Podłokietnik kierowcy i pasażerów na tylnej kanapie

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
calus18

#91 Post autor: calus18 »

dzieki za informacje ale panowie w którym fotelu on jest mocowany kierowca czy pasarzer??? bo jak u was u kierowcy to u mnie u pasarzera(ja mam kierownice po drugiej stronie mam anglika):)

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#92 Post autor: Harry200 »

Podłokietniki są mocowane zawsze do fotela kierowcy,jak Ty masz anglika to do prawego fotela..

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#93 Post autor: dzarko »

komura85 pisze:a jak to odchylić żeby niczego nie połamać?
Pośrodku mniej więcej wysokości fotela są uchwyty z tworzywa. Trzeba je czymś podważyć. Ja swoje połamałem (albo już były, bo nie słyszałem trzasku).

Co mnie natomiast nurtuje, to jak odczepić dół pokrycia. Trzyma się na 2 jakby nitach. Czy to jest coś demontowalnego? Pomoże ktoś?
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

LoKi

#94 Post autor: LoKi »

drodzy koledzy a moglibyście mi tak w skrócie powiedzieć jak zdemontować podłokietnik od zafiry A ?? bo mam strasznie poluzowany, odchylałem materiał od fotela ale żadnej śruby tam nie widziałem :/

Anony Mous

#95 Post autor: Anony Mous »

w skrócie:

odpinasz zasłonę fotela - uważaj na zatrzaski szybko się wyłamują (ja odpiąłem tylko górę i odchylając zabrałem się do dalszego rozkręcania)
odkręcasz trzy nakrętki blachy mocującej
następnie trzy śrubki imbusowe

i po lekkim szarpnięciu podłokietnik powinien wyjść z zabezpieczeń

LoKi

#96 Post autor: LoKi »

dzięki wielkie, na weekendzie będę się tym bawić :) może nie pourywam zatrzasków choć często mi się to zdarza ":/

jurek 1771

#97 Post autor: jurek 1771 »

a ja poszukuje kolegi ..MARWISN'A ... Z Poznania co to kiedys sie pochwalił ze zrobil podłokietnik na stale tzn. 2 pozycje , poniewaz nie widze po dluzszych poszukiwaniach mozliwosci kupna samego mechanizmu podlokietnika ... !???? prosze o fotki koledzy jak to zrobic ?? na stale bo dziury mam w fotelu !!! i strasznie to wyglada
Ostatnio zmieniony 05 maja 2011, 11:42 przez jurek 1771, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#98 Post autor: marwisn »

W czwartek wymontuje to dziadostwo z fotela i porobię fotki jak to przerobiłem.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2011, 11:42 przez marwisn, łącznie zmieniany 1 raz.

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#99 Post autor: jacek76 »

A ja bym się zawzinał żeby przerobić mechanizm z anglika. Z tego co kojarzę to jest możliwość przekręcenia wszystkich elementów wewnątrz mechanizmu w drugą stronę.
Spróbować warto nie?
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

jurek 1771

#100 Post autor: jurek 1771 »

do MARWISNA ! DZIEKI ZA ODP. SORY ZA PRZEKRECENIE nicka . czekam na foty pozdro ...do JACKA 76 ...za duzo grzebania przy angliku

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#101 Post autor: marwisn »

Zajrzyj tutaj. Wyskrobałem małego manuala jak to u mnie jest zrobione.

Hredi

#102 Post autor: Hredi »

Witam!
Mam pytanie o działanie podłokietnika.
U mnie aby go zablokować w pozycji poziomej należy podnieść go do góry, potem opada całkowicie na dół i dopiero wtedy (nie za każdym razem) po uniesieniu zaskakuje i jest blokowany. Czy ten typ tak ma czy jest uszkodzony?
Pozdrawiam

stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT

#103 Post autor: stapaw »

Hredi pisze:Witam!
Mam pytanie o działanie podłokietnika.
U mnie aby go zablokować w pozycji poziomej należy podnieść go do góry, potem opada całkowicie na dół i dopiero wtedy (nie za każdym razem) po uniesieniu zaskakuje i jest blokowany. Czy ten typ tak ma czy jest uszkodzony?
Pozdrawiam
Tak ma być,to znaczy:w górę-na sam dół-i ustawiamy co ząbek do góry.Powinien łapać za każdym razem.Może masz coś uszkodzone.Pozdrawiam

Mundurowy

#104 Post autor: Mundurowy »

W mojej Zośce podłokietnik jest pochylony na lewo. Chyba przełamany. Poprzedni właściciel (Francuz) był duży i gruby ? Jakaś porada ? :piwo:

szumilas

#105 Post autor: szumilas »

ktoś już wcześniej pisał o możliwości dostania się do podłokietnika kierowcy ale chciałbym prosić o szczegóły tzn. jak zdjąć tą plastikową osłonę z tyłu siedzenia?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”