Elektryczne szyby - sterowanie, montaż, usterki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
darkp1

#76 Post autor: darkp1 »

dariusz.siuchta, ewentualnie jakieś zasilanie lampki ( chyba że kolega już taką ma) z dodatkowymi bocznymi do "czytania mapy" ;)

Anony Mous

#77 Post autor: Anony Mous »

darkp1 pisze:DANET, wyjmij tą małą popielniczkę w drzwiach, wsadź palec i zobacz czy nie ma gdzieś tam wtyczki okok.
dziś wyjąłem popielniczkę i zaślepkę od włącznika do szyb i niestety nic tam nie ma żadnych kabelków ani żadnej wtyczki - szkoda :>

olo018

#78 Post autor: olo018 »

A czy ktoś rozbierał tapicerkę i widział jak wygląda gniazdo od tyłu do którego wchodzi wtyczka wiązki która jest między drzwiami a słupkiem ? ,bo widziałem reperaturkę tego kabla i jest sporo kabli,może dopiero od gniazdka idą kable do miejsca na sterowanie szybami??

spider

#79 Post autor: spider »

witam pytanko - mam zafirę 1.8 2000r elegance jak ją kupiłem nie otwierała sie tylna elektryczna szyba lewa a teraz nie otwierają sie obie tylne szyby autko mam 2 miesiące i jestem z niego zadowolony prosze o pomoc jak usunąć ten problem dodam ze przednie działają a w tylnych jak nacisne się przycisk czy na drzwiach kierowcy czy w samych drzwiach tylny jest zero reakcji pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 sty 2011, 14:45 przez spider, łącznie zmieniany 1 raz.

patryk

#80 Post autor: patryk »

zobacz czy jest napiecie na kostce w dzwiach

olo018

#81 Post autor: olo018 »

Temat woda trzeba poszukać ,i dział nie ten ,prawdopodobnie przerwane kable w poł między drzwiami. :>

spider

#82 Post autor: spider »

dzięki koledzy sprawdzę to mam nadzieje ze znajde usterke pozdrawiam

DAREK 78

#83 Post autor: DAREK 78 »

tak ja mialem to samo przerwane kable dolutowalem kawalek i jest ok

podobny1

#84 Post autor: podobny1 »

zobacz tutaj:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
U mnie było to samo co u kolegi Pawelcio zaśniedziały kable pól godziny roboty i po sprawie :D

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#85 Post autor: Mattai »

Witam, czy ktos z forumowiczow instalowal oryginalne mechanizmy podnoszenia szyb w zafira A?
Jakie elementy poza silownikami i klawiszami trzeba zdobyc. Montuje szybki na tyl bo tam mi bardziej zalezy, zreszta mam upilowane krocce do korbek ;-)

Jak bede wymienial zrobie fotostory i zamieszcze
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

boogoo

#86 Post autor: boogoo »

Nie zapomnij zmienić przycisków od kierowcy na 4-ro klawiszowe...byś miał kontrolę nad autem.

Piotrek413

#87 Post autor: Piotrek413 »

A sprawdzałeś czy jest cała instalacja do el. szyb ??
jak nie ma to będzie trzeba ciągnąć kable.

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#88 Post autor: marwisn »

Ja montowałem do astry. Kupiłem podnośniki (mechanizmy + silniki).

Dodatkowo potrzebne były nowe wiązki do drzwi (Szyby + lusterka + centralny zamek).

Montaż raczej prosty. Wszystko pasowało w oryginalne otwory technologiczne.

Podstawowe pytanie czy masz w pełni obsadzone gniazda w które wpinamy wtyk wychodzący z drzwi. Ja sprawdziłem to odpinając oryginalna wtyczkę i wpinając na szybko nowy kabel z podłączonymi przyciskami i mechanizmami.

Jak część wtyków będziesz miał puste to ja bym sobie darował. Straszny ogrom pracy uzupełnić instalację :/ .

Montowałem tylko szyby na przód.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#89 Post autor: Mattai »

Wczoraj pozdejmowalem zaslepki i nie widze dodatkowego okablowania na drzwiach, chcoc w reszcie autka widze mase koncowek ktore sa wolne i gotowe do podpiecia lacznie z klima na tyl.

Sprawdze te piny bo tego wczoraj wieczorem nie ruszylem, trafiliscie na watek gdzie jest rozpiska pinow?
Jak linii w karoserii nie bedzie to faktycznie gra nie warta swieczki :-)
Choc schemat nie wydaje sie skomplikowany.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#90 Post autor: Harry200 »

W samych drzwiach to już najmniejszy problem ,ważniejsze jest to co napisał Kolega marwisn
marwisn pisze:Podstawowe pytanie czy masz w pełni obsadzone gniazda w które wpinamy wtyk wychodzący z drzwi
ciężko jest dokupić wtyki do tego gniazda,,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”