Zafira A - Jakie głośniki? Gdzie? Montaż - demontaż

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
dzarko

#91 Post autor: dzarko »

Czyli po prostu trzeba sie przylutować do tych złącz?
darkp1

#92 Post autor: darkp1 »

Tweetery powinny mieć styki, wtedy możesz dokupić do nich wsuwki, do wsuwek przylutować przewód i dalej do głośnika niskotonowego. Jak się przylutujesz do złącz też będzie ok, ale przy zdejmowaniu tapicerki będziesz musiał odlutowywać.
dzarko

#93 Post autor: dzarko »

A te wsuwki to gdzie można zanabyć?
darkp1

#94 Post autor: darkp1 »

W jakimś elektrycznym/elektronicznym najprędzej.
dzarko

#95 Post autor: dzarko »

Może ktoś mnie oświeci. Z GM są 2 rodzaje tweeterów:

Obrazek

Obrazek

Jedna mają 1 wycięcie, drugie 4. Które będą pasować na wcisk?
olo018

#96 Post autor: olo018 »

Zobacz w tych maskownicach od swojego auta jak mniej więcej wyglądają wypustki do połączenia ,powinny być tam te wypustki ,wygląda tak jak te dwa modele mają jednakowo umiejscowione po przeciwnej stronie wejścia wtyczki to wcięcie ,a reszta to zapewne są wcięcia do montażu w różnych miejscach modeli opla.
Postaram się dziś sprawdzić jakie ja mam zamontowane w tyle ,a sam montowałem i kupiłem na szrocie ,ale nie pamiętam z jakich aut wymontowałem ,i pasują do tych maskownic tylko trzeba je odpowiednio przekręcić względem tych wcięć do maskownicy.
dzarko

#97 Post autor: dzarko »

Aha, ok, spróbuję dzisiaj z latarką to określić.
olo018

#98 Post autor: olo018 »

nie potrzebujesz latarki wystarczy wyjąć te maskownice podważając cienkim śrubokrętem i od wewnętrznej strony zobaczysz układ tych mocowań.
dzarko

#99 Post autor: dzarko »

Dzięki za info. Jak już kupię i będę potrzebował pomocy, to się odezwę, ok?
rzadki

#100 Post autor: rzadki »

no i jak wyszło z tymi twetterami znaczy głównie chodzi mi o ilość wycięć montażowych?

bo chcę również wzbogacić auto o te 2 głośniki.

i teraz pytanie: czy kupować takie ? bo większość na allegro to te z wieloma wycięciami, a nie mam możliwości sprawdzenia w najbliższym czasie jak jest u mnie. a drugie pytanie, to czy oryginalne głośniki mają już zawarte w sobie zwrotnice, czy trzeba kupić osobno?
dzarko

#101 Post autor: dzarko »

Na razie nie mam $$$. Może w lipcu.
Jarek 67

#102 Post autor: Jarek 67 »

Oj chlopaki kombinujecie z tymi glosniczkami , a ja juz dawno mam zalozone .Czytalem ten post wczesniej i pomyslalem ze warto by bylo miec tweetery na tyle . Poszukalem na Allegro ale nie wszystkie sa orginalne , a i ceny nieraz zawyzone. Ja tam koniecznie nie musze miec nowych . Dlatego najprosciej jest chyba wymontowac glosniczek z przodu , spisac jego numer i dla pewnosci montazu tylko taki sam kupic ( 5 minut roboty) . Nie wszystko trzeba brac z Allegro. Ja pojechalem na najblizszy szrot i znalazlem od Astry ale z tymi samymi numerami . Na miejscu podlaczylem je z przodu dla sprawdzenia , zaplacilem po 10 zl za szt . i juz .Moje maja numer :GM 90 379 282 .Podlaczylem do dolnych glosnikow i dziala jak ta lala .
rzadki

#103 Post autor: rzadki »

dostałem te głośniki ale z jednym wycięciem, a w tapicerce mam miejsce na te z 4 wycięciami. czy mimo wszystko będzie pasowało, czy zamieniać? bo nie mam możliwości sprawdzenia przez najbliższy czas :/
rzadki

#104 Post autor: rzadki »

dobra, mam głośniki, kable i tylko nie wiem jak podłączyć. tu jest głośnik Obrazek czy jest różnica gdy podepnę "+" do A, a "-" do B? czy na odwrót?
dzarko

#105 Post autor: dzarko »

Różnica jest. Tak jak w zwykłej kolumnie, jak się zamieni kable, to nic nie będzie słychać. Ponoć można dokupić specjalne wtyki do tego gniazda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”