Problemy związane z pompą wtryskową
Moderator: Sebu$
-
mody1
Został mi tylko w aucie do sprawdzenia Pompa wtryskowa i wtryskiwacze
Sprawdzają gdzie kowlwiek ten rodzaj pomp,bo gdzie dzwonie i słyszą że jest serownik na dwóch wtyczkach,to NIE ROBIMY
Drugie pytanie,ile kosztuje PORZĄDNE sprawdzenie wtryskiwaczy-nie garażowe
Sprawdzają gdzie kowlwiek ten rodzaj pomp,bo gdzie dzwonie i słyszą że jest serownik na dwóch wtyczkach,to NIE ROBIMY
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
mody1, poczytaj i pomyśl może o tej ofercie http://www.wachowiak.pl/
-
jm393
-
Pwa
Witam wszystkich!!!. jestem zainteresowany kupnem Zafiry z 2003roku 101KM.Słyszałem że pompy wtryskowe dwuwtykowe występujące w tych silnikach są nienaprawialne.W tym roczniku montowana była też pompa wtryskowa jadnowtykowa. Mam pytanie jak odróżnić te pompy .Morze ktoś ma jakieś fotki.bardzo proszę o pomoc .
-
jm393
z góry pompy jest cały sterownik przykręcony do jej korpusu.
(takie płaskie pudełko), wtyki wchodzą - wielopinu z lewej i prawej strony tego pudełka.
Jak zobaczysz pompę z góry to będziesz wiedział co i jak.
Jeśli chcesz porównać, to zobacz na allegro, są takie pompy używki
(takie płaskie pudełko), wtyki wchodzą - wielopinu z lewej i prawej strony tego pudełka.
Jak zobaczysz pompę z góry to będziesz wiedział co i jak.
Jeśli chcesz porównać, to zobacz na allegro, są takie pompy używki
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, 12:20 przez jm393, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Pwa
-
Jaymzarf
To pompa do regeneracji... koszt mechanicznej regeneracji prawie taki sam jak przy jednowtyczkowej pompie.Pwa pisze:jeżeli sterownik to można go naprawić ,a gdy powstanie usterka mechaniczna to co wtedy???.
mody1,
Każdy srewis BOSCH... Może kosztowniejsze, ale mają pełny sprzęt do sprawdzenia. Niektóre serwisy stawiają warunek - pompa nie może być po "reanimacji" elektroniki.Został mi tylko w aucie do sprawdzenia Pompa wtryskowa i wtryskiwacze
Wtryski też sprawdzą...
-
Marekcanoe
-
Jaymzarf
Zależy jaką masz pompę. Jeśli dwuwtyczkowa - to w granicach normy Ci wycenili. Pewnie przytarty tłoczek przestawiacza kąta wtrysku i uszkodzona elektronika. Naprawią Ci - zregenerują pompę mechanicznie i wymienią elektronikę. Dokładnie skalibrują na przyrządach i dadzą gwarancję. Powinni na 2 lata. Masz pewność, że zrobią to porządnie i trwale. Są warsztaty, które to zrobią za 2/3 wartości - ale z jakim skutkiemMarekcanoe pisze:Serwis Boscha wycenił mi naprawę pompy wtryskowej na 3500 zł... czy to realne ???
Co do żony - przynajmniej możesz spokojnie po forum pobuszować i nikt Ci głowy nie zawraca
-
Marekcanoe
-
Jaymzarf
Wg. mechaników Boscha najczęstsze przyczyny mechanicznego zużycia tych pomp to:
- niedomagania układu zasilania i powrotu paliwa - co już kol. H,Łajszczak, napisał
- paliwo, którego parametry (szczególnie zasiarczenie) niekorzystnie wpływają na pracę pompy - polecają dolewanie oleju typu mixol do paliwa - nie zaszkodzi a pomoże
- niewłaściwe obchodzenie się z tymi silnikami - pompa do optymalnej pracy mechanicznej potrzebuje odpowiednich warunków (temperatura - jak i silnik), użytkownicy często od samego rozruchu szczególnie w zimie deptają po gazie ile się da...
- i wreszcie ostatnie - chyba najbardziej istotne: wiele (zdecydowana większość) aut sprowadzonych z zachodu ma grubo ponad 300.000km (nie na liczniku oczywiście) a te pompy mają wytrzymałość około 350-400kkm (minimalną) nawet w niekorzystnych warunkach.
Istnieje możliwość zczytania z elektroniki pompy ilości impulsów i przeliczenia ich (w przybliżeniu) na przejechane kilometry. Tej wartości nie da się tak łatwo przeprogramować przez "uczciwych importerów"...
Wystarczy spojrzeć na ogłoszenia sprzedaży z zachodu od osób prywatnych, nie widziałem Zosi której przebieg byłby mniejszy niż 35kkm/rok, a sprowadzane mają przebiegi dziwnie po 150-180kkm... + 200 albo i 300kkm w pamięci. Moi znajomi w niemczech (dokładnie Paddeborn) mają od nowości Zosię (starsze małżeństwo), jeżdżą tylko na zakupy za miasto, weekendowe wypady, 2 x w roku do Polski, 1 x w roku na wakacje. Autko jest z 2002r, 2.0DTI, przebieg...580kkm w środku wygląda jak nowa...ale pompa padła przy 500kkm... o czymś to jednak świadczy...
- niedomagania układu zasilania i powrotu paliwa - co już kol. H,Łajszczak, napisał
- paliwo, którego parametry (szczególnie zasiarczenie) niekorzystnie wpływają na pracę pompy - polecają dolewanie oleju typu mixol do paliwa - nie zaszkodzi a pomoże
- niewłaściwe obchodzenie się z tymi silnikami - pompa do optymalnej pracy mechanicznej potrzebuje odpowiednich warunków (temperatura - jak i silnik), użytkownicy często od samego rozruchu szczególnie w zimie deptają po gazie ile się da...
- i wreszcie ostatnie - chyba najbardziej istotne: wiele (zdecydowana większość) aut sprowadzonych z zachodu ma grubo ponad 300.000km (nie na liczniku oczywiście) a te pompy mają wytrzymałość około 350-400kkm (minimalną) nawet w niekorzystnych warunkach.
Istnieje możliwość zczytania z elektroniki pompy ilości impulsów i przeliczenia ich (w przybliżeniu) na przejechane kilometry. Tej wartości nie da się tak łatwo przeprogramować przez "uczciwych importerów"...
Wystarczy spojrzeć na ogłoszenia sprzedaży z zachodu od osób prywatnych, nie widziałem Zosi której przebieg byłby mniejszy niż 35kkm/rok, a sprowadzane mają przebiegi dziwnie po 150-180kkm... + 200 albo i 300kkm w pamięci. Moi znajomi w niemczech (dokładnie Paddeborn) mają od nowości Zosię (starsze małżeństwo), jeżdżą tylko na zakupy za miasto, weekendowe wypady, 2 x w roku do Polski, 1 x w roku na wakacje. Autko jest z 2002r, 2.0DTI, przebieg...580kkm w środku wygląda jak nowa...ale pompa padła przy 500kkm... o czymś to jednak świadczy...