[B]Przednie zawieszenie

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Jacek_Do

#61 Post autor: Jacek_Do »

Witam
Mam dziwny objaw, a mianowicie w przednim zawieszeniu przy przejezdzie przez dziury, kocie łby słychać pukanie "podobne do szybkiego odbijania piłki do kosza".
Sprawdzalem zawieszenie na trzepaku i nie mam nigdzie luzów, czy to mogą być poduszki kloumny?
Jak je sprawdzić

Anony Mous

#62 Post autor: Anony Mous »

W pierwszej kolejności do wymiany łączniki stabilizatora. Kiedy ostatnio wymieniałeś?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#63 Post autor: Harry200 »

A w jakiej kondycji są amortyzatory,sprawdzałeś.. :?:

rafi.zafi

#64 Post autor: rafi.zafi »

Powiem tak ja ze swoim zawieszeniem walczyłem 3 mies. Szarpaki scieżki diagnostyczne i nic. Powymieniałem pół przodu amory sprawnosc 78% i dopiero po zdemontowaniu amora okazało sie ze do wymiany. Całe szczęscie w tym że za reszte nie musiałem płacic tylko wszadzili moje części z powrotem a tak prawde mówiąc to nawet gałki rozkręcali i sprawdzali w rekach czy wszystko gra . A najlepiej widac niesprawność amora jak przyłoży sie nowego do starego sam tego doświadczyłem w serwiśie ciekawe doświadczenie. A do tego nowe oponki michałki i jak nowy samochód.

danio
Bywalec
Imię: Daniel
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#65 Post autor: danio »

Witam
U siebie również w przednim zawieszeniu szukałem pukacza i okazało się że nowe amory się uszkodziły ( a były dobrej Firmy ) Wymienili mi na reklamacji. pojeździłem miesiąc i znów to samo. W końcu założyłem innej firmy. Na razie spokój.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#66 Post autor: Bodek »

danio pisze:Witam
U siebie również w przednim zawieszeniu szukałem pukacza i okazało się że nowe amory się uszkodziły ( a były dobrej Firmy ) Wymienili mi na reklamacji. pojeździłem miesiąc i znów to samo. W końcu założyłem innej firmy. Na razie spokój.
Możesz podać jakiej były firmy, będzie to jakaś przestroga przed zakupem.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

stolarz

#67 Post autor: stolarz »

W moim też stukało ,wymieniłem łączniki stabilizatora i teraz jest ok.

kaka32

#68 Post autor: kaka32 »

No i części do stukającego zawieszenia zakupione.Poduszka,łożysko kolumny,plastykowa spinka,a do tego jeszcze piasta przednia i komplet kloców hamulcowych Bosch.Oj zabolało 850 zł :/ Teraz jeszcze trzeba poczekać na chęci do roboty.

rafallogi
Debiutant
Model:

#69 Post autor: rafallogi »

Panowie prośba,
podajcie proszę prześwit Waszych ZB- chodzi o odległość od ziemi do gumowego "hokeja" zderzaka.
Moja ZB stoi na 205/55R16, amortyzatory pokazują 70% sprawności a ja mam liczne problemy z podjeżdżaniem pod krawężniki przy parkowaniu- zawsze hokej gdzieś szoruje.
Nigdy nie jedz żółtego śniegu

Bartez
Bywalec
Model:

#70 Post autor: Bartez »

Amortyzatory nie mają wpływu na wysokość zawiechy, jutro sprawdzę u siebie ale raczej jest niski jak w astrze ;)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#71 Post autor: Bodek »

rafallogi pisze:Panowie prośba,
podajcie proszę prześwit Waszych ZB- chodzi o odległość od ziemi do gumowego "hokeja" zderzaka.
Moja ZB stoi na 205/55R16, amortyzatory pokazują 70% sprawności a ja mam liczne problemy z podjeżdżaniem pod krawężniki przy parkowaniu- zawsze hokej gdzieś szoruje.
Jakieś 13,5 - 14 cm, tyle, że mój hokej jest troszkę po przejściach, za wysokie krawężniki mam na parkingu w pracy :lol:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

rafallogi
Debiutant
Model:

#72 Post autor: rafallogi »

Bartez pisze:Amortyzatory nie mają wpływu na wysokość zawiechy, jutro sprawdzę u siebie ale raczej jest niski jak w astrze ;)
Astrą II zasuwałem aż miło, nie straszne mi były krawężniki, koleiny śnieżne itp. Teraz muszę uważać na każdym parkingu. Coś chyba jest nie tak?
Nigdy nie jedz żółtego śniegu

Bartez
Bywalec
Model:

#73 Post autor: Bartez »

U mnie jest ok. 12cm do krawędzi hokeja, napisz ile u Ciebie to określimy kąt natarcia Zafiry :lol:

darkb
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Opel Zafira B
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#74 Post autor: darkb »

Chłopaki potrzebuje pomocy.byłem swoją zafira b z 2006 roku 1,8 na szarpakach i diagnosta powiedział że mam do wymiany tuleje tylne przednich wahacze.czy orientuje się ktoś jakie to powinny być te tuleje oraz jakiej firmy sprawdza się na naszych dziurawy drogach

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#75 Post autor: Bodek »

darkb pisze:Chłopaki potrzebuje pomocy.byłem swoją zafira b z 2006 roku 1,8 na szarpakach i diagnosta powiedział że mam do wymiany tuleje tylne przednich wahacze.czy orientuje się ktoś jakie to powinny być te tuleje oraz jakiej firmy sprawdza się na naszych dziurawy drogach
Zobacz u mnie w temacie:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=345

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=360

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”