Problem z kierownicą wielofunkcyjną
-
fugazi
Brak sygnału dźwiekowego w Zafirze 2007r.
Witam posiadam zafirę z 2007r., zuważyłem że nie ma sygnału dźwiękowego. Sprawdziłem bezpieczniki, są ok. Dodatkowo dziwne zjawisko przy naciskaniu w kierownicu klaksonu zwiększa się głośność radia (sterowane z kierownicy). W serwisie powiedzieli, że to może być uszkodzony moduł sterowania kierownicą, cena około 1500 zł. Trochę sie przeraziłem, w lepszej wersji serwisant powiedział, że to coś z uziemieniem. Może spotkaliście sę z takim przypadkie, co to może być, czy rzeczywiście naprawa jest taka droga.
-
Lorry
-
kicaj
-
Lorry
-
zafka
To bedzie moduł CIM. Mialem te same problemy plus bledne sterowanie komputerem z kierownicy. Wymienili mi przyciski, potem zrobili wspomniane uziemiemie ale wciaz byl problem. Wiec zostal modul ktory tez wymienili. Chodzi lepiej ale nie mam pewnosci czy zalozyli nowke bo czasem tez sie wiesza. Samochod z 2006 z salonu zawsze serwisowany.
--scalone--
moduł CIM
//nie wiem co autor mial na myśli, ale scaliłem //BajBus
--scalone--
moduł CIM
//nie wiem co autor mial na myśli, ale scaliłem //BajBus
Ostatnio zmieniony 04 lip 2009, 21:50 przez zafka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
analyzer64
fugazi, spróbuj jeszcze przyciemnić podświetlenie i zobacz jakie będą efekty.
Niekoniecznie musi to być sam CIM ale wiązka przewodów do niego, z tego co wiem to są one zbyt cienkie (nie są w stanie przenieść prądu o wymaganym obciążeniu). Znajomy z innego forum też wymieniał CIMa na gwarancji z powodu niedziałającego klaksonu, problem zniknął ale po 6 miesiącach znów się pojawił i teraz jeździ ze ściemionym podświetleniem i wszystko chodzi.
Tym, którzy mieli problem z klaksonem proponuję sprawdzić też czy działają przyciski na kierownicy.
Nie mniej jednak poekseprymentujcie ze ściemieniem podświetlenia, najlepiej robić to stopniowo i sprawdzać w danym momencie czy wszystko działa poprawnie.
Niekoniecznie musi to być sam CIM ale wiązka przewodów do niego, z tego co wiem to są one zbyt cienkie (nie są w stanie przenieść prądu o wymaganym obciążeniu). Znajomy z innego forum też wymieniał CIMa na gwarancji z powodu niedziałającego klaksonu, problem zniknął ale po 6 miesiącach znów się pojawił i teraz jeździ ze ściemionym podświetleniem i wszystko chodzi.
Tym, którzy mieli problem z klaksonem proponuję sprawdzić też czy działają przyciski na kierownicy.
Nie mniej jednak poekseprymentujcie ze ściemieniem podświetlenia, najlepiej robić to stopniowo i sprawdzać w danym momencie czy wszystko działa poprawnie.
-
cinek74
Mam problem z kierownicą wielofunkcyjną w mojej Zafirze B - klakson czasem działa czasem nie - podobnie sterowanie radiem w kierownicy. Czasem jak naciskam klakson to zwiększa się głośność w radiu. Wiem, że to też hałas ale jednak nie wystarcza na radosnych kierowców wjeżdżających nagle pod maskę.
Jak na złość u mechanika za każdym razem działa jak złoto ...
Jak na złość u mechanika za każdym razem działa jak złoto ...
-
Lorry
-
pzab
-
Lorry
-
kubik_CDTi
-
mayak
-
kubik_CDTi