Zafira B Nie odbijają kierunkowskazy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Rafał546

Zafira B Nie odbijają kierunkowskazy

#1 Post autor: Rafał546 »

mam problem,mianowicie przestały mi odbijać kierunki. generalnie sam jej popsułem.piszczala mi kierownica przy skrecaniu wiec wpadłem na pomysl i popryskalem 3in1 cos jak wd-40. przestało piszczeć ale kierunki przestały odbijać.rozebrałem kolumnę i popryskałem preparatem do czyszczenia i odtłuszczania elektroniki. działało wszystko przez pare dni ale znowu przestało działac. jakieś pomysły co jeszcze moge zrobic? gdzieś wyczytałem że trzeba sciagnąć kierownice i wyczyscić dokładnie styki.cieżko sciąga się kierownicę?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2016, 19:13 przez Rafał546, łącznie zmieniany 1 raz.
marpier

#2 Post autor: marpier »

Koledzy
Czy kontrolka trakcji jest powiązana z kierunkami?
Po wymianie dwu masy zapalił sie czek i kontrolka trakcji, malo tego kierunkowskazy przestały samoczynnie odbijać.
Brakuje mi slów na tego mechanika :?
Flora

#3 Post autor: Flora »

Kierunki nie odbijają przy braku kalibracji kąta skrętu w CIMie. Sprawdź jakie masz błędy, bo problemów jest kilka.
Skasowany użytkownik 6483

#4 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego, mnie ta przypadłość równiez spotkała jakis czas temu. mam na mysli kierunkowskazy. Wyjmowali mi skrzynie , wypieli kolumne kierowniczą i sie zaczęło. Okazało sie ,że kierownica okręciła sie o jeden obrót i juz kąt skrętu nie współgrał z CIMem. Musiałem to skalibrować, kumple sie namęczył ale dał radę . tak więc podejrzewam ,że i u Ciebie stało sie podobnie :|
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”