Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Po odpaleniu zafirki 2.2 DTI 16v zapala sie kontrolka samochodu z kluczykiem po 200-300m gaśnie .
Na komputerze wykazało błąd P1590 +12v zasilanie po zapłonie (brak sygnału).
Po odpaleniu zafirki 2.2 DTI 16v zapala sie kontrolka samochodu z kluczykiem po 200-300m gaśnie .
Na komputerze wykazało błąd P1590 +12v zasilanie po zapłonie (brak sygnału).
Prosze o jakąs porade co to moze byc
Z góry dzieki
[/b]
Jeżeli masz pompe PSG16 to wskazany błąd jest również tłumaczony jako:
P1590 Obwód zaworu elektromagnetycznego podciśnienia, napięcie za wysokie C-21
P1590 Obwód zaworu elektromagnetycznego podciśnienia, napięcie za niskie C-21
P1590 Obwód zaworu elektromagnetycznego podciśnienia, obwód otwarty C-21
P1590 Obwód zaworu elektromagnetycznego podciśnienia, za wysoka temperatura stopnia mocy C-21
Prosze o pomoc. Zafira a 1.8 - wyświetla się bład P1555. Zapal sie podczas jazdy samochód z kluczykiem i po ponownym uruchomieniu juz go nie ma, ale w pamięci zapisuje ten błąd. Tach chodzi ok. czy czas na czyszczenie przepustnicy?
Darispl pisze:Witam. Może ktoś mi wyjaśnic kody błędów w mojej ZB 2006 1,8
Termostat- P0597
Wyświetlacz- U2201 i U2100
Klima- B3843
Pozdrawiam
P0597 - zacięty, otwarty termostat a czujnik temp. cieczy.
U2201 - Brak komunikacji magistrali CAN z EHU.
U2100 - Brak komunikacji z magistralą CAN (duża szybkość)
B3843 - czujnik jakości powietrza.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein
A u mnie nic się nie dzieje ale zauważyłem , że nie gaśnie po przekręceniu kluczyka kontrolka samochodziku z kluczykiem więc wypedałowałem i mam po skasowaniu 0 , 1345E Ktoś mi to rozszyfruje ?
Source Address: ECM
U0009 - <Nieznany kod błędu>
(70) - Nie występuje
Source Address: CIM
U2100 - Brak komunikacji z magistralą CAN (duża szybkość)
(00) - Nie występuje
Source Address: ABS/TC/ESP
C0045 - Brak sygnału od czujnika tylnego lewego koła
(08) - Nie występuje
C0050 - Brak sygnału od czujnika tylnego prawego koła
(08) - Nie występuje
U2105 - Brak komunikacji magistrali CAN z modułem sterującym silnikiem
(00) - Obecny
U2143 - Mag. CAN - brak łączności z czujnikiem kąta obrotu kierownicy (SAS)
(00) - Obecny
Source Address: ECC
U2102 - Nie zaprogr. lista maks. konfig. szyny CAN (średnia prędkość)
(00) - Nie występuje
Po pierwszym podłączeniu, odpiąłem interfejs, przekręciłem kluczyk i zapaliła mi się kontrolka auta z kluczem - wcześniej żadnych kodów błędów nie miałem.
Wypedałowałem i 0970, czyli U0009 High Speed CAN Communication Bus (-) shorted to Bus (+) - pokrywa mi się z pierwszym błędem, ale co oznacza liczba w nawiasie? u mnie: (70)
Dodam że wymieniłem na dniach bezpiecznik od zapalniczki (przód) bo był przepalony, może tutaj jest to zwarcie ?
A wiesz może jaka jest różnica miedzy: (00) - Nie występuje, a (00) - Obecny ?
Już znalazłem:
- nie występuje - tzn. błąd został zarejestrowany, ale już nie występuje - czyli samo naprawiło się.
- obecny - tzn. błąd ciągle jest - dany element pracuje nieprawidłowo, do dalszej diagnozy lub wymiany.
Oraz co oznacz liczba w nawiasie ?
Edycja_1
Jutro tzn. dzisiaj skasuję błędy, zrobię parę km i zobaczę co i jak.
Edycja_2
Interfejs podłączony, część błędów udało się skasować, dwa zostały: U0009 - <Nieznany kod błędu>
(70) - Nie występuje
U2105 - Brak komunikacji magistrali CAN z modułem sterującym silnikiem
(00) - Obecny
Edycja_3
Błędy wykasowałem ponownie, ale nie podłączałem interfejsu, tylko próbowałem wypedałować - wyszło 00000, czyli ok. Chyba mój interfejs robi jakieś szumy w magistrali
Autko z kluczem nadal się zapala na chwilę przed uruchomieniem silnika.
Witam , wczoraj samochód zaczął tracić moc (biegi 2,3,4) i zapalała się kontrolka check engine. Mimo wciskania pedału gazu do dechy , rozpędzał się jak z przyczepą kempingową , po kilku sekundach dostawał kopa i przyśpieszał już normalnie i tak w kółko , problem znika i powtarza się na różnych biegach.
Poduszka pow. AB 6.4 1
37 Obwód zapłonu napinacz pasa pasażer przedni Za duża rezystancja
Zestaw wskaźników 3.0 1
164 Czujnik temp. płynu chłodzącego Sygnał niezrozumiały
Sterownik wentyl. 3.0 1
2 Czujnik temp .płynu chłodzącego sygnał niezrozumiały
163 Czujnik temp.płynu chłodzącego Brak sygnału
164 Czujnik temp.płynu chłodzącego Sygnał niezrozumiały
57 Żądanie wyłączenia sprężarki czynnika chłodzącego Brak sygnału
. płynu
Jak widać trochę tego jest , o części błędów wiedziałem (świeca żarowa jedna nie dokręcona) , o części nie ( poduszka powietrzna !!) , ale zależy mi na rozwiązaniu problemu spadku mocy , według mnie ten błąd P0400 wygląda na winnego ,ale nie jestem specjalistą , dodam ,że nie boję się grzebać w Zosi i czy to siada pompa ?!(nie mam 3 k na nową) . Bardzo was proszę o pomoc.
Błąd P0400 dotyczy Egr-a oraz całego podciśnienia.
Trzeba posprawdzać wszystkie wężyki podciśnienia oraz elektrozawory.
Poczytaj ten temat http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=6542 jest tam opisane jak sprawdzić elektrozawory.
Rybka pisze:Błąd P0400 dotyczy Egr-a oraz całego podciśnienia.
Trzeba posprawdzać wszystkie wężyki podciśnienia oraz elektrozawory.
Poczytaj ten temat http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=6542 jest tam opisane jak sprawdzić elektrozawory.
EGR zapchany czarnym proszkiem , a w kolektorze pełno smoły , czyli jest co robić ....