No i problemy - P0170, P0302, P0304, P0301
Moderator: Sebu$
-
Przemo1977
No i problemy - P0170, P0302, P0304, P0301
Witam wszystkich Niedawno stałem śię posiadaczem wymarzonej zośki 1,8 125 km automat Fura bajka zakupiona u pewnego i sprawdzonego człowieka,ale po kolei wracam nią do pokonania 300 km jedzie sie super nagle gong zaczyna mrugać kontrolka oleju Staję autko wyłączam sprawdzam poziom - ok odpalam nie ma kontrolki za około 100 km w pędzel znowu to samo.patrzę na wskażnik temperatury a on blisko 1 kreski ale zimno jest jak diabli -10 st , dziwne powinien trzymać równo w/g mnie przy 90 ( termostat walnięty?),światła se lekko migoczą -( alternator?) i na tablicy i na jezdnych . Na drugi dzień jadę na wymianę oleju zalałem 10w40 mobil poprzedni czarny jak diabli. Jadę ogień i nagle kontrolka silnika i brak mocy, jadę więc do kumpla podpina kompa a tam wypadanie zapłonu na drugim cylindrze dodatkowo jakieś błędy abs i przepustnicy No i mam swój wymarzony samochód Czyżby gong? Proszę o opinie i wyrozumiałość
Ostatnio zmieniony 28 paź 2017, 10:45 przez Przemo1977, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Skasowany użytkownik 6483
-
Skasowany użytkownik 323
A ja bym w pierwszej kolejności obadał cewkę zapłonową. Jak miałem z18xe to jej niesprawność powodowała wypadanie zapłonu i przy okazji błędy związane z przepustnicą i coś tam jeszcze lecz już nie pamiętam. Wtedy kupiłem valeo taką
Objawy identyczne. To jest dość częsta usterka w tych silnikach. Jak ją zdjąłem to były popękane gumy i było przebicie stąd wypadanie zapłonów. Zdejmij zobacz. Stawiam na cewkę.
Pozdrawiam
Objawy identyczne. To jest dość częsta usterka w tych silnikach. Jak ją zdjąłem to były popękane gumy i było przebicie stąd wypadanie zapłonów. Zdejmij zobacz. Stawiam na cewkę.
Pozdrawiam
-
Skasowany użytkownik 8511
-
grzeszek007
Proszę o pomoc.Otóż zakupiłem swoją zofię 2 miesiące temu i problem się nasilał ze spadającą temperaturą na dworze. Na tą chwilę bardzo ciężko pali brakuje jej mocy. Podpinałem u mechanika auto i za pierwszym wskazało wypadanie zapłonu, przepływomierz. Skasował pojeździłem parę dni i już nie było wypadania zapłonu ani przepływki tylko coś innego o czym nigdy nie słyszałem
Muszę dodać że gumki na przewodach były popękane i jeszcze że auto jak się rozgrzeje niema problemu z odpaleniem. Ładnie , równo pracuje ale mocy niema jak wcześniej. Proszę o naprowadzenie może miał ktoś taki objaw i pomoże bo nie chciałbym niepotrzebnie wydać kasy. Podaje link na YT nagrałem filmik jak się zachowuje zawsze to trwa ok 5min i już silnik pracuje równo. http://www.youtube.com/watch?v=q7y1befx ... e=youtu.be
-
Maciek
-
grzeszek007
-
Maciek
-
grzeszek007
ok zamówię odczytam kody i coś wiecej napiszeMaciek pisze:Zamów najprostszy kabel za 50 na allegro i nie będziesz się musiał po mechanikach wozić... tak po filmiku to ciężko
[ Dodano: Czw Sty 31, 2013 16:01 ]
Ok Panowie to wiec tak. Zakupiłem kabel, podłączyłem i wyskoczyły takie błędy:
P0170- korekcja dawki paliwa na bloku cylindrów nr1
P0301- wypadanie zaplonu cylinder nr1
P0302- wypadanie zaplonu cylinder nr 2
P0304- wypadanie zaplonu cylinder nr 4
Czyżby zewka zapłonowa? Proszę o podpowiedź
-
