Jak Wam odpalają diesle w duże mrozy?
-
- Debiutant
- Imię: Ocean
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: B14NET
Jak Wam odpalają diesle w duże mrozy?
Witam. Proszę o odpowiedzi na pytanie jak w temacie. Ja borkam się z tym problemem odkąd kupiłem samochód. W zimę przy teperaturze już -4st, po nocy były problemy z odpaleniem, a zdarzało się również, że musiałem się ratować podpięciem do innego akumulatora. Za tą sytuację winiłem akumulator, który miał 6 lat. Wymieniłem na nowy, dużo lepszy, dobrej firmy (pojemność podobna, ale prąd rozruchowy prawie dwa razy większy - stary 400A nowy 750A). Myślałem, że teraz będzie odpalał "na dotyk". Problem rozwiązał się tylko częściowo. Ostatnio, rano, po 2-dniowym postoju, przy temp. zewn. -8st odpalił dopiero za 5-tym razem. Co może być tego przyczyną, jak to wyglądu u Was?
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Moja Zosia radzi sobie doskonale
Było wcześniej coś podobnego http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... zy&start=0
Było wcześniej coś podobnego http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... zy&start=0
Witam.Czyszczę wtryski LIQUI MOLY DODATEK DIESEL SPULUNG - Poszukaj na forum dokładnie opisane.Używam prewencyjnie w Zafirze .Na ok.5l ON - 0,5l.Jeśli Masz już jakieś problemy z autkiem lepiej działa sam środek zamiast ON.W Zafirze problemem jest podanie środka bezpośrednio do filtra.Działa cudnie.Podany bezpośrednio na pompę wtryskową w mercu brata uratował silnik przed wymianą.Auto przestało dymić ,nabrało mocy i zaczeło pięknie pracować.Polecam.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Moja aktualnie na jednej świecy (reszta urwana ale na szczęście autko już u mechaniora sie robi) tak do -5/6 odpala w miare - nawet sam jestem zdziwiony. 2 razy pogrzeje, pokrę i juz nawet sam mechanik zaskoczony - stwierdził ze zdrowy silnik i tego się trzymam
Tylko problem miałem jak w nocy było -10/15 to już musiałem sie posilić plakiem
Tylko problem miałem jak w nocy było -10/15 to już musiałem sie posilić plakiem
- marko
- Przeglądacz
- Imię: MAREK
- Auto: Opel Zafira C Automat
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Jak jest wszystko w porządku to nie powinno być żadnych problemów z odpaleniem a świec nie trzeba grzać dwa razy tylko poczekać chwilę dłużej po zgaśnięciu kontrolki i dopiero palić bo świece jeszcze grzeją po zgaśnięciu kontrolki.W tamtym roku przy -28 odpalał bez najmniejszych problemów a w tym roku zima łagodna
Marko