba jeszcze rozróżnić po nr katalogowym :?:
Ostatnio zmieniony 12 sty 2013, 09:42 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

marwin

#64 Post autor: marwin »

Ale to już jakaś informacja:) dzięki.

misiek3822

#65 Post autor: misiek3822 »

Mam zafirę B z 2006r. (listopad) i mam w niej wyświetlacz bursztynowy. Na wyświetlaczu nie ma tych funkcji: średnie spalanie, chwilowe spalanie, czas przejazdu itd. Koledzy podpowiedzcie mi gdzie mozna zrobić /wymienić ten wyświetlacz i za ile Byłem w serwisie Opla no i oczywiście ...sie nie da... no bo to trzeba cały komputer itd. Patrząc na Wasze wpsy że sie da.....tylko że nie wiem gdzie to można w WARSZAWIE lub w okolicach za cywilizowane pieniądze a nie z kosmosu.
Bardzo prosze o podanie informacji namiaru..... będę wdzięczny

Mój namiar: misiek3822@wp.pl

leonov

#66 Post autor: leonov »

Ale który "bursztynowy" masz TID, BID czy GID ? wyżej kolega Bodek podał link gdzie sprawdzisz jaki masz wyświetlacz, jeżeli masz BID lub GID to nie trzeba go wymieniać aby mieć informacje z BC, wystarczy aktywować wyświetlanie info z BC programem OC.

[ Dodano: Pią Sty 11, 2013 11:43 ]
Bodek pisze:
marwin pisze:leonov masz rację dokładnie o to chodzi jak rozpoznać wyświetlacze z allegro po tych oznaczeniach?
Wygląda to tak:

TID: KQ, AF, HA

BID: KR, AT, BA, AC, AY, BR, UA, ACSW

GID: KP, BM, SE, AT, AN, BG

CID: BN, AP, AU, BF

ale z tego co widzę, to i tak w w BID i GID powtarza się ten sam symbol, może trzeba jeszcze rozróżnić po nr katalogowym :?:
Ale i tak informacje nie są precyzyjne np. takie oznaczenie Obrazek nie ma w wykazie !? najlepszym rozwiązaniem było by mieć wyświetlacz w rękach wtedy pod kątem pod światło można zobaczyć co to za typ.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2013, 09:49 przez leonov, łącznie zmieniany 1 raz.

misiek3822

#67 Post autor: misiek3822 »

Witam
Z tego co widzę to chyba taki model jak w podanym linku bo żeby sprawdzić muszę rozbroić mój a to trochę roboty Radio mam CD30
http://allegro.pl/wyswietlacz-radia-ekr ... 38671.html

Mihó

#68 Post autor: Mihó »

Przeczytaj uważnie wykaz zacytowany powyżej Twojego wpisu

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#69 Post autor: Bodek »

misiek3822 pisze:Witam
Z tego co widzę to chyba taki model jak w podanym linku bo żeby sprawdzić muszę rozbroić mój a to trochę roboty Radio mam CD30
http://allegro.pl/wyswietlacz-radia-ekr ... 38671.html
13301077
6236520 - nr katalogowy
UKŁAD ZOBRAZOWANIA, WSKAŹNIK WIELOFUNKCYJNY, TABLICA INFORMACYJNA WYŚWIETLACZA CIEKŁOKRYSTALICZNEGO - WIELOFUNKCYJNA (IDENT UA) (C) 82-
(C) 8G- B2
BG

To jest BID.

Koszt w ASO:

Numer katalogowy: 6236520
Nazwa części: WYSWIETLACZ
Cena netto*: 1 563,00
Cena brutto*: 1 922,49

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

czarsio

#70 Post autor: czarsio »

Witam . W mojej zafirze padł wyświetlacz. Nie wiem co było powodem bo wieczorem jeszcze działał a rano już nie. Nie działa też sterowanie w kierownicy,i cały panel pod wyświetlaczem . Radio mogę załączyć ręcznie .Czy ten wyświetlacz może być odpowiedzialny za wszystkie funkcje ? Koszt wymiany też nie jest mały.Normalnie ręce opadają. Ma takie numery SE 13178570. Dowiedziałem się też że jak kupię używkę to musi być "wyprogramowany" bo inaczej nie zadziała. Czy to prawda ?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#71 Post autor: Bodek »

czarsio pisze:Witam . W mojej zafirze padł wyświetlacz. Nie wiem co było powodem bo wieczorem jeszcze działał a rano już nie. Nie działa też sterowanie w kierownicy,i cały panel pod wyświetlaczem . Radio mogę załączyć ręcznie .Czy ten wyświetlacz może być odpowiedzialny za wszystkie funkcje ? Koszt wymiany też nie jest mały.Normalnie ręce opadają. Ma takie numery SE 13178570. Dowiedziałem się też że jak kupię używkę to musi być "wyprogramowany" bo inaczej nie zadziała. Czy to prawda ?
musi być wylogowalny, ja bym jeszcze odczytał błędy w autku - może to CIM jest odpowiedzialny za te usterki, a wyświetlacz padł swoją drogą lub nie ;)

drahe
Mieszkaniec
Model:

#72 Post autor: drahe »

czarsio pisze: Koszt wymiany też nie jest mały.Normalnie ręce opadają. Ma takie numery SE 13178570. Dowiedziałem się też że jak kupię używkę to musi być "wyprogramowany" bo inaczej nie zadziała. Czy to prawda ?
Jeżeli jesteś zainteresowany to mam taki wyświetlacz na sprzedaż.Oczywiście najpierw zrobimy diagnostykę czy faktycznie wyświetlacz padł.Odezwij się na PW.

czarsio

#73 Post autor: czarsio »

Witam ponownie. Miałem padnięty wyświetlacz ale to już przeszłość.Założony nowy(używany) i wszystko działa. Teraz trochę reklamy dla kolegi Drahe -sprawdził, zamówił , założył,ustawił wszystko co było do ustawienia i to za nieduże pieniądze.Wiecej takiej pomocy na forum i ASO można zamknąć. A przede wszystkim mam teraz wszystko po polsku napisane a ponoć się u mnie nie dało. :D

pawel1313

#74 Post autor: pawel1313 »

Witam,
Czy znajdzie się ktoś w wa-wie lub okolicach kto za rozsądne pieniądze wymieni wyświetlacz tid na bid lub gid ?
Możecie kogoś polecić ?
Dodam że nie mam wyświtlacza ;)

flipers
Debiutant
Model:

#75 Post autor: flipers »

Witam!
Skontaktuj się z kolega miałczyk76.
Ja brałem od niego GIDa. Wszystko w jak najlepszym porządku.
Wymiana nie jest taka skomplikowana. Można to zrobić samemu ale potrzebny Ci będzie niestety OP-COM.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”