Olej w skrzyni biegów - jak sprawdzić i co ile wymieniać?
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja zalałem oryginalny GM + oryginalna uszczelka.
Na pewno wymiana nie zaszkodzi, a przedłuży żywotność skrzyni.
Fabrycznie zalany olej na pewno ma najlepsza jakość, ale po 10 latach lub 200 000 km już na pewno traci właściwości...
Troche off-topic: miałem kiedyś Fiata 126p (ostatnia wersja, ta produkowana od 1994 do 2000) - w instrukcji było napisane, że należy wymieniać olej w skrzyni biegów co 120 000 km lub co 6 lat. :-)
Na pewno wymiana nie zaszkodzi, a przedłuży żywotność skrzyni.
Fabrycznie zalany olej na pewno ma najlepsza jakość, ale po 10 latach lub 200 000 km już na pewno traci właściwości...
Troche off-topic: miałem kiedyś Fiata 126p (ostatnia wersja, ta produkowana od 1994 do 2000) - w instrukcji było napisane, że należy wymieniać olej w skrzyni biegów co 120 000 km lub co 6 lat. :-)
-
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A 2.0T z20let
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Witam, mam do Was pytanko.. zauważylem ze mam wyciek oleju z uszczelniacza półosi od strony skrzyni.. z racji iż na ten moment brakuje mi czasu zeby z tym zrobic chciałbym dolac oleju do skrzyni żeby caly nie wyplynal.. powiedzcie mi gdzie jest korek? Mam zafire a 2.0t z20let silnik skrzynia 5 biegowa więc wydaje mi sie że skrzynia chyba F23 jesli sie mylę poprawcie mnie proszę.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2018, 08:21 przez gumis8604, łącznie zmieniany 1 raz.
- misio
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira 2.0 opc
- Model: A
https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-bi ... p-f23.htmlgumis8604 pisze: ↑12 maja 2018, 22:33 Witam, mam do Was pytanko.. zauważylem ze mam wyciek oleju z uszczelniacza półosi od strony skrzyni.. z racji iż na ten moment brakuje mi czasu zeby z tym zrobic chciałbym dolac oleju do skrzyni żeby caly nie wyplynal.. powiedzcie mi gdzie jest korek? Mam zafire a 2.0t z20let silnik skrzynia 5 biegowa więc wydaje mi sie że skrzynia chyba F23 jesli sie mylę poprawcie mnie proszę.
Kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, złowimy ostatnią rybę, zetniemy ostatnie drzewo, zatrujemy ostatnią rzekę - zrozumiemy, że pieniędzy nie da się jeść.... howk !!!
-
- Przeglądacz
Dzieki! Mam jeszcze jedno pytanko.. bo zauwazylem ze w moim egzemplarzu na tej srubie wlewowej jest zamontowany jakis "trojnik".. na jednym koncu jest waz ktory gdzies mi sie gubi pod akumulatorem i nie widze z gory dokad idzie a drugi krociec wyglada na odpowietrzenie zdaje sie.. czy w przypadku uzupelnienia plynu musze wyciagnac ten "trojnik" czy poprostu zalozyc wezyk na krociec pseudo odpowietrzenia i lac olej?misio pisze: ↑14 maja 2018, 11:47https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-bi ... p-f23.htmlgumis8604 pisze: ↑12 maja 2018, 22:33 Witam, mam do Was pytanko.. zauważylem ze mam wyciek oleju z uszczelniacza półosi od strony skrzyni.. z racji iż na ten moment brakuje mi czasu zeby z tym zrobic chciałbym dolac oleju do skrzyni żeby caly nie wyplynal.. powiedzcie mi gdzie jest korek? Mam zafire a 2.0t z20let silnik skrzynia 5 biegowa więc wydaje mi sie że skrzynia chyba F23 jesli sie mylę poprawcie mnie proszę.
