kontrola trakcji
-
prawnuczek
Panowie,
ja mam zafirę B z 2009 roku, wersja cosmo i wg VIN wynika mi że nie posiadam ani kontroli trakcji ani ESP, teoretycznie czy to w ogóle możliwe? A jeśli tak to jakie są koszty dołożenia i czy w ogóle jest to wykonalne?
Dla pewności podaję VIN gdyby ktoś może mógł jeszcze sprawdzić czy się nie mylę VIN W0L0AHM759G024222?
ja mam zafirę B z 2009 roku, wersja cosmo i wg VIN wynika mi że nie posiadam ani kontroli trakcji ani ESP, teoretycznie czy to w ogóle możliwe? A jeśli tak to jakie są koszty dołożenia i czy w ogóle jest to wykonalne?
Dla pewności podaję VIN gdyby ktoś może mógł jeszcze sprawdzić czy się nie mylę VIN W0L0AHM759G024222?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Napisz w tym dziale, ale jest to niemożliwe tym bardziej ze masz cosmo
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17667
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17667
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
prawnuczek
Jeszcze raz:
1 według VIN nie masz ESP
2 istniały COSMO bez ESP i twoja też to potwierdza i ja się też spotkałem z takim autem.
Można dołożyć ale nie wiem czy warto.
1 według VIN nie masz ESP
2 istniały COSMO bez ESP i twoja też to potwierdza i ja się też spotkałem z takim autem.
Można dołożyć ale nie wiem czy warto.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
-
prawnuczek
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
A ESP nie siedzi czasem w sterowniku pompy ABS??? Bo jeżeli tak to wymiana Pompy ABS + wiązka. Następnie adaptacja (tylko tech-em).
Robiłem już w Vectrze B przekładkę pompy z 2.6 na pompe z i500 , bo taka sama zmian motora była i adaptacji się nie da zrobić ...
A koszta :
http://allegro.pl/pompa-hamulcowa-abs-e ... 69964.html
ale to jedna z tańszych , a wiązka max 350 zł . także może być tak ,że zmieścisz się w 600 zł albo w 1500 zł w zależności od elektromechanika .... Daj znać jaka decyzja zapadła...
Robiłem już w Vectrze B przekładkę pompy z 2.6 na pompe z i500 , bo taka sama zmian motora była i adaptacji się nie da zrobić ...
A koszta :
http://allegro.pl/pompa-hamulcowa-abs-e ... 69964.html
ale to jedna z tańszych , a wiązka max 350 zł . także może być tak ,że zmieścisz się w 600 zł albo w 1500 zł w zależności od elektromechanika .... Daj znać jaka decyzja zapadła...
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2015, 15:11 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 5 razy.
-
prawnuczek
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Najważniejsze jest wykonanie , bo wariatów co by się podjeli to nie brakuje ...
Nawet w ASO jak zmieniliśmy z kumplem w Vektrze to fachowcy z Opla za głowę się łapali jak nie zmieniając całej wiązki kokpitu można włożyć ten motor i tą pompę ABS... A to my im ,że w 30 dni po 4-5 godz. dziennie
Ale my to z pasją i chęcią wykonania robiliśmy , to były wieczory połne
schematów i
Choć i tak najważniejsze było ,że wyjechała o własnych siłach z garażu ... 
Nawet w ASO jak zmieniliśmy z kumplem w Vektrze to fachowcy z Opla za głowę się łapali jak nie zmieniając całej wiązki kokpitu można włożyć ten motor i tą pompę ABS... A to my im ,że w 30 dni po 4-5 godz. dziennie
-
czarekcw
Troszeczkę odkopię
Mam taki sam objaw- nie mogę przyciskiem SPORT wyłączyć ESP i TC. Tu głównie chodzi o TC bo szczerze mam problemy z jazdą po śniegu pod górki. OP-COM idzie to jakoś zaprogramować żeby przyciskiem wyłączać te ustrojstwa?Zdenek2007 pisze:Kiedyś, gdzieś czytałem że Opel poprzez aktualizacje sterownika zlikwidował możliwość wyłączenia ESP przyciskiem "sport" Może Ty tak masz.bartek28 pisze:Witam w poniedziałkowy poranek wszystkich szczęściarzy Zafiry B Cosmo automat.Posiadam taką Zafirkę z roku 2005. Po przeczytaniu tego forum, w żaden sposób nie rozłączy systemu "esp". Przytrzymanie przycisku 5 sek. "sport" nic się nie wyświetla na liczniku. Pisaliście też aby najpierw załączyć opcję "sport" a potem ponowić przyciśnięcie aby rozłączyć "esp" i dalej nic. Bardzo proszę niech się wypowie osoba, która ma Zafirę z roku 2005. Dzięki za wyrozumiałość
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Da się jeżeli licznik obsługuje tą funkcjęczarekcw pisze:
Mam taki sam objaw- nie mogę przyciskiem SPORT wyłączyć ESP i TC. Tu głównie chodzi o TC bo szczerze mam problemy z jazdą po śniegu pod górki. OP-COM idzie to jakoś zaprogramować żeby przyciskiem wyłączać te ustrojstwa?