[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem
fajnie tlumaczy 22.50 funta jako 22.50 PLN
chcialbym zeby tak bylo
ja wlasnie kupilem sobie dany DEXOS 2 za cale 25EUR i filtr oleju za 12EUR...
bezposrednio u opla... bo w polsce to 36PLN za 1 litr sobie spiewaja...
a tak przy okazji sie dowiedzialem ze oryginalny filtr oleju opla, GM, jest produkowany przez firme Hengst (www.hengst.de) numery E46H D126, r GM 5650354.
ciekawe ile w tym prawdy
chcialbym zeby tak bylo
ja wlasnie kupilem sobie dany DEXOS 2 za cale 25EUR i filtr oleju za 12EUR...
bezposrednio u opla... bo w polsce to 36PLN za 1 litr sobie spiewaja...
a tak przy okazji sie dowiedzialem ze oryginalny filtr oleju opla, GM, jest produkowany przez firme Hengst (www.hengst.de) numery E46H D126, r GM 5650354.
ciekawe ile w tym prawdy
ale jaja wyszłydandi pisze:znalazłem jeszcze tańszy olej opel detox
sprzedający z Anglii
tylko nie wiem czy to za 1L czy za 5L ale w opisie i na butli oleju jest podane 5L
strona jest po użyciu tłumacza więc niektóre słowa są trochę zniekształcone
http://translate.googleusercontent.com/ ... wHOnk4C-UA
dobra teraz ja mam pytanko
według książki serwisowej ostatnia wymiana była na 75 tys (25/05/09)
na tą chwilę mam 93 tys wiec chyba pora wymienić olej (co ile sie wymienia ?)
z ciekawości pierwsza była prz 22 tys druga przy 40 tys i trzecia 75 tys zalany był 5w30 niestety nie mam jaki
książka ser jest francuska już napisałem maila do salonu opla gdzie był serwisowany ale na razie cisza najlepsze ze dyrektorem tego salonu jest polak(przynajmniej imie i nazwisko polskie)
w książce są do zaznaczenia ptaszkiem 3 pozycje(żadna nie jest zaznaczona nie wysilali sie w serwisie)
GM-LL-A-025
GM-LL-B-025
ACEA C3
rozumiem ze to normy jakie musi spełniać olej ? ale którą ?
oleje niby do naszych autek według producenta oleju
CASTROL
SHELL
ELF
MOBIL
mobil castol czy shell ?
a fitr może być taki ?
w selgrosie maja promocje na elfy i mobile 4l+1l gratis i mobil edge 5w40 jest za 158 zł
jest opisane ze do aut z dpf ale na stronie co podałem wyżej sam castrol podaje go jako "dopuszczalny"
według książki serwisowej ostatnia wymiana była na 75 tys (25/05/09)
na tą chwilę mam 93 tys wiec chyba pora wymienić olej (co ile sie wymienia ?)
z ciekawości pierwsza była prz 22 tys druga przy 40 tys i trzecia 75 tys zalany był 5w30 niestety nie mam jaki
książka ser jest francuska już napisałem maila do salonu opla gdzie był serwisowany ale na razie cisza najlepsze ze dyrektorem tego salonu jest polak(przynajmniej imie i nazwisko polskie)
w książce są do zaznaczenia ptaszkiem 3 pozycje(żadna nie jest zaznaczona nie wysilali sie w serwisie)
GM-LL-A-025
GM-LL-B-025
ACEA C3
rozumiem ze to normy jakie musi spełniać olej ? ale którą ?
oleje niby do naszych autek według producenta oleju
CASTROL
SHELL
ELF
MOBIL
mobil castol czy shell ?
a fitr może być taki ?
w selgrosie maja promocje na elfy i mobile 4l+1l gratis i mobil edge 5w40 jest za 158 zł
jest opisane ze do aut z dpf ale na stronie co podałem wyżej sam castrol podaje go jako "dopuszczalny"
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 23:15 przez misiakrp, łącznie zmieniany 1 raz.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
misiakrp, wymieniłeś 4 producentów oleju, ale pominąłeś GM.
Ostatnio u tego sprzedawcy syn kupił do mojej nowej fury taki olej: http://allegro.pl/oryg-syntetyczny-olej ... 39690.html oraz taki wkład filtra oleju http://allegro.pl/filtr-oleju-opel-fiat ... 94565.html - z małym rabacikiem zapłacił łącznie 126,35 zł - jesteś miejscowy zatem możliwy odbiór osobisty
Ostatnio u tego sprzedawcy syn kupił do mojej nowej fury taki olej: http://allegro.pl/oryg-syntetyczny-olej ... 39690.html oraz taki wkład filtra oleju http://allegro.pl/filtr-oleju-opel-fiat ... 94565.html - z małym rabacikiem zapłacił łącznie 126,35 zł - jesteś miejscowy zatem możliwy odbiór osobisty
GM DEXOS 2MieHor pisze:misiakrp, wymieniłeś 4 producentów oleju, ale pominąłeś GM.
qrde cena zaj........ tylo aby nie za tanio juz w Poznaniu można odebrać za 77 zł
aż sie boję że coś tani ten olej zeby nie było ze to jakaś podróbka (wódke pordabiaja i akcyze a co dopiero olej) przecież oni też coś muszą zarobić
http://allegro.pl/olej-opel-5w30-gm-dex ... 81190.html
co wy o tym myślicie bo na innych forach też z niedowierzaniem się ludziska pytają ?
nowe standardy olei 2011
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 23:51 przez misiakrp, łącznie zmieniany 1 raz.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie chcę nikogo przekonywać do słuszności mojego wyboru (to jest mój pierwszy zakup) - w oryginalnym opakowaniu GM - wg opisu spełnia wszelkie normy do silników z DPF, co do ceny - b. niska może sugerować, że olej jest rozlewany z dużych opakowań zbiorczych.
