[B] Kontrolka poziomu oleju

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#61 Post autor: cns80 »

Zakładam że nie piszesz o kontrolce poziomu oleju tylko o kontrolce ciśnienia oleju (CZERWONA).

U handlarzy "gaszenie" kontrolki to częsta praktyka jak coś nie gra. Np. silnik jest w kiepskim stanie i brak mu ciśnienia oleju, albo czujnik ciśnienia jest uwalony. wystarczy wyjąć żaróweczkę i po problemie i niech się klient buja.

Na początek wyjąłbym zegary i sprawdził czy tam jest żaróweczka, albo czy się nie przepaliła jak tam będzie OK to będzie się trzeba zastanowić co dalej (być może zmostkowany czujnik - nie wiem czy w Zafirze ten sposób działa, ale w niektórych samochodach tak to można obejść).
Obrazek

drahe
Mieszkaniec
Model:

#62 Post autor: drahe »

jarosz1977 pisze: Ale jest pytanie podstawowe: Czy ta kontrolka jak i kontrolka od zbyt wysokiej temperatury płynu chłodzącego testują się po włączeniu zapłonu? No chyba powinny? A u mnie nie. Cisza. Wszystkie inne się testują, nawet takie jak od doświetlania zakrętów. A te nie!!!
Czy tak jest, czy to coś u mnie?
Od oleju powinna się zapalić po włączeniu zapłonu jak najbardziej.Jak jej nie ma to raczej coś kombinowane z zegarami.
Tam są miniaturowe diody SMD ale nawet nie trzeba ich wylutowywać wystarczy zaślepić kawałkiem taśmy lub nawet papieru.
Natomiast kontrolka od wysokiej temperatury się nie testuje (nie zapala po włączeniu zapłonu).
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#63 Post autor: Zdenek2007 »

jarosz1977 pisze:Opisujecie tu głównie problemy z kontrolką poziomu oleju z włączonym silnikiem, jak już coś zaczyna się dziać.
Ale jest pytanie podstawowe: Czy ta kontrolka jak i kontrolka od zbyt wysokiej temperatury płynu chłodzącego testują się po włączeniu zapłonu? No chyba powinny? A u mnie nie. Cisza. Wszystkie inne się testują, nawet takie jak od doświetlania zakrętów. A te nie!!!
Niestety to jest fabryczny bubel!!! Chyba Opel poszedł po kosztach :lol: w mojej Zośce te wspomniane kontrolki też się nie "testują" a ze względu na brak analogowego wskaźnika temperatury płynu chłodzącego, to wielki BŁĄD!!! Jest jeszcze możliwość że nad "całością" czuwa sterownik UEC (centralny zespół elektroniczny) i w razie problemów z kontrolką wywali błąd, ale szczerze w to wątpię.

jarosz1977
Debiutant
Model:

#64 Post autor: jarosz1977 »

cns80 pisze:Zakładam że nie piszesz o kontrolce poziomu oleju tylko o kontrolce ciśnienia oleju (CZERWONA).

U handlarzy "gaszenie" kontrolki to częsta praktyka jak coś nie gra. Np. silnik jest w kiepskim stanie i brak mu ciśnienia oleju, albo czujnik ciśnienia jest uwalony. wystarczy wyjąć żaróweczkę i po problemie i niech się klient buja.

Na początek wyjąłbym zegary i sprawdził czy tam jest żaróweczka, albo czy się nie przepaliła jak tam będzie OK to będzie się trzeba zastanowić co dalej (być może zmostkowany czujnik - nie wiem czy w Zafirze ten sposób działa, ale w niektórych samochodach tak to można obejść).
drahe pisze:
jarosz1977 pisze: Ale jest pytanie podstawowe: Czy ta kontrolka jak i kontrolka od zbyt wysokiej temperatury płynu chłodzącego testują się po włączeniu zapłonu? No chyba powinny? A u mnie nie. Cisza. Wszystkie inne się testują, nawet takie jak od doświetlania zakrętów. A te nie!!!
Od oleju powinna się zapalić po włączeniu zapłonu jak najbardziej.Jak jej nie ma to raczej coś kombinowane z zegarami.
Tam są miniaturowe diody SMD ale nawet nie trzeba ich wylutowywać wystarczy zaślepić kawałkiem taśmy lub nawet papieru.
Natomiast kontrolka od wysokiej temperatury się nie testuje (nie zapala po włączeniu zapłonu).
Panowie: dla jasności jeszcze raz: piszę o kontrolce zbyt wysokiej temperatury płynu chłodzącego (chyba czerwona) i zbyt niskiego poziomu oleju (chyba pomarańczowa) (ta z wężykiem).
Nie sądzę, że by było coś kombinowane akurat z tymi kontrolkami. Jak już to by było, np. z ciśnieniem oleju albo komputerem albo poduchami, ale nie z tymi. Tym bardziej, że auto jest 100% oryginał, prześwietlone, przeze mnie nadal serwisowane i przez ostatnie 2 lata w moich rękach nawet się nie zajęknęło. Więc domniemuję, że chyba się one nie testują, tym bardziej, że opis w instrukcji, co do tych kontrolek, jest taki sobie.
Więc pytam: czy u kogoś się te lampki testują, czy ktoś coś takiego widział?
drahe piszesz, że od oleju tak. Ale czy mówimy nadal o poziomie oleju? I czy masz tak u siebie?

