Wac pisze:Witam
Jestem nowy na forum i zdziwiło mnie, że nie mogę założyć nowego tematu bo nie mam dostępu.
Szukałem na forum informacji o rozmiarze koła dojazdowego ale nie znalazłem nic konkretnego. To, że są 15 lub calowe to wiedziałem już wcześniej.
Letnie koła mam w rozmiarze 205/55R16 a zimowe 195/65R15. Według mnie dojazdówka powinna mieć rozmiar 115/75R16 i było by ok, ale w sprzedaży są tylko w rozmiarze 115/70R15 i 115/70R16 i nie wiem którą z nich kupić. Obstawiam tą większą, bo błędy prędkościomierza nie przekroczą 3,5% na plus (koło jest mniejsze).
Jaką doradzacie dojazdówkę do takich kół jak moje, żeby była dobra zarówno do kół letnich jak i zimowych??
Czekam na odpowiedź
pozdrawiam
Wac
Koło dojazdowe do ZA
Moderator: Sebu$
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Koło dojazdowe do ZA
Na prośbę Kolegi:
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam,
chciałem zapytać o tą dojazdówkę, bo od kilku dni auto zagazowane i chciałbym się pozbyć z bagażnika pełnowymiarowego zapasu- tym bardziej, ze felga okrutnie skorodowana a opona trzynastą wiosnę przeżyła.
Otóż w kilku miejscach znalazłem informację, że właśnie dedykowana dojazdówka do Zafiry to 115/70R16. Tak na szybko licząc takie koło na ok 56,5cm średnicy.
Pełnowymiarowe koło 195/65R15 ma ok 64 cm średnicy - różnica 7,5cm wydaje się gigantyczna. Wiem, żeto tylko dojazdówka na max kilka km i max 80km/h, ale mam jednak wrażenie, że taka różnica spowoduje niestabilność auta podczas postoju, a co dopiero podczas jazdy.
Zakładał ktoś już tą dojazdówkę do swojej Zafiry i może mnie wyprowadzić z błędnego zapewne myślenia?
Pozdrawiam
Robert
chciałem zapytać o tą dojazdówkę, bo od kilku dni auto zagazowane i chciałbym się pozbyć z bagażnika pełnowymiarowego zapasu- tym bardziej, ze felga okrutnie skorodowana a opona trzynastą wiosnę przeżyła.
Otóż w kilku miejscach znalazłem informację, że właśnie dedykowana dojazdówka do Zafiry to 115/70R16. Tak na szybko licząc takie koło na ok 56,5cm średnicy.
Pełnowymiarowe koło 195/65R15 ma ok 64 cm średnicy - różnica 7,5cm wydaje się gigantyczna. Wiem, żeto tylko dojazdówka na max kilka km i max 80km/h, ale mam jednak wrażenie, że taka różnica spowoduje niestabilność auta podczas postoju, a co dopiero podczas jazdy.
Zakładał ktoś już tą dojazdówkę do swojej Zafiry i może mnie wyprowadzić z błędnego zapewne myślenia?
Pozdrawiam
Robert
Podpinam się pod temat. Mnie również denerwuje zapas w miejscu 7 fotela i planuję zakup dojazdówki ale nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnych informacji na temat jej właściwego rozmiaru. Mój zapas to 195/65/15. Być może któryś z forumowiczów ma auto oryginalnie wyposażone w takie koło i mógłby podać jego wielkość i producenta
Witam,
Do swojej zafira a zamontowałem gaz butle mam pod samochodem a koło w bagażniku. Wszystko jest ok do póki chce rozłożyć ostatnie fotele. Brak miejsca na koło . Co radzicie. Zestaw naprawczy czy koło dojazdowe. Czy dojazdowka mieści się na stojąco za trzecim rzędem siedzeń ?
Pozdrawiam
Do swojej zafira a zamontowałem gaz butle mam pod samochodem a koło w bagażniku. Wszystko jest ok do póki chce rozłożyć ostatnie fotele. Brak miejsca na koło . Co radzicie. Zestaw naprawczy czy koło dojazdowe. Czy dojazdowka mieści się na stojąco za trzecim rzędem siedzeń ?
Pozdrawiam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
raczej koło niż zestawkrzysiekp81 pisze:Witam,
Pozdrawiam
cns80 pisze:W ZB nie. Tzn mieści się ale roleta jest sztucznie naciągnięta do góry i będzie się szarpała krawędź.
Giełdafirek pisze:Sprawdzone - w ZA jest podobna sytuacja jak w młodszej siostrze na mus się miesci ale nie wyglada to super..
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.