No i problemy - P0170, P0302, P0304, P0301

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Przemo1977

No i problemy - P0170, P0302, P0304, P0301

#1 Post autor: Przemo1977 »

Witam wszystkich Niedawno stałem śię posiadaczem wymarzonej zośki 1,8 125 km automat Fura bajka zakupiona u pewnego i sprawdzonego człowieka,ale po kolei wracam nią do pokonania 300 km jedzie sie super nagle gong zaczyna mrugać kontrolka oleju Staję autko wyłączam sprawdzam poziom - ok odpalam nie ma kontrolki za około 100 km w pędzel znowu to samo.patrzę na wskażnik temperatury a on blisko 1 kreski ale zimno jest jak diabli -10 st , dziwne powinien trzymać równo w/g mnie przy 90 ( termostat walnięty?),światła se lekko migoczą -( alternator?) i na tablicy i na jezdnych . Na drugi dzień jadę na wymianę oleju zalałem 10w40 mobil poprzedni czarny jak diabli. Jadę ogień i nagle kontrolka silnika i brak mocy, jadę więc do kumpla podpina kompa a tam wypadanie zapłonu na drugim cylindrze dodatkowo jakieś błędy abs i przepustnicy No i mam swój wymarzony samochód Czyżby gong? Proszę o opinie i wyrozumiałość
Ostatnio zmieniony 28 paź 2017, 10:45 przez Przemo1977, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Nie znam się na tych błędach ale może warto zadzwonić do tego sprzedającego i zapytać go , dlaczego sprzedał Ci niesprawne auto , niezgodnie z umową? Wiesz do czego zmierzam? Ano do tego ,że jeśli naprawa pochłonie znaczne koszta to spzredający powinien to pokryć. Pogadaj z nim , może warto...
Skasowany użytkownik 323

#3 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

A ja bym w pierwszej kolejności obadał cewkę zapłonową. Jak miałem z18xe to jej niesprawność powodowała wypadanie zapłonu i przy okazji błędy związane z przepustnicą i coś tam jeszcze lecz już nie pamiętam. Wtedy kupiłem valeo taką
Objawy identyczne. To jest dość częsta usterka w tych silnikach. Jak ją zdjąłem to były popękane gumy i było przebicie stąd wypadanie zapłonów. Zdejmij zobacz. Stawiam na cewkę.
Pozdrawiam
Skasowany użytkownik 8511

#4 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Kody błędów to podstawa, zczytaj kody w pierwszej kolejności, bo bez odczytania błędów, to jak wróżenie z fusów.
grzeszek007

#5 Post autor: grzeszek007 »

Proszę o pomoc.Otóż zakupiłem swoją zofię 2 miesiące temu i problem się nasilał ze spadającą temperaturą na dworze. Na tą chwilę bardzo ciężko pali brakuje jej mocy. Podpinałem u mechanika auto i za pierwszym wskazało wypadanie zapłonu, przepływomierz. Skasował pojeździłem parę dni i już nie było wypadania zapłonu ani przepływki tylko coś innego o czym nigdy nie słyszałem :/ Muszę dodać że gumki na przewodach były popękane i jeszcze że auto jak się rozgrzeje niema problemu z odpaleniem. Ładnie , równo pracuje ale mocy niema jak wcześniej. Proszę o naprowadzenie może miał ktoś taki objaw i pomoże bo nie chciałbym niepotrzebnie wydać kasy. Podaje link na YT nagrałem filmik jak się zachowuje zawsze to trwa ok 5min i już silnik pracuje równo. http://www.youtube.com/watch?v=q7y1befx ... e=youtu.be
Maciek

#6 Post autor: Maciek »

A Ty masz w ogóle paliwo?

Podaj nr błędu który się zapisał teraz w pamięci, nie opis tylko konkretny numer.
grzeszek007

#7 Post autor: grzeszek007 »

Mam akurat wtedy rezerwa się włączyła zawsze jest tak samo czy jest pełny bak czy nie. Co do błędów nie mogę nic powiedzieć bo za każdym razem musiałbym jechać do mechanika a to za każdym razem 50zł myślałem że może po tym filmiku coś ktoś pomoże... :( musze zamówić sobie na swoje potrzeby
Maciek

#8 Post autor: Maciek »

Zamów najprostszy kabel za 50 na allegro i nie będziesz się musiał po mechanikach wozić... tak po filmiku to ciężko ;)
grzeszek007

#9 Post autor: grzeszek007 »

Maciek pisze:Zamów najprostszy kabel za 50 na allegro i nie będziesz się musiał po mechanikach wozić... tak po filmiku to ciężko ;)
ok zamówię odczytam kody i coś wiecej napisze