- misio
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira 2.0 opc
- Model: A
korek wlewowy jest chyba obok tego trójnika....gumis8604 pisze: ↑16 maja 2018, 09:22Dzieki! Mam jeszcze jedno pytanko.. bo zauwazylem ze w moim egzemplarzu na tej srubie wlewowej jest zamontowany jakis "trojnik".. na jednym koncu jest waz ktory gdzies mi sie gubi pod akumulatorem i nie widze z gory dokad idzie a drugi krociec wyglada na odpowietrzenie zdaje sie.. czy w przypadku uzupelnienia plynu musze wyciagnac ten "trojnik" czy poprostu zalozyc wezyk na krociec pseudo odpowietrzenia i lac olej?misio pisze: ↑14 maja 2018, 11:47gumis8604 pisze: ↑12 maja 2018, 22:33 Witam, mam do Was pytanko.. zauważylem ze mam wyciek oleju z uszczelniacza półosi od strony skrzyni.. z racji iż na ten moment brakuje mi czasu zeby z tym zrobic chciałbym dolac oleju do skrzyni żeby caly nie wyplynal.. powiedzcie mi gdzie jest korek? Mam zafire a 2.0t z20let silnik skrzynia 5 biegowa więc wydaje mi sie że skrzynia chyba F23 jesli sie mylę poprawcie mnie proszę.
https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-bi ... p-f23.html
https://www.skrzynie.com.pl/images/comp ... 50-new.jpg
Kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, złowimy ostatnią rybę, zetniemy ostatnie drzewo, zatrujemy ostatnią rzekę - zrozumiemy, że pieniędzy nie da się jeść.... howk !!!
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ten jak to nazywasz trójnik to przewody z płynem hamulcowym do wysprzęglika od sprzęga tam nic nie ruszaj pisze o skrzyni F23.
Najlepiej dużą strzykawką chyba że masz specjalną pompke do oleju,strzykawke 250ml kupisz za 5zł w sklepie medycznym do tego kawałek wężyka.
Najlepiej dużą strzykawką chyba że masz specjalną pompke do oleju,strzykawke 250ml kupisz za 5zł w sklepie medycznym do tego kawałek wężyka.
-
- Przeglądacz
Dzieki serdeczne za pomoc! Ewidentnie slabo sie przyjrzalem temu.. może dlatego że w pośpiechu ją oglądałem dzięki jeszcze raz
-
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Auto: Zafira B 1.9CDTI
- Model: Design
- Oznaczenie silnika: Z19DT
SIemanko. Jest sprawa. Wymieniłem olej w skrzyni z oryginalnego GM na Titan Sintofluid SAE 75W80 GL-5. I po kilku dniach przejeżdżając między domkami zauważyłem że doszedł mi dźwięk którego nie było wcześniej. Dźwięk pojawia się przy przekroczeniu około 50km/h na filmiku koło jest rozbujane na 6 biegu prędkość 90km/h i dźwięk jest bardzo wyraźny. Teraz pytanie co to może być Ktoś coś podpowie ?
Link do filmiku: https://youtu.be/49Oj0bEVYS0
Pozdrawiam
Link do filmiku: https://youtu.be/49Oj0bEVYS0
Pozdrawiam
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze pomoze
viewtopic.php?f=30&t=3547&hilit=Titan+Sintofluid
viewtopic.php?t=19792
viewtopic.php?t=4873
Ps . Ten temat dotyczy ZA a Ty posiadasz ZB
viewtopic.php?f=30&t=3547&hilit=Titan+Sintofluid
viewtopic.php?t=19792
viewtopic.php?t=4873
Ps . Ten temat dotyczy ZA a Ty posiadasz ZB
Ostatnio zmieniony 28 maja 2018, 06:45 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
bazyliszek72
Witam czy w skrzyni F35 bo prawdopodobnie taką posiadam w zafira A 2.2 DTI (Y22DTR) jest możliwość zmiany oleju, bądź dolania ubytku. ? Całą skrzynię mam "zarzyganą" olejem bo na uszczelniaczu cieknie i odczuwalnie ciężej chodzi (mechanik ma odległe terminy A lada moment jedziemy na wczasy ) chciałbym jeszcze dojechać i wrócić cało.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Tu masz wszystko co potrzeba na dole. https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-bi ... p-f35.html