branie oleju

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#91 Post autor: paweldm »

Może na początek sprawdzić ciśnienie sprężania. Później sprawdzić raz jeszcze po wlaniu niewielkiej ilości oleju do cylindra. Jak wzrośnie, to puszczają pierścienie. Gdy nie wzrośnie, to można spróbować wymienić uszczelniacze zaworowe.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
abs

#92 Post autor: abs »

Witam,

Chciałbym nawiązać do tematu. Mamproblem z moim silnikiem 1.9cdti 120KM (DT) przebieg ok 170 000km. Przez kilka lat nie działo się nic, nie brała oleju. Później zaczęły się problemy dpf a po jego wycięciu mechanicznym i elektrycznym z turbiną. Ją również zregenerowałem. Padł mi również czujnik poziomu oleju. Oczywiście olej wymieniony na nowy przewody itd przepłukane razem z miską i smokiem. Pełny serwis po wymianie turbiny.
Od tych napraw minęło ok 3 000km i znowu zaczęły się problemy z olejem. Musiałem dopiero dwa razy dolewać ale wychodzi mi że olej gdzieś się traci ok 0,5l/1000km - wg mnie jest to dużo i nie wiem co dalej. Turbina wydaje się sucha, auto nie dymi, silnik też w zasadzie suchy, płyn chłodniczy okej.
Jedynie co wpadło mi w oczy to delikatnie zaolejone przewody od pompy podciśnienia idące do sterowania turbiny... Ostatnio wymieniałem je na nowe bo stare były sparciałe i teraz mi się to w oczy rzuciło może tutaj jest przyczyna? Nie wiem co robić dalej. Wcześniej mam to auto od 5 lat nie brało wcale oleju (jak był dpf) co roku (ok 10tys km) wymieniałem bez dolewek. Nie wiem co dalej zrobić? czy jest to normalne takie spore zużywanie oleju przez silnik? wolę Was zapytać ponieważ nie za bardzo chciałbym robić remont silnika (pierścienie na tłokach itd...) bo koszt dość znaczny a nie wiem czy problem wyeliminuje.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2016, 09:18 przez abs, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 6483

#93 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego , ja miałem podobny problem z autem służbowym - Fiat Doblo 1.3 MultiJet. Nie kopci, silnik z przodu suchy a chlapał oleju tak z litr na miesiąc czyli na ok. 2 tys km po mieście. Co sie okazało ?? Ano padł wążod odmy a że był on od strony ściany grodziowej to nic nie było widać. Jedynie dodatkowym objawem było to ,że śmierdziało w kabinie na postoju . Wąż wymieniony , oleju juz nie bierze . Koszt śmieszny w zasadzie . Może i Ty poszukaj jakichs nieszczelności w tym układzie? :)
abs

#94 Post autor: abs »

Mhm... Ciekawe, sprawdzę nie wpadłem na to. Szukam tylko na necie gdzie ten wąż się znajduję i nie umiem znaleźć w DTH chyba jest zbiornik dodatkowo. Nie wiem jak to jest w DT. Na pierwszy rzut oka nie widzę.

Znalazłem zdjęcie słupka. Czy to ten przewód, który zaznaczyłem to jest w DT przewód odmy?
Załączniki
111.jpg
Ostatnio zmieniony 01 lis 2016, 21:32 przez abs, łącznie zmieniany 2 razy.
Skasowany użytkownik 6483

#95 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No według mnie , to jest własnie to . Bo to jest odpowietrzenie skrzyni korbowej a zatem ten przewód na zdjęciu do tego własnie pewnie służy. :)
abs

#96 Post autor: abs »

Witam,

Przewód sprawdzony. Jest jak nowy zarówno pod względem uszkodzeń jak i drożności. To na pewno nie to. Zapomniałem dodać iż mam wycięty dpf i zaślepiony egr. Nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ na większe zużycie oleju? przed wycięciem i zaślepieniem wydaje mi się że nie brał oleju. Może macie jakieś inne pomysły?

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#97 Post autor: fredas »

deyv1992 pisze:Panowie czy mozecie sie wypowiedziec jak wyglada sprawa z olejem w silnikach 120 150 km ? Biora cos czy od wymiany do wymiany cisza? Pzdr
ciszaaaaaaaa :lol:
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, 21:11 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#98 Post autor: rafant4011 »

Od wymiany do wymiany 10-13tyś stan z bagnetu zje tz; zalewam 2/3 bagnetu, spuszczam 1/3 z bagnetu(uprzedzam komentarze piszę o podziałce na bagnecie, a nie całą jego długość :lol: )
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, 21:09 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzozi

#99 Post autor: Dzozi »

Witam. Posiadam zafirę 1,8 16v 140 km. Ubywa oleju ok 100m może 150mll na 1000km czy to w normie? Przebieg około 160 tyś km.
misio

#100 Post autor: misio »

Dzozi pisze:Witam. Posiadam zafirę 1,8 16v 140 km. Ubywa oleju ok 100m może 150mll na 1000km czy to w normie? Przebieg około 160 tyś km.
Wszystko w normie.
amakuch1986

#101 Post autor: amakuch1986 »

Mi ubywało 300ml/1000km ale po zastosowaniu długotrwałej płukanki spadło do około 150ml/1000km
Dzozi

#102 Post autor: Dzozi »

Dzięki za odpowiedź. Jak ubędzie 150ml chodź ciężko to dokładnie określić na bagnecie to zapala się żółta kontrolka ostrzegawcza oleju. Po zgaszeniu auta i odpaleniu ponownie po dłuższym postoju kontrolka już się nie pali. Po przejechaniu kilku kilometrów czasami się zapali czasami po okolo 200km. Czy na tak mały ubytek nawet jeśli jest to 200ml powinna już się zapalić kontrolka ostrzegawcza one są tak czułe na tak mały ubytek?

Dodam tylko że stan oleju na bagnecie to 3/4 nawet czasami wygląda jak max . Sprawdzane po pięciu minutach od zgaszenia.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2017, 20:16 przez Dzozi, łącznie zmieniany 3 razy.
amakuch1986

#103 Post autor: amakuch1986 »

Ja ewidentnie mam uszkodzony czujnik ilości oleju. Mam 3/4 na bagnecie a w op-com pokazuje mi 10% ilości ( ja to rozumiem, że bagnet pokazuje około 10% podziałki)
tomek evo

#104 Post autor: tomek evo »

amakuch1986 pisze:Mi ubywało 300ml/1000km ale po zastosowaniu długotrwałej płukanki spadło do około 150ml/1000km
Archoil AR2300 jak sądzę?
amakuch1986

#105 Post autor: amakuch1986 »

Mi ubywało 300ml/1000km ale po zastosowaniu długotrwałej płukanki spadło do około 150ml/1000km

Archoil AR2300 jak sądzę?
Dokładnie tak, zastosowałem płukane archoil ar2300
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”