Średnie spalanie 50 l/100 km ! po instalacji softu

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Piotr_K

Średnie spalanie 50 l/100 km ! po instalacji softu

#1 Post autor: Piotr_K »

Mam zafirę b 2006 rok silnik 1,9 cdti. Wgrałem nowy soft CD 70 4/4/2007 z polskim menu i lektorem do NAVI. Po tej zmianie oszlał mi komuter i pokazuje średnie spalanie na poziome średni ok 50 l/100km, a chwilowe dochodzi do 100. W realu nic się nie zmieniło , spalanie ok 5,6l. Dodam że wszystkie funkcję komutera sa sprawne. Soft wgrywałem ze 3x i za każdym razem jest to samo. Czy ktoś może mi pomóc?

Awatar użytkownika
Kacperuch
Zafiromaniak
Imię: Kacper
Auto: Skoda
Model: Octavia2
Oznaczenie silnika: 19BKC

#2 Post autor: Kacperuch »

nie wiem jak Ci pomóc, ale mam pytanie, bo sobie też bym chciał wgrać, a nie daleko mieszkamy siebie. gdzie robiłeś to i za jaką kasę? co do problemu, może zgłosić się do wykonawcy? :>

Piotr_K

#3 Post autor: Piotr_K »

Robilem sam na sprawdzonym sofcie i wszystko oprócz spalania jest ok: Navi po polsku, mapa polski działa.

Może ktoś jednak wie w czym jest problem?

shaqal
Bywalec
Model:

#4 Post autor: shaqal »

Odłacz na pare chwil akumulator.
!!! Diagnostyka: Opel, Saab, Audi, VW, Seat, Skoda, Citroen, Peugeot, Renault, BMW - 692 226 016 !!!

Piotr_K

#5 Post autor: Piotr_K »

shaqal pisze:Odłacz na pare chwil akumulator.
Nie działa. Nadal jest to samo.

shaqal
Bywalec
Model:

#6 Post autor: shaqal »

W takim razie pozostaje podłączenie pod kompa, może jakims cudem indeks w ekranie sie zmienił.
!!! Diagnostyka: Opel, Saab, Audi, VW, Seat, Skoda, Citroen, Peugeot, Renault, BMW - 692 226 016 !!!

Piotr_K

#7 Post autor: Piotr_K »

shaqal pisze:W takim razie pozostaje podłączenie pod kompa, może jakims cudem indeks w ekranie sie zmienił.

Sprawdzę to. Dzięki.
Ktoś mi napisał że może to być wina DPF'a zatkany, lub nie do końca wypalony. Co myślicie?

shaqal
Bywalec
Model:

#8 Post autor: shaqal »

Piotr_K pisze:
shaqal pisze:W takim razie pozostaje podłączenie pod kompa, może jakims cudem indeks w ekranie sie zmienił.

Sprawdzę to. Dzięki.
Ktoś mi napisał że może to być wina DPF'a zatkany, lub nie do końca wypalony. Co myślicie?
Wątpie żeby dpf mial na to wplyw.

Krisss95

#9 Post autor: Krisss95 »

Słuchaj z tyłu w bagażniku masz taką większą kostkę, pod pokrywą w bezpiecznikach. Odłącz ją poczekaj z 5min. następnie podłącz odpal Zoche i niech z 10min. pochodzi na wolnych Pamiętaj, aby nie dodawać gazu w ogóle. Sprawdzona metoda.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, 19:16 przez Krisss95, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#10 Post autor: Mattai »

A wątek dotyczący tego problemu (zmiana softu) nie wyjaśnił sprawy?

Względnie lekcja na opel24...
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”