Follow Me Home w ZA

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
Follow Me Home w ZA

#1 Post autor: oki »

Chciałbym zaprezentować kolejny moduł mojego projektu, który zamontowałem u siebie i realizuje funkcję Follow Me Home.

Dla mniej wtajemniczonych wyjaśniam jak to działa.
Wychodząc z auta po ciemku przyciągamy na sekundę manetkę świateł długich (Blinda) i w ten sposób zapalamy światła na zaprogramowany czas 25s co umożliwia nam oddalenie się od auta korzystając z oświetlenia samochodu.
Opcjonalnie jest możliwość dopięcia na stałe centralnego zamka gdzie przy jego współpracy możemy np. zapalać oświetlenie po otwarciu lub zamknięciu zamków już z pewnej odległości.
Układ nie działa po włączeniu zapłonu i natychmiast przestaje działać jeśli potrzebujemy np. jechać przed upływem wymaganego czasu zwłoki.

Układ zaprojektowałem z kilkoma opcjami podłączenia; przy minimalnej ilości połączeń i podstawowej konfiguracji są to TYLKO TRZY PRZEWODY (jako ciekawostka to układ nie posiada nawet fizycznego podłączenia do masy:)
Dzięki możliwości sprytnego skonfigurowania jednego wyjścia pełni on również funkcję wejścia co upraszcza podłączenie.
Tak samo sygnał włączenia zapłonu jest wykorzystany podwójnie.
Wielkość samego urządzenia to 4 cm x 4,5cm x 2,5cm co przy jego małych wymiarach umożliwia łatwiejsze schowanie.
Układ jest uniwersalny i umożliwia podłączenie do większości pojazdów.

Obrazek

W układzie dostępne są następujące podłączenia które można sobie dowolnie wykorzystać według własnych preferencji:
- Trzy wejścia sterowane +12V tylko impuls
1. np. mignięcie długimi lub z jakiegoś innego przełącznika chwilowego podającego +12V
2. dodatkowe wejście + ; zaryglowanie centralnego zamka
3. dodatkowe wejście + ; odryglowanie centralnego zamka
- Jedno wejście wyzwalania masą np. z układu multimetru od sterowania oświetleniem wnętrza lub z włącznika drzwi.
4. wyjście sterujące wysoko prądowe +12V o czasie 25s gdzie mamy dodatkowo możliwość regulacji czasu, możemy go ustawić w pewnym zakresie według swoich upodobań.
Wyjście to możemy dowolnie podłączyć np. pod światła mijania lub przeciwmgielne kierunki etc.(obciążenie MAX 16A lub 2 x 8A)
5. wejście +12V po stacyjce (układ nie działa po włączeniu zapłonu i natychmiast przestaje działać jeśli potrzebujemy np. jechać)
6. wejście zasilania stałego +12V

Filmik jak to działa http://youtu.be/aIsSz_MXMgw

Materiał dydaktyczny oraz zdjęcia, zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych i Ustawą z dnia 8 lipca 2010 r. o zmianie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, stanowią moją własność intelektualną. Wszelkie kopiowanie, udostępnianie bez mojej wiedzy stanowić będzie podstawę do wszczęcia postępowania sądowego.

oki
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, 22:20 przez oki, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek

#2 Post autor: Maciek »

Ciekawa sprawa, ale Ty udostępniasz dokładny opis tego urządzonka, sprzedajesz je, czy jak?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#3 Post autor: Bodek »

W ZB działa rewelacyjnie - fajna rzecz, mała, a cieszy.

PS. tekst o prawach autorskich coś mi przypomina - nie do końca dobrego ;)
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: Tunio999 »

Jestem pod wrażeniem :D Fajny bajer!!! a ile takie coś kosztuje??
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
#5 Post autor: oki »

Bodek, napisałem to po to aby za chwilę całe Alledrogo tym nie sprzedawało wiadomo o co chodzi, dla tego też nie umieściłem schematu i innych opisów.

Nie myśłem o sprzedawaniu, ale na temat jestem otwarty.
Mogę podjąć się zrobienia takich układów jeśli ktoś ma na to ochotę, skalkuluję wycenę i dla kącika można zrobić projekt grupowy nie wiem czy tutaj czy na PW żeby nie było bałaganu.