[ Dodano: Czw Sty 31, 2013 16:01 ]
Ok Panowie to wiec tak. Zakupiłem kabel, podłączyłem i wyskoczyły takie błędy:
P0170- korekcja dawki paliwa na bloku cylindrów nr1
P0301- wypadanie zaplonu cylinder nr1
P0302- wypadanie zaplonu cylinder nr 2
P0304- wypadanie zaplonu cylinder nr 4
Czyżby zewka zapłonowa? Proszę o podpowiedź

#10 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

grzeszek007 pisze:Proszę o pomoc.Otóż zakupiłem swoją zofię 2 miesiące temu i problem się nasilał ze spadającą temperaturą na dworze. Na tą chwilę bardzo ciężko pali brakuje jej mocy. Podpinałem u mechanika auto i za pierwszym wskazało wypadanie zapłonu, przepływomierz. Skasował pojeździłem parę dni i już nie było wypadania zapłonu ani przepływki tylko coś innego o czym nigdy nie słyszałem :/ Muszę dodać że gumki na przewodach były popękane i jeszcze że auto jak się rozgrzeje niema problemu z odpaleniem. Ładnie , równo pracuje ale mocy niema jak wcześniej. Proszę o naprowadzenie może miał ktoś taki objaw i pomoże bo nie chciałbym niepotrzebnie wydać kasy. Podaje link na YT nagrałem filmik jak się zachowuje zawsze to trwa ok 5min i już silnik pracuje równo. http://www.youtube.com/watch?v=q7y1befx ... e=youtu.be
Sprawdź podciśnienie czy wężyk nie zsunął się z przepustnicy,trudno to zauważyć ,ponieważ ten wężyk jest z tyłu przepustnicy,często zdarza się,że przewodzik spada podczas wymiany filtra powietrza.
grzeszek007

#11 Post autor: grzeszek007 »

wszystkie wężyki są na swoim miejscu :/ po skasowaniu błędów wyskakuje tylko bląd 170
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#12 Post autor: SD72 »

Mialem dokladnie to samo i powodem bylo to co napisal pioneet. Odkrec gorna oslone i sprawdz dokladnie cienki wezyk na przepustnicy . ciezko go zobaczyc ale wyczujesz reka .
grzeszek007

#13 Post autor: grzeszek007 »

niestety dziś sprawdziłem i wszystkie węże są na miejscu sprawdzałem kilkukrotnie wszystko jest ok może jeszcze jakieś podpowiedzi?

#14 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

grzeszek007 pisze:wszystkie wężyki są na swoim miejscu :/ po skasowaniu błędów wyskakuje tylko bląd 170
Dzisiaj pojawił się ponownie i u mnie ten sam błąd, myślałem,że to wina instalacji gazowej ale gazownik twierdzi ,że wszystko z gazem w porzadku.Cewka była podmieniona na nową, przeplywomierz również,sonda lambda też była sprawdzana i jest ok., nie mam pomysłu jaka może być przyczyna.
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#15 Post autor: firek »

Przemo1977, proponowałymbym posprawdzać wszystkie masy w samochodzie (mrugające światła itp. wskazuja na problemy z doładowaniem) z głównym naciskiem na te na aku i na silniku(główna masa jest przykręcona do rozrusznika).
W związku że bez kanału lub podnośnika może być problem z dostaniem sie do niej to można zastosować rozwiązanie zastepczę prowadząć masę z silnika bezpośrednio na nadwozie(oczywiście gruby kabel z oczkami bądż plecioneczka(10pln-ów) taka jak spotyka sie w ASTRACH G).-mam tak u siebie zrobione profilaktycznie po przebojach z Zosia zaraz po zakupie.

[ Dodano: Sro Lut 06, 2013 19:29 ]
pioneet, jesli gazownik mówi że z instalka jest OK to na przekór jemu należałoby kilka dni pojeżdzic na PB i zobaczyć czy błąd pojawi się ponownie jesli nie to jednak będzie coś z LPG>>>>>
Najczęściej P0170 wyskakuje przy ubogiej mieszance....-niestety z reguły nie zapisuje TZW ramek i nie wiadomo w jakim zakresie obrotów i obciążeń jest problem.
A do pojawienia nieraz wystarczy jedno tankowanie na nawet renomowanej stacj
-miałem ostatnio podobny problem po zatankowaniu na stacji markowej obok Lubelskiego OLIMPU(na szczęście niewielka ilość)- zmana stacji na swoja sprawdzona i nie ma problemu....:P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”