drahe
Mieszkaniec
Model:

#65 Post autor: drahe »

Sorki nie doczytałem :( Miałem na myśli kontrolkę ciśnienia oleju.
Poziom oleju i temp nie testują się po włączeniu zapłonu.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

jarosz1977
Debiutant
Model:

#66 Post autor: jarosz1977 »

No właśnie DLACZEGO, PYTAM SIĘ JA :?: :?: :?:
Co to za pomysł Opla, żeby tak istotnych kontrolek nie testować?

zaffy
Model:

#67 Post autor: zaffy »

Rocznik 2006, z19dt  8V, przebieg 173kkm. Pali się kontrolka ciśnienia oleju przez około minutę po odpalaniu. Co to może być? Proszę o sugestie. 

https://www.youtube.com/watch?v=LjtXyGW9Rrw

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#68 Post autor: Tazz »

Jaki olej jest w silniku?
Jaki jest stan oleju?
Trzeba by zmierzyć ciśnienie oleju
Jest dpf?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

zaffy
Model:

#69 Post autor: zaffy »

dpf brak, olej GM 5w30, stan dobry, ciśnienie nie było mierzone

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#70 Post autor: Mariusz »

zaffy pisze: 21 cze 2019, 14:55 dpf brak, olej GM 5w30, stan dobry, ciśnienie nie było mierzone
Ten olej ma kiepskie opinie. Zmierz kompresję .

zaffy
Model:

#71 Post autor: zaffy »

Zafira naprawiona. Padła stacyjka i dawała takie objawy

https://www.youtube.com/watch?v=boypWO9YF5k

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#72 Post autor: fredas »

zaffy pisze: 28 maja 2020, 20:39 Zafira naprawiona. Padła stacyjka i dawała takie objawy

https://www.youtube.com/watch?v=boypWO9YF5k
Mam subskrypcję fix fajny kanał :zdrowko:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Karaluchy
Bywalec
Imię: Karolina & Rafcio
Auto: Zafira B 1.9 120 KM

#73 Post autor: Karaluchy »

Witamy, u nas dzisiaj pojawił się problem :zły: mamy naszą Zosię od 2 lat, nigdy nie pojawiła się kontrolka od oleju czerwona. Olej i filtry wymieniane na bieżąco. Wczoraj auto oddane na uszczelnienie chlodniczki oleju. Po odbiorze auta postawione pod dom i odpalone dopiero dzisiaj w godzinach południowych. Zaswiecila się czerwona kontrolka oleju gdzie po chwili zgasła. Rafał dojechał do pracy (10 km) i auto zgasił. Chwile później ja ją wzięłam , odpaliłam i po przejechaniu może 100m zaswiecila się owa czerwona mała "zołza " i już tak została. Nie gaśnie nawet po ponownym odpaleniu auta. Niewiele się zastanawiając już Zosi nie ruszamy. Sprawa z mechanikiem w toku. Czy ktoś tak miał? Wie ktoś o co chodzi? :mysli:
Witamy :uklon:

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
#74 Post autor: fredas »

Podejrzewam że syf wpadł do środka i jest do rozbiórki
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Karaluchy
Bywalec
Imię: Karolina & Rafcio
Auto: Zafira B 1.9 120 KM

#75 Post autor: Karaluchy »

fredas pisze: 28 maja 2020, 22:21 Podejrzewam że syf wpadł do środka i jest do rozbiórki
Dzisiaj wymieniony czujnik oleju przez mechanika co uszczelniał chłodniczke i wygląda na to, że to było to. Po wymianie czujnika auto nagrzane i nic nie świeci. Paliwa w oleju silnikowym nie ma. Moc ma. Przegonilam ją jeszcze chwilę po trasie, przyjechałam się po mieście i z kontrolką cisza . Jeszcze będziemy obserwować ale chyba to było to :mysli: ps czujnik wymieniany na moich oczach oraz pod czujnym okiem Gregor1987 :D
Witamy :uklon:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”