Jesli kogoś interesują takie dodatki, to mam u siebie zrobiony moduł 3x kierunkowskazów
jak też moduł K59
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#6 Post autor: Bodek »

W każdym razie - szacunek - fajna rzecz i dobry kierunek na modyfikacje :!: Popieram
kamil12luty

#7 Post autor: kamil12luty »

w zafirze A(1.8) w skrzynce za akumulatorem jest bezpiecznik w którym prad znika po ok 30sek po zgaszeniu samochodu a pojawia sie po właczeniu zapłonu. Podłączasz pod niego halogeny lub inne światła ( w moim przypadku były to dzienne ledy ) pod przekaźnik i masz funkcje Follow Me Hom. Dla mnie funkcja kompletnie nie potrzebna gdyż auto stoji w dobrze oświetlonym miejscu i ją odłączyłem.
Obrazek
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
#8 Post autor: oki »

Kamil12luty pytanie, co da podłączenie pod ten bezpiecznik halogenów?
Będą zawsze włączone aż do tych 30s po zapłonie nie zależnie od tego czy potrzebujemy je czy nie.
Po drugie nie rozważam czy to jest potrzebne akurat dla ciebie czy nie, ja sobie załozyłem i się z tego cieszę po to jest ten dział aby opisać swoje modyfikacje.
kamil12luty

#9 Post autor: kamil12luty »

nie bede zawsze właczone zakładasz drugi przekazniki taki jak do dziennych zeby je wyłaczał
http://allegro.pl/automatyczny-wylaczni ... 53729.html
http://allegro.pl/automat-kontroler-wla ... 60373.html

Weż wyluzuj, napisałes ze jakis moduł sobie zrobiłes a ja napisałem ze to samo można zrobić przekażnikami za 5zł. Ten dział własnie je od tego aby podzielic sie swoimi modyfikacjami i aby je jeszcze bardziej ulepszać i aby każdy mogł je zrobić
oldstar36

#10 Post autor: oldstar36 »

[quote="oki"]Chciałbym zaprezentować kolejny moduł mojego projektu, który zamontowałem u siebie i realizuje funkcję Follow Me Home.

Dla mniej wtajemniczonych wyjaśniam jak to działa.
Wychodząc z auta po ciemku przyciągamy na sekundę manetkę świateł długich (Blinda) i w ten sposób zapalamy światła na zaprogramowany czas 25s co umożliwia nam oddalenie się od auta korzystając z oświetlenia samochodu.
Opcjonalnie jest możliwość dopięcia na stałe centralnego zamka gdzie przy jego współpracy możemy np. zapalać oświetlenie po otwarciu lub zamknięciu zamków już z pewnej odległości.
Układ nie działa po włączeniu zapłonu i natychmiast przestaje działać jeśli potrzebujemy np. jechać przed upływem wymaganego czasu zwłoki.

Witam mam Zafcie B czy taki moduł w mojej ZB będzie działał przy otwieraniu lub zamknięciu???? jak tak to gdzie można go kupić :lol:
jozek

#11 Post autor: jozek »

kolego oldstar36 proszę nie pisać na zielono :zolta:
oldstar36

#12 Post autor: oldstar36 »

sorrki ale to jest cytat oki i jakośmi się tak skopiowało a czemu mam nie pisać na zielono
kamil12luty

#13 Post autor: kamil12luty »

jozek pisze:kolego oldstar36 proszę nie pisać na zielono :zolta:
własnie przeczytałem cały regulamin pokarz mi gdzie jest napisane ze nie można używać zielonego koloru ? !
adasko

#14 Post autor: adasko »

Koledzy nie kłociće sie ja tez ponawiam pytanie czy do Zofii B sie da to podlączyć??
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#15 Post autor: Bodek »

adasko pisze:Koledzy nie kłociće sie ja tez ponawiam pytanie czy do Zofii B sie da to podlączyć??
Tu masz temat o Zosi B - Follow - u mnie to jest i było.

Jak nie masz to pewnie się da.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”