O ile mnie pamięć nie zawodzi - to chyba kolega kicaj ma doświadczenie w stosowaniu tego właśnie oleju w swoim samochodzie, czytałem jego opinie i były pozytywne
O ile mnie pamięć nie zawodzi - to chyba kolega kicaj ma doświadczenie w stosowaniu tego właśnie oleju w swoim samochodzie, czytałem jego opinie i były pozytywne
wiesz jak go opel poleca to ok tego nie kwestionuje tylko mam obawy inne czy te baniaki 5 l są oryginalne zrobienie baniaka i nalepek to nie problem tym bardziej że w serwisach mają tylko butelki 1 litrowe ponoćMieHor pisze:Nie chcę nikogo przekonywać do słuszności mojego wyboru (to jest mój pierwszy zakup) - w oryginalnym opakowaniu GM - wg opisu spełnia wszelkie normy do silników z DPF, co do ceny - b. niska może sugerować, że olej jest rozlewany z dużych opakowań zbiorczych.
bo cena jest naprawdę dobra w porównaniu z innymi
opcja ze względu na finanse mi bardzo odpowiada
z drugiej strony 199 zł wymiana kosztuję w ASO wiec jak ktoś nie ma kanału albo musi płacić innemu mechanikowi to sie opłaca w serwisiemario321 pisze:Również kupiłem ten olej GM od tego gościa z Poznania.
Jak na razie wszystko jest ok.
http://www.opel.com.pl/twoj-opel/oferty ... exos2.html
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Z GM DExos jest tak: W PL w ASO on jest tylko w 1l opaowaniach (co by wiecej zedrzeć), natomiast w DE jest on normalnie dostepny w 5l I zapewne stamtąd ściągany.
Sporo osób na tym oleum jeżdzi bo jest tani i polecany przez producenta a przy tym spełnia wszelkie normy DPFowe.
A tak poza tym to jesteś pewien tego przebiegu Strasznie nieregularne te wymiany, poza tym za długie, nawet na Lonlifeach jezdzi się max 30tyś km.
W PL warunkach w dieslu ja bym zmienial olej co rok lub co 20tyś km w zależności co nastapi jako pierwsze
Sporo osób na tym oleum jeżdzi bo jest tani i polecany przez producenta a przy tym spełnia wszelkie normy DPFowe.
A tak poza tym to jesteś pewien tego przebiegu Strasznie nieregularne te wymiany, poza tym za długie, nawet na Lonlifeach jezdzi się max 30tyś km.
W PL warunkach w dieslu ja bym zmienial olej co rok lub co 20tyś km w zależności co nastapi jako pierwsze
100% pewności to nikt nie ma nawet kupując w PLLorry pisze:Z GM DExos jest tak: W PL w ASO on jest tylko w 1l opaowaniach (co by wiecej zedrzeć), natomiast w DE jest on normalnie dostepny w 5l I zapewne stamtąd ściągany.
ale wszystko wskazuję na to że tak (oczekuje odpowiedzi z serwisu w FR)
auto klient kupił w czerwcu 2006 licznik pewnie 0
kolejna wymiana w maju 2007 przy stanie licznika 22 tys
następna w maju 2008 przy stanie licznika 40 tys
ostatnia w maju 2009 przy stanie licznika 75 tys ( tu trochę chyba przeholował)
w maju 2010 przyjechał do PL w kwietniu miał strzała przy stanie licznika niecałe 93 tys
mi sie zapaliła inspekcja skasowałem ją i pokazało następna za 30 tys
wiec przebieg i wymiany moim zdaniem są ok jedynie przed ostatnią trochę mógł przeholować albo sugerował sie inspekcją
kolejny dowód to wszystkie prawie fv napraw, zak były w książce serw
w pl byłem pierwszy co go dosiadłem a nie sądzę że ktoś majstrował przy liczniku w FR
każdy producent oleju podaje takie parametry
Częstotliwość wymian oleju
Silnik
Mile max. 30000
Km max. 50000
Miesiące max. 24
więc nic już nie kumam
to co ile wymieniać wydaje sie co 20 powinno byc na górkę
czy inspekcja sama sobie oblicza tak jak jest w mercu i jak jest zużyty olej to pokazjuje raz na 15 raz na 20 (tak ma znajomy )?
ja kupilem w ASO opla poprzez spolke corke (czesci zamienne) 5l baniak za 25 euro...Lorry pisze:natomiast w DE jest on normalnie dostepny w 5l I zapewne stamtąd ściągany.
znam goscia co jezdzi 30kkm na oleju nie wazne ile lat... ;(misiakrp pisze:następna w maju 2008 przy stanie licznika 40 tys
ostatnia w maju 2009 przy stanie licznika 75 tys ( tu trochę chyba przeholował)
wazne ze ma napisane longlife i 30kkm pomiedzy przegladami... jego auto jego sprawa...
co innego to co podaje producent oleju a co innego to co producent auta.
ja sie sugeruje wskazaniami producenta.
w polskich realiach (ale nie tylko) w przypadku krotkich tras, malych predkosci srednich czy tez ciezkich warunkow na drodze tudziez pogodowych warto skrocic interwal wymiany
chocby z tego powodu ze w takich przypadkach istnie wieksze prawdopodobiesntwo przedostawania sie oleju napedowego do oleju silnikowego przy wypalaniu dpfu, czy tez wieksze "zmeczenie" oleju silnikowego, co powoduje pogorszenie wlasciwosci smarnych oleju, szczegolnie gdy silnik bardzo zimny badz bardzo nagrzany...