Jeśli chcecie - mogę wam oddać tę linię ze średnim spalaniem.....tOmki pisze:Taki mały OT, jak zrobić ta dodatkowa linie ze średnim spalaniem ?
a Wy oddacie mi swoje średnie spalanie
Podtwierdzam. Ja tak jeżdżę. Mam do roboty 10km ale nie przejeżdżam przez centrum. Czasem po po połudnu gdy jest mniejszy ruch to przelecę przez miasto i to wszystko. Przy takim kręceniu się bokami i z lekką nogą spalanie mam 8,5l/100km. Obliczone przy dystrybutorze nie przez komputer.Bodek pisze:Co innego jak ktoś jeździ po mieście, ale obwodnicą lub nie pisze do końca prawdy
takie objawy na LPG czy PB ?Trupiati pisze:Witam, Opel Zafira B 1.8,140km, benzyna/gaz, jakieś 10k temu miałem wymieniany rozrząd, jakoś w połowie tego dystansu wzrosło mi spalanie (o ok 3l/100), mam wrażenie (brak kontrolki temperatury) że częściej załącza się nawiew silnika, oraz wystepują zaniki mocy, chwilowe, gdzie mam wrażenie jakby chodził na pół gwizdka plus ogólny zanik mocy, 140km/h na trasie i brak możliwości osiągnięcia większej prędkości, ogolny spadek widoczny też przy normalnej jeździe (jakieś 20%). Występowało również falowanie obrotów na swobodnej pracy silnika ale po wymianie sondy ten objaw ustąpił. Jak sądzicie koledzy, na co wskazują takie objawy? Czy możliwe jest że przestawił się rozrząd? Majster, który rozrząd robił twierdzi że samochód nie jeździł by wcale. Silnik poza wymienionymi wydaje się pracować normalnie, nie zauważyłem dodatkowych efektów dźwiękowych.