Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji
Moderator: Sebu$
Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji
A to w Zafirach w ogóle jest taka opcja jak 2-strefowa klima?
Ostatnio zmieniony 19 sie 2011, 20:22 przez cbm80, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak na marginesie ta cala 2-strefowa klima to wielka sciema. Podobnie klimatronik. Coz z tego, ze sobie ustawiam stala temperature, skoro jesli czuje, ze jest mi za cieplo lub za zimno musze sobie recznie przestawiac temperature czy sile nawiewu (jesli auto mi nie odpowiada). Moim zdaniem do normalnego uzytku wystarczy opcja manualna, bo i tak zawsze trzeba cos przestawiac gdy zmieniaja sie warunki pracy klimy. Cala ta automatyka pomaga zdaje sie tylko w celu wymiany nieswiezego powietrza, chociaz prawde mowiac nie wiem dokladnie jak dokladnie dziala ten czujnik pod szyba.
Natomiast co do Zafiry i innych minivanow - tutaj przydalaby sie faktycznie 2-strefowa regulacja temperatury, ale na zasadzie przod-tyl jak to jest w duzych vanach, a nie lewo-prawo jak to typowo sie robi w samochodach klasy sredniej.
Natomiast co do Zafiry i innych minivanow - tutaj przydalaby sie faktycznie 2-strefowa regulacja temperatury, ale na zasadzie przod-tyl jak to jest w duzych vanach, a nie lewo-prawo jak to typowo sie robi w samochodach klasy sredniej.
jesli mowisz o dodatkowej kratce nawiewu pomiedzy przednimi siedzeniami - tak by szlo powietrze na pasazerow z tylu to ja mam, ale czy to cos daje nie wiem bo jeszcze nie doszedlem kiedy wieje wiecej a kiedy mniejMaciek pisze:Ale niestety nie jest to "inna strefa" klimatyzacji, t
mam tzw. klimatronik i fajny to bajer nic wiecej
roznica pomiedzy manualem (albo polautomatem) a climatronikiem jest taka ze manual ustawiasz tylko stopien chlodzenia (bez mozliwosci ustawienia temp) w polautomacie wieje z zadana temperatura a climatronic dostosowywuje sile i temp nawiewu tak aby osiagnac zadana temp we wnetrzu auta. do tego dochodzi jeszcze czujnik naslonecznienia auta.cbm80 pisze:ak na marginesie ta cala 2-strefowa klima to wielka sciema.
inna sprawa ze czesto climatronic dziala ze szkoda gadac i czasem lepiej zamowic manuala- tak jest w fordzie - manual w focusie dziala o niebo lepiej niz climatronic w mondeo
a tak wogole przydalaby sie klima 3 strefowa - lewo prawo i tyl + nawiewy na 3 rzad siedzen
mówiąc o tej kratce to ona u mnie zawsze słabo wieje :p i z tego co czytałem to wiele osób ma ten sam problem. ale Maciek mówi o specjalnych wylotach montowanych z tyłu i jak się nie mylę to chyba raczej u góry (sufit?) - tez widziałem tylko w instrukcji.kicaj pisze:jesli mowisz o dodatkowej kratce nawiewu pomiedzy przednimi siedzeniami - tak by szlo powietrze na pasazerow z tylu to ja mam, ale czy to cos daje nie wiem bo jeszcze nie doszedlem kiedy wieje wiecej a kiedy mniej
do klimy to chyba jest jeszcze wylot pod siedzeniami kierowcy i pasażera, bynajmniej na to mi wygląda
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Hmm to pod szybą to jest czujnik nasłonecznienia i temperatury wnętrza.
Dlatego nie zawsze "czuje" to samo co kierowca i trzeba regulować temperaturę klimatronica.
Ta dodatkowa wentylacja idzie z sufitu - z instrukcji zrozumiałem, że na 3, ostatni rząd siedzeń. Ale bajer dostępny jest tylko przy manualu i tylko w instrukcji... ?
Pozdr.
M.
Dlatego nie zawsze "czuje" to samo co kierowca i trzeba regulować temperaturę klimatronica.
Ta dodatkowa wentylacja idzie z sufitu - z instrukcji zrozumiałem, że na 3, ostatni rząd siedzeń. Ale bajer dostępny jest tylko przy manualu i tylko w instrukcji... ?
Pozdr.
M.
W brytyjskiej instrukcji ta wersja na tyl jest rowniez dostepna z climatronikiem.
Niestety chyba bez opcji ogrzewania tylka na przednich fotelach, bo przelacznik i pokretlo zajmuja 2 skrajne pozycje, tam gdzie normalnie jest regulacja grzania foteli.
Co do naslonecznienia to nie wiem jak ten czujnik dziala, bo nie ma tam zadnej fotodiody czy fotorezystora. Bede musial kiedys w lecie to troche pooszukiwac
Niestety chyba bez opcji ogrzewania tylka na przednich fotelach, bo przelacznik i pokretlo zajmuja 2 skrajne pozycje, tam gdzie normalnie jest regulacja grzania foteli.
Co do naslonecznienia to nie wiem jak ten czujnik dziala, bo nie ma tam zadnej fotodiody czy fotorezystora. Bede musial kiedys w lecie to troche pooszukiwac
Czesc!!! Koledzy mam taki problem w swojej zafirce, a mianowicie po wlaczeniu klimatronica i ustawieniu temperatury np. 23 stopnie to napoczatku jest taka temperatura do jakis 20- 30 minut. Po tym czasie z nawiewow wylatuje chlodniejsze powietrze o jakies 2-3 stopnie. co moze byc tego przyczyna??? Po wyłączeniu klimatyzacji i odczekaniu paru minut znowu grzeje 23 stopnie a pozniej chlodniej. Prosze o podpowiedzi co moglo pojsc???