Auta z czujnikiem oświetlenia a wyłączanie świateł

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
franki

Auta z czujnikiem oświetlenia a wyłączanie świateł

#1 Post autor: franki »

Czy da sie na stałe wyłączyć światała w w aucie z czujnikiem oświetlenia? Bo ja wyłączę automatyczne sterowanie światłami to i tak wtedy świecą się dzienne..
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#2 Post autor: Zdenek2007 »

franki pisze:Czy da sie na stałe wyłączyć światała w w aucie z czujnikiem oświetlenia? Bo ja wyłączę automatyczne sterowanie światłami to i tak wtedy świecą się dzienne..
Funkcję świateł do jazdy dziennej w Zośce B wyłączasz szybkim przekręceniem wyłącznika świateł, tam i z powrotem. W ten sam sposób funkcję aktywujesz.
franki

#3 Post autor: franki »

Nie w każdej zośce to działa - w mojej poprzedniej ZB nie działało..

Ale sprawdzę czy w ZC zadziała :)
franki

#4 Post autor: franki »

Niestety nie działa...
Skasowany użytkownik 12613

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 12613 »

Obawiam się, że to chyba nie jest możliwe ale sprawdzę u siebie i dam znać.
franki

#6 Post autor: franki »

Podobny problem mają właściciele Chevroletów. Pisali nawet do importera i okazało się że jest to związane z homologacją...

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 12613 »

A jednak. Po przekręceniu pokrętła z pozycji AUTO w lewo na 0 wszystkie światła zgasły. Moja ZC jest z maja zeszłego roku więc możliwe, że przy zmianie roku modelowego wprowadzili jakieś zmiany.
franki

#8 Post autor: franki »

Ale przy zapalonym czy zgaszonym silniku? Bo przy zgaszonym silniku ale przy przekreconym .kluczyku mozna zgasic swiatła. Przy uruchomionym silniku już nie

#9 Post autor: Skasowany użytkownik 12613 »

:) Najpierw chciałem to sprawdzić przy wyłączonym silniku ale stwierdziłem, że pewnie nie o to Ci chodziło więc silnik miałem uruchomiony i światła mogłem zgasić.
franki

#10 Post autor: franki »

Ale jak zgasiłeś światła (wyłaczyłeś automatyczne sterowanie światłami) to te zgasły całkowicie czy włączyły się dzienne?

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 12613 »

Jak się okazuje slogan reklamowy: "Opel jest inny", jest wieczne żywy. Jak się dziś okazało w mojej ZC wszystko zależy od tego czy są włączone światła do jazdy dziennej czy automat włączył światła mijania. I tak. Jak są włączone tylko światła do jazdy dziennej to nie mogę ich wyłączyć ale jak automat włączy światła mijania to po przekręceniu pokrętła do pozycji 0 wszystkie światła gasną.
Niestety czasami nie rozumiem inżynierów Opla.
franki

#12 Post autor: franki »

No to muszę to sprawdzić. Ale wydaje mi się że jak u mnie automat właczy mijania ( np w garazu) to po przełaczeniu na 0 pozostaja włączone chyba pozycyjne... Ale jeszcze raz to sprawdzę...
A jakie masz światał - xenony czy zwykłe? Bo u mnie są zwykłe

#13 Post autor: Skasowany użytkownik 12613 »

Biksenony i z tyłu led-y.
franki

#14 Post autor: franki »

A ja mam zwykłe i z tyłu ledy.
Sprawdziłem - jak czujnik włączy światła mijania to przełączenie w pozycję 0 wyłącza czujnik i zostają włączone dzienne..
Jak są włączone dzienne to przekręcenie w poz 0 włącza pozycyjne :(

Jeszcze jedna rzecz mi się nie podoba - w instrukcji jest napisane że jak są włączone dzienne (automat) i jeśli są opady deszczu ( czujnik deszczu włączy kilkakrotnie wycieraczki) to powinno nastąpić przełączenie na światłą mijania. U mnie się nie przełącza...

Chyba coś przekombinowali

#15 Post autor: Skasowany użytkownik 12613 »

Rzeczywiście tak powinno być i u mnie to działa. Na dziennych kiedy jest włączony automat wycieraczek jeżeli wykonają one odpowiednią ilość ruchów wówczas włączają się światła mijania ale bez automatu świateł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”