Sprawdź podciśnienie czy wężyk nie zsunął się z przepustnicy,trudno to zauważyć ,ponieważ ten wężyk jest z tyłu przepustnicy,często zdarza się,że przewodzik spada podczas wymiany filtra powietrza.grzeszek007 pisze:Proszę o pomoc.Otóż zakupiłem swoją zofię 2 miesiące temu i problem się nasilał ze spadającą temperaturą na dworze. Na tą chwilę bardzo ciężko pali brakuje jej mocy. Podpinałem u mechanika auto i za pierwszym wskazało wypadanie zapłonu, przepływomierz. Skasował pojeździłem parę dni i już nie było wypadania zapłonu ani przepływki tylko coś innego o czym nigdy nie słyszałemMuszę dodać że gumki na przewodach były popękane i jeszcze że auto jak się rozgrzeje niema problemu z odpaleniem. Ładnie , równo pracuje ale mocy niema jak wcześniej. Proszę o naprowadzenie może miał ktoś taki objaw i pomoże bo nie chciałbym niepotrzebnie wydać kasy. Podaje link na YT nagrałem filmik jak się zachowuje zawsze to trwa ok 5min i już silnik pracuje równo. http://www.youtube.com/watch?v=q7y1befx ... e=youtu.be
-
grzeszek007
-
grzeszek007
-
Dzisiaj pojawił się ponownie i u mnie ten sam błąd, myślałem,że to wina instalacji gazowej ale gazownik twierdzi ,że wszystko z gazem w porzadku.Cewka była podmieniona na nową, przeplywomierz również,sonda lambda też była sprawdzana i jest ok., nie mam pomysłu jaka może być przyczyna.grzeszek007 pisze:wszystkie wężyki są na swoim miejscupo skasowaniu błędów wyskakuje tylko bląd 170
-
firek
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Przemo1977, proponowałymbym posprawdzać wszystkie masy w samochodzie (mrugające światła itp. wskazuja na problemy z doładowaniem) z głównym naciskiem na te na aku i na silniku(główna masa jest przykręcona do rozrusznika).
W związku że bez kanału lub podnośnika może być problem z dostaniem sie do niej to można zastosować rozwiązanie zastepczę prowadząć masę z silnika bezpośrednio na nadwozie(oczywiście gruby kabel z oczkami bądż plecioneczka(10pln-ów) taka jak spotyka sie w ASTRACH G).-mam tak u siebie zrobione profilaktycznie po przebojach z Zosia zaraz po zakupie.
[ Dodano: Sro Lut 06, 2013 19:29 ]
pioneet, jesli gazownik mówi że z instalka jest OK to na przekór jemu należałoby kilka dni pojeżdzic na PB i zobaczyć czy błąd pojawi się ponownie jesli nie to jednak będzie coś z LPG>>>>>
Najczęściej P0170 wyskakuje przy ubogiej mieszance....-niestety z reguły nie zapisuje TZW ramek i nie wiadomo w jakim zakresie obrotów i obciążeń jest problem.
A do pojawienia nieraz wystarczy jedno tankowanie na nawet renomowanej stacj
-miałem ostatnio podobny problem po zatankowaniu na stacji markowej obok Lubelskiego OLIMPU(na szczęście niewielka ilość)- zmana stacji na swoja sprawdzona i nie ma problemu....
W związku że bez kanału lub podnośnika może być problem z dostaniem sie do niej to można zastosować rozwiązanie zastepczę prowadząć masę z silnika bezpośrednio na nadwozie(oczywiście gruby kabel z oczkami bądż plecioneczka(10pln-ów) taka jak spotyka sie w ASTRACH G).-mam tak u siebie zrobione profilaktycznie po przebojach z Zosia zaraz po zakupie.
[ Dodano: Sro Lut 06, 2013 19:29 ]
pioneet, jesli gazownik mówi że z instalka jest OK to na przekór jemu należałoby kilka dni pojeżdzic na PB i zobaczyć czy błąd pojawi się ponownie jesli nie to jednak będzie coś z LPG>>>>>
Najczęściej P0170 wyskakuje przy ubogiej mieszance....-niestety z reguły nie zapisuje TZW ramek i nie wiadomo w jakim zakresie obrotów i obciążeń jest problem.
A do pojawienia nieraz wystarczy jedno tankowanie na nawet renomowanej stacj
-miałem ostatnio podobny problem po zatankowaniu na stacji markowej obok Lubelskiego OLIMPU(na szczęście niewielka ilość)- zmana stacji na swoja sprawdzona i nie ma problemu....