Rozrząd do silników 1.9 CDTI 120_ 150 KM

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Woytas

#76 Post autor: Woytas »

pasować będzie to jest oryginał, polecam od razu wymienić pompę wody a pasek założyć Gates'a ( nr katalogowy znajdziesz TU )
piorun

#77 Post autor: piorun »

jak wymiana to tylko z pompą ,wiadomo :)

dziwią mnie ceny kpl. jedne 400 inne nie całe 300 i wszyscy zapewniają że to oryginały :(

bo za duże tego wszystkiego i mętlik się robi w głowie. :lol:

dzwoniłem po sklepach to same części prawie 700 :shock: , a gdzie jeszcze wymiana :roll:

właśnie co do pasków , to który najlepszy Gates'a czy Dayco ?
Woytas

#78 Post autor: Woytas »

piorun pisze:który najlepszy Gates'a czy Dayco ?
wg. mnie tylko Gates. nawet Conti się nie umywa.
Anony Mous

#79 Post autor: Anony Mous »

MarcysM

#80 Post autor: MarcysM »

tEREk pisze:http://allegro.pl/rozrzad-opel-astra-ii ... 43962.html

brałem to i jest wszystko ok.
W piątek w moim został zamontowany też taki zestaw i chyba nawet od tego samego sprzedawcy. Jedyna różnica to rolka prowadząca (SKF). Ponoć to samo, co na pierwszym montażu. Mechanik potwierdził, że zestaw dobrej (wysokiej) jakości. Zobaczymy, jak się będzie sprawował...
Anony Mous

#81 Post autor: Anony Mous »

Pasek Gates
Pompa SKF

rolka prowadząca oraz napinająca moze być skf, lub ina lub ruville
licznik

#82 Post autor: licznik »

robiłem rozrząd w Krakowie na ul. Stoczniowców i jak pytałem o ten zetaw:

http://allegro.pl/rozrzad-opel-astra-ii ... 43962.html
to powiedzieli że tej pompy niepolecają bo wytrzymuje do 50 tyś.
z ich częsciami zapłaciłem za wymiane 700zł
lapm

#83 Post autor: lapm »

licznik pisze: z ich częsciami zapłaciłem za wymiane 700zł
A pytales sie, na jakich częściach, bo ja tez jakos podobnie placilem , a tu w watku do DTH pisali ze cos za tanio .
Anony Mous

#84 Post autor: Anony Mous »

licznik pisze:robiłem rozrząd w Krakowie na ul. Stoczniowców i jak pytałem o ten zetaw:

http://allegro.pl/rozrzad-opel-astra-ii ... 43962.html
to powiedzieli że tej pompy niepolecają bo wytrzymuje do 50 tyś.
z ich częsciami zapłaciłem za wymiane 700zł
awaria pompy to rzecz bardzo poważna....stąd tylko firmy SKF , czyli lidera na rynku w tej dziedzinie
MarcysM

#85 Post autor: MarcysM »

kaliope pisze:....stąd tylko firmy SKF , czyli lidera na rynku w tej dziedzinie
Przepraszam, że wtrącę, ale SKF jest liderem w produkcji łożysk i nie produkuje pomp (robi je podwykonawca). Faktem jest, że trwałość rozrządu (oprócz paska) zależy głównie od łożysk i ich uszczelnień. Dlatego im lepsze łożyska, tym powinny być trwalsze. Szkoda tylko, że przyglądając się tym łożyskom (niestety też SKF, ale i FAG lub inne "renomowane") wyraźnie widać napis "Korea"... :lol:
Dolz specjalizuje się tylko w produkcji pomp (niby siedziba w Hiszpanii, ale m.in. mają zakład w Chinach). W sumie u każdego producenta mogą się zdarzyć produkty lepsze i gorsze a przy dzisiejszym zaawansowaniu technologicznemu i produkcji masowej standard jest dość mocno wyrównany (dla znaczących zakładów automotive).
Subiektywnie mam tylko negatywne zdanie o firmie Hart i jej produkty omijam szerokim łukiem.
Anony Mous

#86 Post autor: Anony Mous »

MarcysM pisze:Przepraszam, że wtrącę, ale SKF jest liderem w produkcji łożysk i nie produkuje pomp (robi je podwykonawca). Faktem jest, że trwałość rozrządu (oprócz paska) zależy głównie od łożysk i ich uszczelnień. Dlatego im lepsze łożyska, tym powinny być trwalsze. Szkoda tylko, że przyglądając się tym łożyskom (niestety też SKF, ale i FAG lub inne "renomowane") wyraźnie widać napis "Korea"... :lol:
Dolz specjalizuje się tylko w produkcji pomp (niby siedziba w Hiszpanii, ale m.in. mają zakład w Chinach). W sumie u każdego producenta mogą się zdarzyć produkty lepsze i gorsze a przy dzisiejszym zaawansowaniu technologicznemu i produkcji masowej standard jest dość mocno wyrównany (dla znaczących zakładów automotive).
Subiektywnie mam tylko negatywne zdanie o firmie Hart i jej produkty omijam szerokim łukiem.
nie będę się spierał, niemniej jednak w każdym sklepie z częściami do opla oraz w zakładach mechnicznych jakie obdzwoniłem kazali kupować tylko SKF
piorun

#87 Post autor: piorun »

i znowu mam mętlik :roll: w skład tego zestawu wchodzi pompa wody firmy DOLZ
a gdzie się nie zapytam to mówią o SKF.

I jeszcze jedno ,byłem u gościa pytac sie o koszty wymiany ,to owszem wymieni ale mówi ze wymienia od razu pasek wieloklinowy z rolką alternatora i jakims napinaczem :mysli: ,bo to i tak trzeba zdjąć przy rozrządzie,ale jest wtedy pewny że wszystko bedzie oki.
Koszt wymiany rozrządu czy z paskiem wieloklinowym czy bez to 300zł. tylko dochodza części dodatkowe.
I tu pytanie- naciąga czy ma rację,żeby to wymieniać
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2010, 17:32 przez piorun, łącznie zmieniany 1 raz.
Anony Mous

#88 Post autor: Anony Mous »

witam,
ja również zawsze montowałem pompy SKF, ale teraz mam problem, bo z katalogu SKF wynika, że nie mają w ofercie pompy do silnika Z18XER... chyba, że coś przeoczyłem.
I stąd moje pytanie do Was: co polecacie? na allegro jest oryginał GM za 300 pln (ciekawe, kto jest producentem) lub ewentualnie RUVILLE za ok. 220 pln, czy macie może jakieś inne propozycje?
Bizonek

#89 Post autor: Bizonek »

Łojej to Zosia B nie ma łańcuszka???!!!! :shock:
Anony Mous

#90 Post autor: Anony Mous »

Bizonek pisze:Zosia B nie ma łańcuszka
Ale paseczek przynajmniej ma ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”