[A] Inspekcja - kasowanie

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
rafael

#76 Post autor: rafael »

MieHor pisze:rafael,

ad.1 - powinno być X16XEL a nie jak napisałeś (taki czeski błąd)

ad.2 - wyświetlone cyferki nie mają nic wspólnego z przeglądem - w pierwszym wierszu oznaczają wersję oprogramowania komp. pokładowego, w drugim jest to kod dotyczący rozmiaru kół (w tym przypadku 15")
Rzeczywiście czeski błąd :lol:

A jeśli chodzi o sprawdzenie ile zostało do przebiegu, to źle zrozumiałem tamtą wypowiedź. Ale już znalazłem:
stapaw pisze: Witam.Podałeś,jak skasować INSP,a nie jak odczytać.Odczytujemy przytrzymując przycisk kasowania przebiegu,bez włączania zapłonu.Pozdrawiam
tylko, że u mnie nie działa - po wciśnięciu zerowania bez włączonego zapłonu wyświetla się aktualny stan licznika i bez znaczenia jak długo trzymam, to nic więcej nie chce pokazać. Czy jest jeszcze inny sposób sprawdzenia i czy ma znaczenie to, że mam komputer pokładowy i ten bardziej rozbudowany wyświetlacz.

Zależy mi na tej informacji, bo Z(A) dopiero co kupiłem i chciałbym widzieć ile mi jeszcze zostało do przejechania.

rafcik_er

#77 Post autor: rafcik_er »

OK jakoś sam do tego doszedłem... Trzeba wyjąć bezpiecznik nr 22 i włożyć z powrotem. A oto rezultat piękny :)

Obrazek

Awatar użytkownika
toka
Mieszkaniec
Model:

#78 Post autor: toka »

a ja już chciałem inwestować w urządzenie z allegro :)

maik

#79 Post autor: maik »

Przemcio pisze:Do tego tekstu GM POLAND i Policja przyczepić się nie mogą :>
1.Bez włączania zapłonu naciśnij i przytrzymaj przycisk kasowania przebiegu dziennego ( wyświetli się ile zostało km. do INSP),
2.Trzymając ten przycisk wciśnij pedał hamulca i sprzęgła
3.Włącz zapłon,
4.Poczekaj chwilkę a zobaczysz ( nastąpi wykasowanie INSP) :lol:
5.Puść przycisk , pedał hamulca i sprzęgła, wyłącz zapłon :P
6.Napij się zimnego piwa :piwo:

Mortern

#80 Post autor: Mortern »

czy spotkał się już ktoś z brakiem skuteczności tej metody kasowania insp ?

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#81 Post autor: Tunio999 »

Mortern pisze:czy spotkał się już ktoś z brakiem skuteczności tej metody kasowania insp ?
Z tego co mi wiadomo są dwie metody kasowania INSP - nie wielka różnica ale jakaś jest ;) także musisz sobie tej drugiej poszukać...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#82 Post autor: miodzik »

U mnie wystarczyło wcisnąć przycisk od kasowania dziennego i przekręcić kluczyk w stacyjce. Bez naciskania pedałów. No ale może dlatego że mam wersję A w dieslu, choć nie sądzę, aby to miało jakieś znaczenie.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#83 Post autor: Bodek »

miodzik pisze:U mnie wystarczyło wcisnąć przycisk od kasowania dziennego i przekręcić kluczyk w stacyjce. Bez naciskania pedałów. No ale może dlatego że mam wersję A w dieslu, choć nie sądzę, aby to miało jakieś znaczenie.
I tak dokładnie jest - miałem Astrę G w benzynie i to wystarczyło - naciskanie pedałów jest niepotrzebne.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

mariusz1974

#84 Post autor: mariusz1974 »

miodzik pisze:U mnie wystarczyło wcisnąć przycisk od kasowania dziennego i przekręcić kluczyk w stacyjce. Bez naciskania pedałów. No ale może dlatego że mam wersję A w dieslu, choć nie sądzę, aby to miało jakieś znaczenie.
witam .a ja się tyle męczyłem a tu taka dobra rada.pozrdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 sie 2013, 19:53 przez mariusz1974, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
toka
Mieszkaniec
Model:

#85 Post autor: toka »

u mnie działa dokładnie tak samo

Admos

#86 Post autor: Admos »

po ponad roku i 60000km przejechanych w koncu pojawil mi sie napis InsP na wyswietlaczu.
Przy najblizszej okazji skasuje i zdam relacje jak poszlo :))

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#87 Post autor: SD72 »

Admos pisze:po ponad roku i 60000km przejechanych w koncu pojawil mi sie napis InsP na wyswietlaczu.
Przy najblizszej okazji skasuje i zdam relacje jak poszlo :))
Nie lepiej sobie zmienic np. na rok albo 15000km :?: ;)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2015, 19:37 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.

Admos

#88 Post autor: Admos »

Powiem ci, ze to sie i tak u mnie nie sprawdzi. 15000 zrobie w 4-5miesiecy, pozatym i tak pilnuje takich rzeczy jak wymiany oleju i filtrow. Chociaz w sumie zaraz zapoznam sie dokladniej z tematem i moze sobie to ustawie jak trzeba :p

@Edit
W sumie to nie znalazlem jak to zmienic.
Kolejna sprawa to taka, ze nie pametam czy aby przypadkiem kiedys sie juz InsP zapalalo...
W sumie chyba powinno :)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2015, 21:53 przez Admos, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
megalon
Bywalec
Imię: Krzysztof
Auto: Opel Zafira A 1.6 16v Comfort
Oznaczenie silnika: Z16XE
#89 Post autor: megalon »

Ja wcisnalem sprzeglo + hamulec + zaplon + przycisk zerowania dziennego przebiegu. Inne opcje nie dzialaly.

Pablo84K
Bywalec
Imię: Paweł
Auto: Opel Zafira A 1.8 16V
Oznaczenie silnika: Z18XE

#90 Post autor: Pablo84K »

No dobra, przepraszam was bardzo, ale ja już zgłupiałem. Mam ZA benzynę i zapala mi się auto z kluczykiem co jakiś czas. Oprócz tego mam pomarańczowy silnik czyli check. Czy oprócz tego jak zbliża mi się przegląd to na liczniku kilometrów powinien być napis inSP, czy taki napis pojawia się w ZB? Pytam bo zapalało się auto z kluczykiem i miałem dwa błędy. Zczytałem, pojechałem do mechanika, wymienił wtrysk, wgrał nową mapę i błędy zniknęły. Ale na następny dzień znowu, ale tym razem wyświetla mi błąd 15551, a takiego nie ma. Jak wyjechałem od mechanika to też mi się zapaliło, ale wróciłem i skasował. Powiedział też że to do przeglądów kontrolka. To dlaczego mi ona pokazuje błędy a nie check?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”