Blokujący się kluczyk w stacyjce

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
mr_andre

Blokujący się kluczyk w stacyjce

#1 Post autor: mr_andre »

Proszę o poradę, mam problem ze stacyjką w Zafirze. Gdy zgaszę silnik i chcę wyciągnąć kluczyk ze stacyjki napotykam opór, czyli jakby coś blokowało klucz. Muszę dopchnąć klucz do środka i trochę przekręcić mocniej jakbym gasił auto, w tedy klucz wychodzi. Wkładkę wyciągałem i smarowałem smarem grafitowym ale poprawy nie uzyskałem. Czy tę usterkę da się jakoś samemu naprawić?
Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

ja miałem podobny problem w mojej Zośce , zalałem wkład WD 40 i po kilku dniach , jak sie to rozprowadziło wewnątrz to zapomniałem o problemie. Podejrzewam ,że tam co jakis czas dochodzi do zabrudzenia piaskiem, papruchami itp i trzeba to smarować. Mnie sie udało bez problemu, Tobie również polecam ten preparat. tak na marginesie, to WD 40 to chyba wynaleziono właśnie dla naszych autek bo juz nie raz mnie poratował skutecznie (EGR) :piwo:
mr_andre

#3 Post autor: mr_andre »

Rozebrałem znów stacyjkę, tym razem dokładnie wypłukałem wkład stacyjki w benzynie pomagając sobie pędzelkiem, około 5 prazy ;) Po zamontowaniu wkładu stacyjka działa jak nowa, lekko przesmarowałem ją jeszcze smarem maszynowym. Dzięki za poświęcony czas.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”