Problemy z użytkowaniem wycieraczek przednich

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Woytas

#76 Post autor: Woytas »

nasmaruj silikonem lub specyfikiem do uszczelek powinno się poprawić

darkp1

#77 Post autor: darkp1 »

Ok Woytas, wielkie dzięki ;)

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#78 Post autor: oki »

To u mnie 2x60 też zawadzały się,usiałem ramię od kierowcy podnieść wyżej

Blazjo

#79 Post autor: Blazjo »

Ja kupiłem płaskie motgumy 700mm na lewą i 600mm na prawą stronę.
600 motgum jest odrobinę dłuższa od standardowego boscha, więc delikatnie haczyły. Po lekkim podniesieniu lewej wycieraczki i zdjęciu plastikowej końcówki z prawej chodzą idealnie. Zastanawiałem się, żeby zamiast zdejmować końcówkę ustawić prawą wycieraczkę trochę niżej, ale to by skutkowało większym nieoczyszczonym fragmentem przy prawym słupku.
Po lewej 700 spokojnie się mieści. Przy tym zestawie wycieraczek zupełnie znikł mi nieoczyszczony fragment szyby za wewnętrznym lusterkiem.

Awatar użytkownika
beniu31
Przeglądacz
Model:

#80 Post autor: beniu31 »

dzis zakupiłem wycieraczki w supermarkecie kaufland po 10 zł za szt. dł 650 i nie haczą ,a wycieraja idealnie oby tak dalej :lol:

yellky

#81 Post autor: yellky »

a u mnie L700 MotGum i P560 Norauto - zwykłe, bo płaskie mi sie nie podobają..
śmigają aż miło i oczywiście nic nie haczy :D

pozdr,
gl

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#82 Post autor: opelmen »

Woytas pisze:nasmaruj silikonem lub specyfikiem do uszczelek powinno się poprawić
żart ?
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić rozmazanego silikonu zwłaszcza na przedniej szybie :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

broda323

#83 Post autor: broda323 »

A ja trochę z innej beczki
Nie wiem czy w każdym aucie jest taki problem i czy to komuś przeszkadza ale mnie trochę tak więc do rzeczy
mianowicie za czym spryskiwacz spryska szybę to wycieraczki prawie robią jeden nawrót czy można tak zrobić żeby najpierw była spryskana szyba a dopiero potem załączały się wycieraczki

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#84 Post autor: firek »

broda323, załóż mgłowe od Insigni + ewentualne czyszczenie pompki bo wygląda że ci słabo daje;)

broda323

#85 Post autor: broda323 »

mgłowe założę ale co to ma do rzeczy skoro pompka daje z opóźnieniem a działa raczej dobrze bo "sika" aż miło

Kisiel

#86 Post autor: Kisiel »

Nie wiem czy w każdym aucie jest taki problem
Ja tak miałem a Astrze ale myslalem, ze ten typ tak ma. Ale skoro u Ciebie tez tak jest to może to w oplu jest to standardem?
Ale faktycznie jest to denerwujace, zwlaszcza jak szyba sucha i przykurzona a nowe wycieraczki po tym syfie jada :(

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#87 Post autor: firek »

broda323, to załóż sobie zaworek zwrotny tuż przed pompką to płyn nie będzie się cofał do zbiorniczka w czasie dłuższego nieużywania i wtedy nie powinno być opóźnienia

broda323

#88 Post autor: broda323 »

A gdzie dostać taki zaworek ewentualnie od czego mógłby być
już sobie sam odpowiem aledrogo

Woytas

#89 Post autor: Woytas »

opelmen pisze:żart ?
nie
opelmen pisze:akoś nie mogę sobie wyobrazić rozmazanego silikonu zwłaszcza na przedniej szybie
Jak nasmarujesz uniwersalnym... to fakt :)
Chodzi mi o preparat na bazie silikonu....Tzw. patent cierpowski, pomaga ale krótkotrwale.

KaDe

#90 Post autor: KaDe »

Koledzy mam pytanie - w trakcie zimy gdy były grudki lodu nastąpiła kolizja wycieraczek L+P i wtedy to poluzwało się prawe ramię...pojechałem do kolegi mecha bo sądziłem że tam jest jakiś wpust i coś się uszkodziło ale on tylko dociągnął śrubę mocniej. Byłoby ok ale od tego czasu gdy włączam wycieraczki słychać głośne tarcie gumy o szybę....czy to prawidłowe ??? czy mogło się pióro uszkodzić i to spowodować ? trochę deprymujący efekt :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”