Radio car 300

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
mocnejasne

Radio car 300

#1 Post autor: mocnejasne »

Witam posiadam radio car 300 i kierownice wielofunkcyjna, tzn sterowanie radia z kierwonicy. Jednak jest maly problem bo sterowanie nie dziala. Czy wina jest jakis przekaznik, itp czy jednak zly model radia. Ktos mi powiedzial ze radio powinno byc car 500, co Wy na to koledzy i kolezanki.
GOTI

#2 Post autor: GOTI »

mocnejasne

#3 Post autor: mocnejasne »

GOTI nie o to mi chodzi mam blaupunkta car 300 i podobno nie jest kompatybilne z kierownica wielofunkcyjna. W sumie nie wiem ile w tym prawdy. Czy bie potrzeba nowszego modelu.
GOTI

#4 Post autor: GOTI »

Sprawdź jakie powinieneś mieć oryginalnie radio.
Skoro masz sterowanie, które jednak "nie działa" rozpoczął bym właśnie od tego.

Na forum jest temat dotyczący właśnie sterowania nieoryginalnym radiem oraz z jakimi modelami jest kompatybilne sterowanie ;)
mocnejasne

#5 Post autor: mocnejasne »

GOTI wedlug VIN'u mam blaupunkta car 300 i takie wlasnie posiadam lecz czytalem ze nie obsluguje tego sterowanie z kierownicy. Tylko czy to prawda. A co najczesciej sie psuje w sterowaniu, umiesz okreslic dokladnie??
GOTI

#6 Post autor: GOTI »

Tutaj masz właściwy temat:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... kierownicy

Wynika z niego, że CAR300 nie obsługuje sterowania z kierownicy ;)
Może poprzedni właściciel wymieniał kierownice i założył właśnie ze sterowaniem...
mocnejasne

#7 Post autor: mocnejasne »

GOTI no wlasnie zastanawialem sie nad tym, ok popatrze co i jak, dzieki za pomoc, pozdrawiam.
Onemanband

#8 Post autor: Onemanband »

Witam. Podłączę się do tematu. Wyjąłem Car 300 i wsunąłem SONY CDX-GT427UE. Radio wyłącza się po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i niestety resetuje - zapomina zapamiętane stacje, ustawienia (zegar, EQ, Loud ON/OFF, itp), a także co i w którym miejscu ostatnio grało. W poprzednim aucie takie coś zdarzało sie po odpięciu akumulatora - wniosek: Sony musi być cały czas "pod napięciem". W aucie nie ma sterowania z kierownicy ani komputera pokładowego. Znalazłem w kostkach radia Zafiry dwa kable +12V. Jeden cały czas "pod napięciem" (czerwony - dolna kostka), drugi tylko po stacyjce (żółty - górna kostka). Połączyłem je i radio włączone jest cały czas (można je wyłączyć dedykowanym przyciskiem OFF samego radia). Jest OK! Ale nie do końca. Ukazały się inne problemy:
1) Wyświetlacz auta pokazuje zegar i temperaturę cały czas, gdy radio włączone, ale datę tylko gdy jako źródło dźwięku ustawione jest radio. Przy aux, CD lub usb data (dolna linijka wyświetlacza tam gdzie pokazywał RDS z Car 300) gaśnie, nie wyświetla nic. Można przeżyć! :|
2) Przy otwarciu drzwi brzęczy alarm (nie mylić z auto alarmem, którego nie ma!), mimo wyłączonych świateł i wyjętego kluczyka ze stacyjki! Rano jak wsiadam do auta, piszczy od razu po otwarciu drzwi. Jest to nieco irytujące. :/
3) Pilot otwiera auto, ale go nie zamyka. Trzeba z kluczyka. Bardzo irytujące! :(
Póki co rozłączyłem kable +12V (jak było wcześniej); Sony gra i choć po każdym wyjęciu kluczyka ze stacyjki następuje reset, to przynajmniej nic nie brzęczy i pilot działa w obie strony.
Jutro wracam do Car 300, ale ciekaw jestem czy ktoś miał podobne problemy i jeśli jest to gdzieś opisane - proszę o link lub inne wskazówki, skąd dać +12V dla Sonego i nie mieć problemów wypunktowanych powyżej.
Pozdrawiam forumowiczów!
Ostatnio zmieniony 04 gru 2016, 21:44 przez Onemanband, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#9 Post autor: Rybka »

Kolego poczytaj
Ad1 http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=9751 http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=12150
Ad2 i Ad3 http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=869

Zmostkowałeś pewnie stały plus i plus po zapłonie razem.
Dlatego mimo wyciagnietych kluczy piszczy ci pozostawienie kluczy w stacyjce.
Central tez nie zamknie auta bo "myśli" źe masz klucze pozostawione w stacyjce.
Nie mostkuj 2 kabli zasilających od radia, tylko połącz czerwony z kostki z żółtym od radia i żółty z kostki z czerwonym od radia.
Onemanband

#10 Post autor: Onemanband »

Czy mam rozumieć, że "normalnie" czerwony z kostki łączy się z czerwonym z radia i tak samo żółte? A ja mam to zamienić? Czyli w zasadzie wystarczy w jednej z kości zamienić czerwony i żółty miejscami, prawda?
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
#11 Post autor: Rybka »

Nie musisz w kości zmieniać.
Wystarczy że za kostką zmienisz, połącz na "krzyż" czerwony z żółtym i żółty z czerwonym.
Onemanband

#12 Post autor: Onemanband »

Czy o coś takiego chodzi? Sorki za jakość :). Nie przejmować się skąd wychodzą kable. Nie rozkminiałem kostek! Równie dobrze mogą wychodzić z innych "kwadratów".
Załączniki
Inne Radio w ZA.jpg
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
#13 Post autor: Rybka »

Tak. Dobrze to przedstawiłeś.
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 gru 2016, 22:10 przez Rybka, łącznie zmieniany 2 razy.
Onemanband

#14 Post autor: Onemanband »

Dzięki. Jeszcze walczę z myślami, bo o ile podłaczyć już wiem jak, to Sony po prostu brzydko wygląda, bo nie mam do niego ramki i aluminium półkieszeni widać zamiast ramki. Poza tym półkieszeń jest niedopasowana i radio siedzi jakoś krzywo i niepewnie. Muszę coś wymyślić, ale nie chce mi się myśleć teraz. W każdym razie wielkie dzięki. Wskazówki - bezcenne!
Onemanband

#15 Post autor: Onemanband »

Zajrzałem za radio i rzczywiście są i żółte i czerwone kable w obu kościach :lol: , a na dodatek są w złączkach (jak na Twoich zdjęciach), że wystarczy tylko przepiąć. Rzeczywiście radio się wyłącza po kluczyku, ale pamięta stacje i inne ustawienia. Czyli pozostaje tylko kwestia estetyczna (wspomniałem, że nie ma ramki i widać blachy kieszeni) oraz... jak wyjmuję kluczyk ze stacyjki słyszę w głośnikach 3 podwójne sygnały: ti-da - ti-da - ti-da! Czy jest się czym przejmować?
Ostatnio zmieniony 06 gru 2016, 11:59 przez Onemanband, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”