problem z wycieraczkami przedniej szyby
Moderator: Sebu$
Wczoraj wieczorem jadąc do pracy jakies 6 km -ciagle uzywalem wycieraczek na SUCHEJ SZYBIE-działały doskonale,zadnych blokad i spotykania sie razem...
...a dziś rankiem deszczowa mżawka i pierwszym ruchem wycieraczek zblokowałem obie
oczywiscie od razu na wodzie było skakanie po szybie,nastepstwem czego spotkały sie razem i zblokowały-ale przeszlo po sekundzie.
Sugeruje mi sie że wycieraczki są do D,bo ewidentnie sprawiaja problemy wtedy kiedy jest mokro-na sucho perfekt.
Sugestie jakieś?
...a dziś rankiem deszczowa mżawka i pierwszym ruchem wycieraczek zblokowałem obie
oczywiscie od razu na wodzie było skakanie po szybie,nastepstwem czego spotkały sie razem i zblokowały-ale przeszlo po sekundzie.
Sugeruje mi sie że wycieraczki są do D,bo ewidentnie sprawiaja problemy wtedy kiedy jest mokro-na sucho perfekt.
Sugestie jakieś?
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Ja mam obydwie 60-tki kupione w castoramie po nie całe 20 zł za szt. Bardzo ładnie zbierają deszczówkę, są ciche i bez efektu zająca.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
walusbyd pisze:Witam mam problem z przednimi wycieraczkami przepala mi bezpiecznik i jak wczoraj wyciągnołem wtyczkę od silnika i bezpiecznik nowy to zaczeły dzałać tylna wycieraczka i spryskiwacze .
Sprubowałem podłączyć ponownie tą wtyczkę od przednich wycieraczek i bezpiecznika nie spaliło i zaczeło działać poprawnie hmmmm . Ucieszyłem się że działa lecz nie na długo z rana wchodzę do auta przekręcam kluczyk i pstryk nie działą wycieraczka ani przednia ani tylna i spryskiwacz też nie Proszę o pomoc co tu może być nie tak czy silnik przedni od wycieraczek ? lecz działał po wymianie i podłączeniu wtyczki a rano już nie
Po uruchomieniu silnika podawane jest zasilanie na wycieraczki celem ustawienia ich w pozycji spoczynkowej. Dlatego po wymianie bezpiecznika jest dobrze, ale gdybyś uruchomił wycieraczki, bezpiecznik z pewnością by się przepalił.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2014, 21:10 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Kolego moim zdaniem zatarły ci się tulejki mechanizmu wycieraczek.
Poczytaj ten temat od początku i jeszcze ten http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Jest tam opisane co i jak.
Wymiana silnika i mechanizmu jest banalnie prosta.
Rozbierając zrób tylko sobie foto jak jest podpięty silnik z mechanizmem.
Poczytaj ten temat od początku i jeszcze ten http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Jest tam opisane co i jak.
Wymiana silnika i mechanizmu jest banalnie prosta.
Rozbierając zrób tylko sobie foto jak jest podpięty silnik z mechanizmem.
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
Kto testuje wycieraczki na SUCHEJ szybie, sugestie ? możesz je wyrzuciś i kup nowe ale wcześniej wyreguluj ramiona .kibic997 pisze:Wczoraj wieczorem jadąc do pracy jakies 6 km -ciagle uzywalem wycieraczek na SUCHEJ SZYBIE-działały doskonale,zadnych blokad i spotykania sie razem...
Sugestie jakieś?
czesiek_ze
Miałem ten sam problem. Zatarcie było na krzywce w mechaniżmie która zmiena kierunek wycieraczki pasażera. Mechanik po rozebraniu całego mechanizmu oczyścił pierścień i trzpień krzywki. Przesmarował i chodzi ok. Silnik się nie spali bo ma wył. termiczny.Janusz 123 pisze:Moje wycieraczki znów coraz wolniej "chodzą". Przesmarowanie całego mechanizmu pomaga tylko na jakiś czas.Najlepiej byłoby wymienić na nowe ale ta cena...
Koszt 50 pln
Witam, po mroźnym poranku nie działa mi 1 bieg (przerywany) wycieraczek. Więcej widać na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=qtiKIQiQHnA
Coś z elektryką czy silniczek padł?
https://www.youtube.com/watch?v=qtiKIQiQHnA
Coś z elektryką czy silniczek padł?