Samo włącza się ogrzewanie tylniej szyby

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
biedrona

Samo włącza się ogrzewanie tylniej szyby

#1 Post autor: biedrona »

Witajcie Mam pytanie do was Otóż dzis zauważyłem że jak wciskam hamulec i to zapala się kontrolka ogrzewania tylniej szyby Jak puszcze hamulec to kontrolka sama gasnie Mogę też sam wyłączyć ogrzewanie poprzez przycis Dodam że mam klimatronic i włąsnie na tym wyświetlaczu pojawia sie ten znaczek o ogrzewaniu Wczesniej takich rzeczy nie było Dodam jeszcze że wczoraj odpinałem akumulator do ładowania ale niestety nie naładowałem bo mój prostownik a w zasadzie amperomierz pokazał 0 Jak pomierzyłem miernikiem napiećie na aku to przy zgaszonym silniku było 12,6 a jak silnik pracował to było 13,9 Jak myslicie co jest grane z tą kontrolką od ogrzewania Poradzcie coć i pomóżcie bo nie wiem co mam robić i się martwie tym zdarzeniem Pozdrawiam i dziękuję
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

cyt: "Sprawdź wiązkę w tylnej klapie. Prawdopodobnie masz przerwany kabel masowy".
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#3 Post autor: Mattai »

W moim przypadku przyczyną jest - usterka przetarcie/nadtopienie/skruszenie izolacji okablowania, zwarcie kilku linii.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”