[A] Domykanie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
QRZOL
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#91 Post autor: QRZOL »

Koledzy u mnie szyby domykają się tylko "kluczyk w zamku" i jak z wewnątrz auta przyciskami zrobię na zamykanie i wyłączę zapłon szyby jadą do góry..Raz kiedyś udało mi się zamknąć przyciskiem z kluczyka , a teraz już nie mogę...co mogło paść ..... pozdrawiam
Obrazek
Matys27

#92 Post autor: Matys27 »

A ja wczoraj ostro zabrałem się za zrobienie podnoszenia szyb z pilota, kupiłem wszystko co było potrzebne zgodnie ze schematem z załączonymi fotkami z kupieniem większego kondensatora 470 uf na 25 v bo mam 4 elektryczne szybki i co sie okazało ze szybki podnoszą się do połowy i domykają się na dwa razy czyli zamknąłem dojechały do połowy..otworzyłem zamknąłem i dopiero dojechały do samej góry. Po paru godzinach zwątpiłem.... i wybrałem drugą opcję czyli zrobiłem zworkę na przewodach od strony pasażera... zajęło mi to 5 minut ;) szybki idealnie się domykają. ;)
Sajmon28

#93 Post autor: Sajmon28 »

Napiszcie krótką instrukcję, które kabelki zewrzeć żeby działało domykanie szyb ??
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#94 Post autor: MieHor »

Sajmon28, na 1 str. tego tematu jest wspomniane o tych kabelkach, jednak nie zaleca się tej metody, zdecydowanie lepsza jest metoda opisana tutaj: http://www.forum.vectra-unlimited.pl/sh ... hp?t=27590 - przeczytaj cały temat i do roboty, a na pewno będziesz zadowolony
Sajmon28

#95 Post autor: Sajmon28 »

Koledzy, napiszcie jaki jest schemat podłączenia układu do domykania szyb podany na początku wątku poprze link do kolegów z Vectry do centralki którą mam u siebie tj. CL 24 410 018 N153. Ta pokazana na fotkach jest z serii DA.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#96 Post autor: MieHor »

Jak przeczytasz cały temat z podanego linka albo przynajmniej jego kilka pierwszych stron to dowiesz się - podane w temacie są przynajmniej dwa schematy i sposoby (warianty) podłączenia do płyty CZ w zależności co chcesz uzyskać: czy ma domykać szyby po pierwszym naciśnięciu czy dopiero po ryglowaniu zamków
budrys

#97 Post autor: budrys »

jak by ktos w wawy potrzebowałpomocy do przeróbki zamykania szybek to moge pomoc, robiłem u siebie taki myk i działa bez zarzutu,
jak u siebie robiłem to zeszło mi sie 1,5h bo miałem reke w gipsie wtedy, no i zrobiłem sobie drugi układ na ryglowanie drzwi,

tak wiec, jak by ktos chciał to postaram sie pomoc
Sajmon28

#98 Post autor: Sajmon28 »

Przed chwilą zamontowałem wariant z ryglowaniem i okazuje się, że albo rygluje albo domyka szyby. Jak domyka to raz do końca a raz trochę brakuje.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#99 Post autor: MieHor »

musisz zmienić kondensator na 470
Matys27

#100 Post autor: Matys27 »

a ja zrobiłem zworkę i huula ;) aku nie padł i jak narazie wszystko oki ;)
ekmir

#101 Post autor: ekmir »

A jak jest zrealizowane domykanie drzwi z pilota przez producenta?
Po 1 przyciśnięciu przycisku pilota (zamykanie), czy po drugim (ryglowanie)?
kris

#102 Post autor: kris »

Po pierwszym ryglują się drzwi. Po drugim załącza alarm i domykają szyby.
ekmir

#103 Post autor: ekmir »

Dziękuję serdecznie
darkp1

#104 Post autor: darkp1 »

U mnie po pierwszym ryglowanie drzwi, i trzeba trzymać cały czas przycisk żeby zamknąć.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#105 Post autor: MieHor »

ekmir, mam ZA 2,0 DTI Comfort (lekko zmodernizowaną) i fabrycznie jest tak ja napisałeś: 1 naciśnięcie na pilocie - zamykają się wszystkie drzwi, klapa bagażnika i klapka wlewu paliwa, drugie naciśnięcie na pilocie (tego samego przycisku) - ryglowanie zamków. Dodatkowo mam dorobione domykanie szyb z pilota i wraz z 1 naciśnięciem szyby jadą do góry (wariant po 2 naciśnięciu u mnie nie zadziałał)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”